Εργατικό κίνημα
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 17/9

25/8, Αθήνα, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ΟΛΜΕ-ΔΟΕ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τα σχολεία είναι ένα καζάνι που βράζει και ανοίγουν οι μάχες σε όλα τα μέτωπα. Εκπαιδευτικά σωματεία καλούν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 6.30μμ στα Προπύλαια με πορεία προς τη Βουλή. Όπως αναφέρει η απόφαση για την κινητοποίηση του Συλλόγου δασκάλων Αμαρουσίου, “αντιεκπαιδευτικές πολιτικές κυβέρνησης και Υπουργείου Παιδείας διαλύουν το δημόσιο σχολείο, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας για την ανατροπή των πολιτικών που μας πλήττουν”. Και συνεχίζει: “Απαιτούμε την εξασφάλιση όλων των όρων και των προϋποθέσεων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Μείωση των μαθητών ανά τμήμα (έως 15 μαθητές στο τμήμα), έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων, πλήρη τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής, ένας έως δύο παραπάνω εκπαιδευτικοί σε κάθε σχολείο για κάλυψη έκτακτων αναγκών λόγω ασθένειας συναδέλφων, προσλήψεις μόνιμων καθαριστών/

στριών, δωρεάν Υγειονομικό υλικό (μάσκες, αντισηπτικά, θερμόμετρα), δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών σε όλα τα σχολεία, δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων, συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πρωτόκολλο λειτουργίας που θα παίρνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των σχολείων...

Η πανδημία αντιμετωπίζεται ως μια ευκαιρία από την κυβέρνηση ώστε να προωθήσει μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα (περικοπές μισθών και ημερομισθίων, αντιασφαλιστικές αναδιαρθρώσεις, χτύπημα του δικαιώματος στη διαδήλωση και των κοινωνικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών)”. Τέλος καλεί σε κλιμάκωση της πάλης με απεργία το επόμενο διάστημα.

Συγκέντρωση της ΔΟΕ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14/9 το απόγευμα στη Βουλή. Απαιτεί να αποσυρθούν οι διατάξεις για τις 3μηνες κι 6μηνες συμβάσεις εργασίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών. “Όποιος προσληφθεί ως προσωρινός αναπληρωτής «δεν είναι διαθέσιμος πια για πρόσληψη» και άρα δεν δικαιούται να προσληφθεί ως αναπληρωτής ορισμένου χρόνου, ακόμα κι αν έρθει η σειρά του.

Η κυβέρνηση «απαντά» στο αίτημα της Δ.Ο.Ε. για διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και ίσα δικαιώματα μόνιμων και αναπληρωτών, μετά από χρόνια αδιοριστίας κι ενώ οι ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικούς είναι τεράστιες, με τον αναπληρωτή μειωμένης «διάρκειας» και δικαιωμάτων”, τονίζει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Έντονη διαμαρτυρία έκφρασε σε επιστολή της και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Σύμφωνα με τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τις ΠΝΠ του Αυγούστου, το ποσοστό αναπηρίας που πρέπει να έχει το προσωπικό για να κάνει χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για απόσπαση είναι 75%, που είναι απαράδεκτα υψηλό. Η ΕΣΑμεΑ θεωρεί απόλυτα αναγκαίο να τροποποιηθούν τα ποσοστά αναπηρίας στο 50%, “ώστε να μην μείνουν εκτός επαγγελματικής ένταξης οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και όσοι έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες”, όπως επισημαίνει στην επιστολή της.