Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες της Μόρια: Κινητοποίηση στο Σύνταγμα 12/9

Αθήνα, Σύνταγμα 12 Σεπτέμβρη. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και απαίτηση για την άμεση μετακίνηση τους στην ενδοχώρα, σε σπίτια και ξενοδοχεία, ενάντια στα σχέδια να τους μαντρώσουν ξανά στο Καρά Τεπέ έστειλε η ΚΕΕΡΦΑ, με κινητοποίηση στο Σύνταγμα το Σάββατο 12/9.

Ήταν μέρος ενός διεθνούς κύματος διαδηλώσεων από την Αυστραλία μέχρι την Ευρώπη (βλέπε σχετικά στη σελίδα 13).

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την ομιλία -μέσω ζωντανής σύνδεσης- του Μιχάλη Τσορμπατζόγλου, εκπαιδευτικού από τη Λέσβο, που μετέφερε την οργή των προσφύγων αλλά και των εργαζόμενων και της νεολαίας που βλέπουν τα ΜΑΤ να έρχονται ξανά μετά τη μεγάλη εξέγερση που εμπόδισε το χτίσιμο κλειστής φυλακής στο νησί. “Οι πρόσφυγες φωνάζουν δεν θέλουμε φαγητό αλλά ελευθερία”, είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από το Εργατικό Κέντρο, τα συνδικάτα και την αριστερά να οργανώσουν την αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους. Το Εργατικό Κέντρο καλεί συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς την Τρίτη 15/9 το απόγευμα.

Συγκλονιστικές ήταν οι παρεμβάσεις των Αφρικανών προσφύγων από τα καμπ Ριτσώνας και Κορίνθου αλλά και των μεταναστών εργατών από το Πακιστάν, που είχαν μαζική παρουσία στη κορυφή της διαδήλωσης. Χαιρέτησαν επίσης ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων νοσοκομείου Άγιος Σάββας, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “η Ενότητα”, η Λίλιαν Μπουρίτη από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ χαιρέτησε την μεγάλη κινητοποίηση των προσφύγων στο Καρά Τεπέ, που ζητούν Ελευθερία και απαίτησε από την κυβέρνηση να βάλει τέλος στις άθλιες ρατσιστικές πολιτικές της κατά των προσφύγων: 

“Υπεύθυνη για την φωτιά στη Μόρια είναι η ίδια η κυβέρνηση που τώρα τους αφήνει να κοιμούνται σε νεκροταφεία και σκουπιδοτενεκέδες και απειλεί με μαζικές απελάσεις. Πρέπει να έρθουν όλοι στον Πειραιά και την Αθήνα, να φιλοξενηθούν σε σπίτια και σε κλειστά ξενοδοχεία και να πάνε τα παιδιά τους στα σχολεία. Να ανοίξουν τα σύνορα, να πάρουν χαρτιά οι μετανάστες και άσυλο οι πρόσφυγες. Χρειάζεται να σταματήσουμε τη ρατσιστική εκστρατεία μίσους, που στρώνει ξανά το δρόμο στους φασίστες από τη Λέσβο μέχρι το Τυμπάκι”. 

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία γύρω από την Πλατεία Συντάγματος. 

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε κλιμάκωση των δράσεων αλληλεγγύης και κορύφωση στις 7 Οκτώβρη με το συλλαλητήριο για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ενώ εξαγγέλθηκαν κινητοποιήσεις κατά του ρατσιστικού πογκρόμ στο Τυμπάκι της Κρήτης (περισσότερα στη σελίδα 15).


Χαιρετισμοί που διαβάστηκαν στην συγκέντρωση στο Σύνταγμα: 

Αλληλεγγύη από την Πολωνία στους πρόσφυγες από το στρατόπεδο Μόρια! 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο αντιρατσιστικό κίνημα στην Ελλάδα.. Είναι ντροπή οι ηγέτες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αφήνουν 13 χιλιάδες ανθρώπους χωρίς στέγη, για να κοιμηθούν κάτω από ανοιχτούς ουρανούς.

Η πολωνική κυβέρνηση διαδραμάτισε ντροπιαστικό ρόλο εδώ και χρόνια, αρνούμενη να υποδεχτεί στη χώρα πρόσφυγες. Αντί να βοηθούν, χρησιμοποιούν ρατσιστική προπαγάνδα για να προκαλέσουν φόβο και εχθρότητα προς τους ανθρώπους που χρειάζονται περισσότερο τη στήριξη μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πληθυσμό 450 εκατομμυρίων. Η υποδοχή ενός τόσο μικρού αριθμού ατόμων, 13 χιλιάδων, δεν είναι πραγματικό πρόβλημα. Δημιουργείται από την κορυφή για πολιτικούς λόγους.

Πρέπει να σταματήσουμε τις κυβερνήσεις να μας χωρίζουν με τον ρατσισμό. Η ελπίδα βρίκεται στο άπλωμα παντού δράσεων διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης όπως η δική σας σήμερα στην Αθήνα.

Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi
(United Against Racism) – Πολωνία

 

Χαιρετισμός απο την Νορβηγία

Το χειρότερο που μπορούσε να φανταστεί κανείς συνέβη στη Μόρια. 13.000 άνθρωποι, πάνω από 5.000 από αυτούς παιδιά, είναι τώρα χωρίς στέγη πάνω από το κεφάλι τους μετά την καταστροφή του στρατοπέδου στο ελληνικό νησί της Λέσβου την Τετάρτη το βράδυ. Οι άνθρωποι που ζούσαν στο στρατόπεδο δεν έχουν να μείνουν πουθενά, ούτε τους επιτρέπεται να πάνε πουθενά. 

Η κατάσταση ήταν αφόρητη στο στρατόπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού. Οι ακτιβιστές έχουν προειδοποιήσει για τις τρομερές συνθήκες, αλλά μίλησαν σε κλειστά αυτιά.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Νορβηγίας αποφάσισε να δεχτεί πενήντα πρόσφυγες. Ένας επαίσχυντος αριθμός από την πλουσιότερη χώρα στον κόσμο. Ακτιβιστές και αντιρατσιστές απο τη Νορβηγία εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες της Μόρια και την στήριξη μας στον αγώνα της ΚΕΕΡΦΑ. Κρεμάσαμε πανό την Κυριακή στο Όσλο και θα διαμαρτυρηθούμε έξω από το κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

 

Αλληλεγγύη από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Φασισμό και τον Ρατσισμό, Καταλονία.

Και εμείς διαμαρτυρόμαστε σήμερα στη Βαρκελώνη για να απαιτήσουμε το άνοιγμα των συνόρων και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων.

Καλώς ήλθατε πρόσφυγες!

 

Αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες της Μόρια από την Αυστραλία.

Σήμερα προοδευτικός κόσμος της ελληνικής κοινότητας μαζί με την αντιρατσιστική κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό διαδηλώσαμε έξω από το Ελληνικό Προξενείο στο Σίδνεϊ.

Θα υπάρξουν διαμαρτυρίες υπέρ των προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, αργότερα σήμερα.

Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι. Κλείστε τα στρατόπεδα προσφύγων, ανοίξτε τα σύνορα, ελεύθερη μετακίνηση!

 

Αλληλεγγύη από τη Δανία προς τους πρόσφυγες από το στρατόπεδο της Μόρια.

Η κατάσταση για τους πρόσφυγες στο στρατόπεδο της Μόρια είναι γνωστή για όλους στη Δανία. Και για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλές ΜΚΟ, αντιρατσιστικές ομάδες και τοπικοί σύμβουλοι ζήτησαν από τη Δανία να πάρει ένα δίκαιο μερίδιο των προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι στο στρατόπεδο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνήθηκε εντελώς να το κάνει αυτό - ούτε καν λίγα από τα πολλά παιδιά. Η ισλαμοφοβία είναι πολύ δυνατή εδώ. Αλλά συνεχίζουμε να παλεύουμε και λέμε ότι η ζωή των προσφύγων έχει σημασία.

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη σήμερα. Αλληλεγγύη!

Εκ μέρους της United Against Racism and Discrimination, Λένε Γιούνκερ


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

• Άσυλο και στέγη σε όλους
• Να κλείσουν όλα τα κολαστήρια σαν τη Μόρια
• Αντίσταση στην κυβέρνηση του ρατσισμού, της φτώχειας και της πολεμοκαπηλείας

Η πυρκαγιά στη Μόρια είναι μια τραγωδία που ήρθε με μαθηματική ακρίβεια μέσα από τη ρατσιστική πολιτική που στοχοποιεί τους πρόσφυγες. Χιλιάδες γυναικόπαιδα έτρεχαν να σωθούν από τις φλόγες και η μόνη φροντίδα της κυβέρνησης του Μητσοτάκη ήταν και είναι να στείλει περισσότερα ΜΑΤ για να τους φράξει το δρόμο.

Αυτή είναι η συνέχεια της πολιτικής που υψώνει φράχτες στον Έβρο και βάζει το Λιμενικό να κάνει επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, αρνείται το άσυλο και μαντρώνει σε άθλιες συνθήκες όσους ξεφύγουν από τα μπλόκα των συνόρων, κυνηγάει τους αλληλέγγυους και μετατρέπει τα «Κέντρα Υποδοχής»-παραγκουπόλεις σε παγίδες θανάτου με τον κορονοϊό και τώρα με τις φλόγες.

Είναι η πολιτική της Ευρώπης φρούριο, η κοινή πολιτική του Μητσοτάκη και του Ερντογάν που απειλούν να μας οδηγήσουν σε πόλεμο για τις εξορύξεις φυσικού αέριου στις ΑΟΖ αλλά συνεργάζονται κατά των προσφύγων στα πλαίσια της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Τέτοιες ρατσιστικές θηριωδίες πάνε χέρι-χέρι με την πολιτική που αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους χωρίς μεροκάματο ενώ σκορπίζει εκατομμύρια για επιδοτήσεις στα αφεντικά. Είναι η άλλη όψη της πολιτικής που κόβει από τις συντάξεις για να αυξήσει τις δαπάνες για φρεγάτες και μαχητικά αεροπλάνα Ραφάλ ή F35. 

Είναι το ίδιο έγκλημα που αφήνει τα Νοσοκομεία χωρίς το αναγκαίο προσωπικό μέσα στην πανδημία και στέλνει τα παιδιά και τους δασκάλους τους στα Σχολεία να στριμώχνονται αντί να εξασφαλίσει περισσότερες αίθουσες και περισσότερες καθαρίστριες.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ

Στα συλλαλητήρια των εργατών της Τέχνης, στην απεργία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, στην πανεργατική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη που πολιορκεί τον Μητσοτάκη στο Βελίδειο, στα σχολεία, στους δήμους, παντού συνδέουμε τα εργατικά αιτήματα με την απαίτηση για άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, για να καταργηθούν οι «δομές κράτησης», να ανοίξουν τα σύνορα για να είναι οι πρόσφυγες καλοδεχούμενοι και εδώ και σε όλη την Ευρώπη.

Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες είναι δύναμη για τον αντιφασιστικό αγώνα, για να μην πέσουν στα μαλακά οι δολοφόνοι ναζιστές της Χρυσής Αυγής χάρη στις πλάτες που τους κάνει μια κυβέρνηση που χρησιμοποιεί ξανά «αγανακτισμένους» παρακρατικούς για να κυνηγάνε πρόσφυγες στη Βικτώρια, στον Έβρο, στα νησιά. Ενωμένοι μπορούμε να ξηλώσουμε την κυβέρνηση που υπηρετεί αυτό το βάρβαρο σύστημα. 

Πάρτε μέρος στις τοπικές εκδηλώσεις και εξορμήσεις της ΚΕΕΡΦΑ.

Όλοι στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1μμ στο Σύνταγμα.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ