Εργατικό κίνημα
Καθαρίστριες σχολείων: Κάλεσμα σε συγκέντρωση-διαμαρτυρία 21/9

Σε συγκέντρωση-διαμαρτυρία καλεί η Επιτροπή Απολυμένων Καθαριστριών Σχολείων Δήμου Αθήνας τη Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη στις 3μμ έξω από το υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15). Ζητούν την επαναπρόσληψη όλων των μεταναστριών καθαριστριών στα σχολεία τώρα, χωρίς ρατσιστικούς αποκλεισμούς. 

“Εμείς οι 47 καθαρίστριες των σχολείων της Αθήνας δουλεύουμε πολλά συνεχόμενα χρόνια και φροντίζουμε για την καθαριότητα και την υγιεινή των σχολικών χώρων. Καλούμε στη συγκέντρωση όλες τις συναδέλφισσες καθαρίστριες απολυμένες και μη. Ζητάμε τη στήριξη από το Σωματείο Καθαριστριών δημόσιων σχολείων Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης Αττικής, τα σωματεία των εκπαιδευτικών, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων και κηδεμόνων, το ΕΚΑ, την ΑΔΕΔΥ”.

Ήδη το Σωματείο καθαριστριών-ών Δημοσίων Σχολείων Α’ βάθμιας - 

Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της ΟΛΜΕ, της “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” και της Ομοσπονδίας Αλβανικών Συλλόγων Ελλάδος έχει πραγματοποιήσει μια πρώτη παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τον υπουργό Θεοδωρικάκο να εμμένει στους ρατσιστικούς αποκλεισμούς.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας τη Δευτέρα 14/9 πήρε απόφαση υπέρ της επαναπρόσληψής τους. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθήνας ενημέρωσε ότι αναμένει νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για να επανέλθουν στα σχολεία οι απολυμένες μετανάστριες καθαρίστριες μετά από συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λιβάνιο. 

 “Εμείς δεν αναμένουμε παθητικά αλλά συνεχίζουμε τη δράση μαζί με τις απολυμένες καθαρίστριες μέχρι να ξαναπεράσουν την πόρτα των σχολείων”, τονίζει η ανακοίνωση της “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” που βγήκε μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. “Καλούμε σε στήριξη της κινητοποίησης των καθαριστριών την Δευτέρα 21/9. Το αίτημα δεν αφορά μόνο τις καθαρίστριες στο Δήμο της Αθήνας αλλά παντού”.

Κατάφωρα άδικος αποκλεισμός

Στη σύσκεψη της Επιτροπής Απολυμένων Καθαριστριών που είχε προηγηθεί, οι καθαρίστριες τόνισαν πόσο κατάφωρα άδικος είναι ο αποκλεισμός τους. Είναι γυναίκες που έχουν να συντηρήσουν την οικογένειά τους, πολλές από αυτές μεγάλης ηλικίας, που δύσκολα θα μπορέσουν να βρουν δουλειά. 

“Με λένε μετανάστρια ενώ είμαι 25 χρόνια εδώ, έχω παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ και είναι Έλληνες πολίτες”. “Είμαι μεγάλη γυναίκα, έβγαινα σε σύνταξη σε ένα χρόνο, τώρα πώς θα βρω δουλειά;”. “Ο άντρας μου έμεινε παράλυτος από εργατικό ατύχημα και δεν παίρνει ούτε σύνταξη ούτε επίδομα. Το μόνο εισόδημα που έχουμε είναι ο μισθός μου”, ήταν μερικές από τις τοποθετήσεις τους.

Η δίκαιη οργή που νιώθουν τις έχει πεισμώσει ακόμα περισσότερο να δώσουν τη μάχη μέχρι τέλους. Η απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας είναι μια πρώτη δικαίωση. Εκτός από την κινητοποίηση της Δευτέρας 21/9, στόχος της επιτροπής είναι έρθει σε επαφή και να κινητοποιήσει τις πάρα πολλές ακόμα μετανάστριες καθαρίστριες που απολύθηκαν πανελλαδικά και ψάχνουν να δουν τι μπορούν να κάνουν.