Οικονομία και πολιτική
Όχι πόλεμο στη Μεσόγειο - Κοινή αντιπολεμική διακήρυξη από Τουρκία, Κύπρο, Συρία, Αίγυπτο και Ελλάδα

Όχι στον πόλεμο
Ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο
Όχι στη βρόμικη ενέργεια
Ναι στην ηλιακή και αιολική ενέργεια στη Μεσόγειο

Οι έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και το σχέδιο για κατασκευή ενός αγωγού που θα το μεταφέρει στην Ευρώπη, δυναμώνουν τις εντάσεις ανάμεσα στα κράτη της περιοχής. Το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα υπέγραψαν τη συμφωνία για τον αγωγό που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Γαλλία. Το ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι συνθήκες για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη και την Αίγυπτο με την Ελλάδα, οξύνουν την ένταση και γεννάνε την απειλή πολεμικής σύγκρουσης στην περιοχή. Ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ -με τη Γαλλία και τη Γερμανία στην πρώτη γραμμή- παίζουν παιχνίδια διπλωματίας και για να φέρουν μια “λύση” στις συγκρούσεις και για να τερματίσουν τον πόλεμο στην Λιβύη. 

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αντανάκλαση της κρίσης ηγεμονίας του ιμπεριαλισμού. Όλες οι κυβερνήσεις προωθούν τα δικά τους, ιδιαίτερα, οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα. Οι ρωγμές ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις επιτρέπουν στις μικρότερες να αποπειρώνται να εξασφαλίσουν χώρο για τους ελιγμούς τους. Η κρίση του καπιταλισμού δημιουργεί εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις στις οποίες οι ανταγωνισμοί των αρχουσών τάξεων απειλούν να τραβήξουν εκατομμύρια εργάτες/τριες στο θανατερό βάλτο του πολέμου. 

Τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν θα πάνε στις τσέπες των εργατών. Επίσης, οι πολιτικές της βρόμικης ενέργειας βαθαίνουν τις κλιματικές κρίσεις που απειλούν το μέλλον του πλανήτη μας. Οι κυβερνήσεις που αρνούνται να επενδύσουν σε καθαρή ενέργεια και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κλίματος, έχουν φέρει τους λαούς της περιοχής στα πρόθυρα του πολέμου. 

Τασσόμαστε ενάντια στους πολέμους που θα φέρουν πείνα, δυστυχία και καταστροφή. Είμαστε αντίθετοι στις πολιτικές που χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές εντάσεις για να τροφοδοτήσουν τον εθνικισμό σε κάθε χώρα. Αντιπαλεύουμε τις ρατσιστικές εκστρατείες που στοχοποιούν τους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες είναι τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας και είναι καλοδεχούμενοι. 

Η άμβλυνση των εντάσεων θα έρθει από τη διεθνιστική αλληλεγγύη των εργατών όλων των χωρών, όχι από τη “διπλωματία” των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Πρέπει να σταματήσει αμέσως η πορεία από την ένταση στην σύγκρουση και μετά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις με τα πολεμικά πλοία το ένα απέναντι στο άλλο. 

Σε κάθε χώρα προσπαθούν να φορτώσουν στους εργάτες το λογαριασμό της οικονομικής κρίσης που βαθαίνει. Το χάος και η καταστροφή της οικολογικής κρίσης πλήττει με ιδιαίτερη σκληρότητα τους φτωχούς. Παράλληλα, ενώ η πανδημία αποκαλύπτει την αδικία και τη φαυλότητα του καπιταλισμού σαν σύστημα, οι καπιταλιστές προσπαθούν να βάλουν την εργατική τάξη να πληρώσει την πανδημία. 

Αντιμέτωποι με όλα αυτά τα προβλήματα κανείς μας δεν έχει συμφέρον από μια πολεμική σύγκρουση. Η εργατική τάξη και οι φτωχοί κάθε χώρας έχουν κοινό συμφέρον στην πάλη ενάντια σε ένα σύστημα που γεννάει τη φτώχεια, το ρατσισμό και τον πόλεμο. Οι διαδηλώσεις στη Βηρυτό δείχνουν ότι το πνεύμα της Αραβικής Ανοιξης είναι ζωντανό και μας εμπνέει. Οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που γίνονται στις ευρωπαϊκές πόλεις δείχνουν ότι σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι. Ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε.

Όχι στον πόλεμο! Θέλουμε ειρήνη! Ολοι οι λαοί της περοχής είναι αδέλφια. 

Οι πολεμοκάπηλοι κάνουν εκστρατείες ρατσισμού και εθνικισμού. Οχι στον ρατσισμό και τον εθνικισμό!

Ολες οι χώρες πρέπει να σταματήσουν τις εξορύξεις φυσικού αερίου και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο!

Ο  άνθρακας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο να μείνουν κάτω από το βυθό της θάλασσας!

Εμείς, οργανώσεις μέλη της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης στην περιοχή δηλώνουμε ότι θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για υψώσουμε το λάβαρο του σοσιαλισμού και της ειρήνης διεθνώς. 

 
Επαναστατικό Σοσιαλιστικό 
Εργατικό Κόμμα (DsiP, Τουρκία)
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (Ελλάδα)
Εργατική Δημοκρατία (Κύπρος)
Επαναστάτες Σοσιαλιστές (Αίγυπτος)
Επαναστατικό Αριστερό Ρεύμα (Συρία)