Εργατικό κίνημα
Εργάτες Τέχνης: Ξανά μαζικά στους δρόμους

Με ένα πολύ μαζικό συλλαλητήριο επέστρεψε το κίνημα των “εργατών της Τέχνης” την Πέμπτη 10/9 το απόγευμα. “Κυριάκο ευχαριστούμε για τον πολιτισμό, θρησκεία, αρχαία και τουρισμό” ήταν ένα χαρακτηριστικό σύνθημα. Η ανεργία μαστίζει τον κόσμο της Τέχνης και το νέο κύμα της πανδημίας σήμανε ακυρώσεις και για τις λίγες παραγωγές που είχαν ξεκινήσει. Η μάχη και τα αιτήματα των καλλιτεχνών είναι παράδειγμα σε κάθε κλάδο που πλήττεται από απολύσεις και ανεργία. 

Η συγκέντρωση από τα Προπύλαια, όπου σε συμβολική κίνηση κάλυψαν τα αγάλματα με μαύρες σακούλες, κατέληξε στη Βασιλίσσης Σοφίας. Εκεί αστυνομικές κλούβες τους έκλεισαν το δρόμο προς το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν κατάφεραν όμως να τους κλείσουν το δρόμο κατά τη διάρκεια της πορείας, παρά την ανακοίνωση που βγήκε για πρώτη εφαρμογή του νόμου για τις διαδηλώσεις. Την επιβολή περιορισμού σε μόνο δύο λωρίδες του δρόμου που είχε αποφασίσει η αστυνομία, την ακύρωσε τελικά στην πράξη η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών.

Συντονισμός

Η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών (ΑΣΗ) συμμετείχε στην πορεία καλώντας σε κλιμάκωση με νέα συλλαλητήρια και απεργίες, σε συντονισμό με άλλους κλάδους, για επίδομα/μισθό όσο διαρκεί η κρίση. 

“Η σημερινή συγκέντρωση όλων των σωματείων των καλλιτεχνών ενάντια σε μια κυβέρνηση που δείχνει να μην τους υπολογίζει, είναι πολύ μαζική”, μας είπε ο Βασίλης Κουκαλάνι. “Μετά τις κινητοποιήσεις του καλοκαιριού ξαναδίνει τον τόνο σε ένα πολύ μαχητικό κινηματικά, όπως προδιαγράφεται, Σεπτέμβρη. Βγαίνουν ξανά και δυναμικά όλοι οι κλάδοι που είναι στο επίκεντρο των επιθέσεων, οι εκπαιδευτικοί, οι υγειονομικοί, κτλ. Να συνδεθούμε με απεργίες και κινητοποιήσεις με όλο το εργατικό κίνημα, αλλά και με το αντιφασιστικό. Ένα από τα κυρίαρχα που έχουμε να οργανώσουμε είναι η μέρα της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτώβρη για να είναι ένας απεργιακός ξεσηκωμός και να κερδίσουμε την ολοκληρωτική καταδίκη τους. Πολύ σημαντικό ότι το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών αποφάσισε παμψηφεί 3ωρη στάση εργασίας και απεργιακή συγκέντρωση τη μέρα της απόφασης. Ενημερώσαμε σήμερα με προκηρύξεις και για την κινητοποίηση στις 7/10 και για τις τοπικές αντιφασιστικές εκδηλώσεις της ΚΕΕΡΦΑ”. 

“Η κινητοποίηση σήμερα είναι μεγαλειώδης και πολύ σημαντική γιατί σηματοδοτεί την έναρξη της σεζόν”, δήλωσε ο Έντρι Νέζα, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Θέαμα-Ακρόαμα. “Με τους εργαζόμενους στις επάλξεις μπορεί να μπει φρένο στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της εργοδοσίας”.

“Κατεβήκαμε μια ομάδα μουσικών από Θεσσαλονίκη για να ενσωματωθούμε στο πανελλήνιο κάλεσμα στην Αθήνα”, μας είπε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, από τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος. “Στηρίζουμε πάνω από απ' όλα την ενότητα του χώρου, γιατί πιστεύω ότι μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε. Υπάρχουν συνάδελφοι, σχεδόν ο μισός κλάδος, που αναγκάστηκαν να αλλάξουν δουλειά και άρα η στήριξη είναι αναγκαία”.

 “Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι έχουν περάσει τόσοι μήνες και ο κόσμος συνεχίζει να κατεβαίνει στο δρόμο με τις συλλογικότητες και τα σωματεία του”, επισήμανε η Αλεξάνδρα Κωστοπούλου, γραμματέας στο Σωματείο Εργαζόμενων στο ΧΩρο του ΧΩρού. Στο σωματείο μας προχωράμε σε εκλογές με αυξημένο αριθμό μελών. Μόνο στην καραντίνα η αύξηση ήταν 30% και συνεχίζουμε”.

 “Νόμιζαν ότι οι εικαστικοί και οι καλλιτέχνες ήταν ο αδύναμος κρίκος που μπορούν να χτυπήσουν”, τόνισε η Χριστίνα, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός εικαστικός. Δεν περίμεναν τόσο μεγάλη κινητοποίηση. Μετά την αφαίρεση των εικαστικών μαθημάτων, το σχέδιο είναι να ξεφτιλίσουν τελείως την Παιδεία. Είμαστε κομμάτι και του κινήματος των καλλιτεχνών και του εκπαιδευτικού κινήματος”. 

“Στο χώρο του Πολιτισμού τα πράγματα δυσχεραίνουν”, είπε η Αντριάννα Αντρέοβιτς, ηθοποιός, μέλος ΣΕΗ και Support Art Workers. Με αφορμή τον κορονοϊό θέλουν να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και τους όρους εργασίας. Στόχος μας όμως πρέπει να είναι, και είναι, να συνδεθούμε με όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Ο ΟΑΕΔ δεν έχει γεμίσει μόνο από εργαζόμενους στην Τέχνη, αλλά από όλους. Γι' αυτό η συνέχεια να είναι να βγούμε όλοι στο δρόμο και να πούμε όχι στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης”.