Εργατικό κίνημα
Εμπρός για απεργία στα σχολεία

14/9, Περιστέρι

Τα σχολεία άνοιξαν την Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη σε μια σχολική χρονιά που οι καταστροφικές πολιτικές των περικοπών έχουν σημάνει τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα δημόσια σχολεία. Μετά το μπρος-πίσω για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων, ακολούθησε το μπάχαλο με το τι ώρα πρέπει να πάνε οι μαθητές για τον αγιασμό, με αρκετές περιπτώσεις που βρήκαν κλειστή την πόρτα του σχολείου το πρωί.

Χρειάζεται απεργιακός ξεσηκωμός και άμεση σύγκρουση με την κυβέρνηση για να ανατρέψουμε τις φονικές της προτεραιότητες. "Απεργία στα σχολεία εδώ και τώρα" ήταν το σύνθημα στις εξορμήσεις που οργάνωσαν οι τοπικοί πυρήνες του ΣΕΚ με την Εργατική Αλληλεγγύη και με την προκήρυξη του δικτύου εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας” σε δεκάδες σχολεία στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις την Δευτέρα το πρωί στο άνοιγμα των σχολείων. 

Τα σχολεία ανοίγουν με πολυπληθή τμήματα χωρίς να μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, χωρίς διορισμούς εκπαιδευτικών, στις ίδιες άθλιες εγκαταστάσεις και με τον ίδιο πολύ μικρό αριθμό σε προσωπικό καθαρισμού με πέρσι -μόνο που φέτος απέλυσαν τις μετανάστριες καθαρίστριες. Στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, η λειτουργία του σχολείου με τέτοιους όρους είναι βέβαιος κίνδυνος για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ήδη υπάρχουν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς που φουντώνουν την ανησυχία. Η κυβέρνηση σπαταλάει εκατομμύρια ευρώ για να εξασφαλίσει τα κέρδη των καπιταλιστών, για πολεμικούς εξοπλισμούς και ρατσιστικούς φράχτες, την ίδια ώρα που μαραζώνει η δημόσια Υγεία και Παιδεία.  

“Η εξόρμηση σήμερα στο Καλλιτεχνικό σχολείο Περιστερίου είχε μεγάλη ανταπόκριση”, μας είπε ο Κώστας Κουρούπης. “Η πρόταση για απεργία με το άνοιγμα των σχολείων με αιτήματα τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, καθαριστριών και τη λειτουργία με μάξιμουμ 15 μαθητές ανά τάξη αγκαλιάστηκε τόσο από καθηγητές όσο κι από γονείς που κατήγγειλαν ότι οι αίθουσες στο συγκεκριμένο σχολείο είναι πολύ μικρές. Ταυτόχρονα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές άνοιγαν τη συζήτηση για την απεργία και τη συγκέντρωση στις 7 Οκτώβρη τη μέρα απόφασης της δίκης των νεοναζί της Χρυσής Αυγής”. 

“Ακόμα και ο προγραμματισμός για το πότε ανοίγουν τα σχολεία σήμερα είχε προβλήματα”, τόνισε η Κατερίνα Σεβαστάκη. “Στο Π. Φάληρο τα παιδιά ήρθαν το πρωί και φύγανε για να ξανάρθουν στις 11 γιατί ήταν κλειστό το σχολείο. Όλα με μάσκα και υπομονετικά. Την προκήρυξη για την απεργία, αλλά και για την τοπική αντιφασιστική εκδήλωση για τη δίκη της ΧΑ, τις έπαιρναν όλοι οι μαθητές με μεγάλη προθυμία. Πήραν επίσης δυο μαθητές υλικό για να μοιράσουν μέσα και πρότειναν στην εκδήλωση να φέρουν πανό ζωγραφισμένο από τους ίδιους”.

"Ήταν πολύ σημαντικό που βρεθήκαμε σήμερα έξω από το 3ο δημοτικού του Ελληνικού για να ανοίξει αγωνιστικά αυτή η σχολική χρονιά και να μιλήσουμε με δασκάλους και γονείς”, επισήμανε ο Χρήστος Δουρής. “Οι γονείς είναι και αυτοί σε εργατικούς χώρους που δίνουν μάχες και θέλουν τη σύγκρουση με την κυβέρνηση. Μιλήσαμε με τεχνικό στο χώρο του Θεάματος, με συμβασιούχα καθαρίστρια σε νοσοκομείο, με εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παλεύουν για επιδόματα, μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις απολύσεις”. 

Πρώτο κουδούνι

“Πρώτο κουδούνι για τα σχολεία σήμερα και συναγερμός για όλους”, δήλωσε η Ιωάννα Παυλοπούλου. “Τους "συνωστισμούς" δεν τους πολεμάς μόνο με μάσκες. Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση από καθηγητές μαθητές και γονείς στο 1ο ΓΕΛ Αγ. Αναργύρων που άφησαν το τηλέφωνό τους για να οργανώσουμε μαζί την συνέχεια”.

“Κάναμε εξόρμηση στο 1ο Λύκειο και 1ο Γυμνάσιο Νίκαιας που συστεγάζονται, με σύνθημα Οι ζωές μας και η γνώση πάνω από τα κέρδη, εμπρός για απεργία-Στη φυλακή οι δολοφόνοι του Παυλου Φύσσα”, μας είπε η Κατερίνα Θωίδου. “Υπήρχε μεγάλη αγανάκτηση για την πολιτική της κυβέρνησης στα σχολεία και αρκετοί συμφώνουσαν στην ανάγκη να δοθεί απεργιακή απάντηση”. 

“Στο ΕΠΑΛ Ζωγράφου, μέχρι την ώρα του αγιασμού, στο χώρο του σχολείου γίνονταν εργασίες - παρά τις δηλώσεις της Υπουργού ότι "όλα είναι έτοιμα"”, μας μετέφερε ο Μηνάς Χρονόπουλος. “Για την καθαριότητα, έφεραν έναν παραπάνω εργάτη για μία μόνο μέρα (!) και αύριο σε άλλο σχολείο. Οι μαθητές στέκονται έξω από την πύλη προβληματισμένοι και συζητάνε μαζί μας. Είναι θετικοί στην πρόταση για απεργίες και καταλήψεις”.

“Στο 39ο ΓΕΛ στην Κυψέλη, όλοι είχαν την εικόνα των ελλείψεων και της κακής διαχείρισης από μεριάς του Υπουργείου”, μας είπε ο Γιάννης Μακαρώνας. “Γονείς και εκπαιδευτικοί μας ρωτούσαν πότε θα γίνουν κινητοποιήσεις και απεργία γιατί ήθελαν να τις στηρίξουν. Μαζική ανταπόκριση σε αυτό υπήρχε και από τους μαθητές. Δίναμε την εικόνα των επιτυχημένων κινητοποιήσεων που έγιναν τις προηγούμενες μέρες  από τους καλλιτέχνες και τα νοσοκομεία και έμπαινε στη συζήτηση η ανάγκη συντονισμού. Μοιράσαμε πολύ υλικό και για την απεργιακή κινητοποίηση στην απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, έχοντας κερδίσει αντίστοιχη απόφαση της τοπικής ΕΛΜΕ”.