Εργατικό κίνημα
ΠΕΝΕΝ: Απεργία στις 24/9

Σε 24ωρη προειδοποιητική - Παμπειραϊκή απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 24 Σεπτέμβρη κάλεσε η ΠΕΝΕΝ, ενάντια στην τροπολογία που έφερε το καλοκαίρι στη Βουλή ο Υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης. Μέσα στο φορολογικό νομοσχέδιο για το πρόγραμμα “Γέφυρα”, η κυβέρνηση κατέθεσε μια σειρά τροπολογίες που αποτελούν επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών. Η πιο κρίσιμη είναι αυτή που προβλέπει την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα ποντοπόρα πλοία. Οι τροπολογίες στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχουν και επιπλέον περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση στα καράβια. 

Όπως σημειώνει η ΠΕΝΕΝ στην ανακοίνωσή της για την απεργία: “Κυβέρνηση και εφοπλιστές στο διάστημα της υγειονομικής κρίσης κλιμάκωσαν την επίθεση ενάντια στα ναυτεργατικά δικαιώματα με αποκορύφωμα την επαίσχυντη και αντιδραστική τροπολογία που έφερε στην Βουλή κατ' εντολή της ΕΕΕ ο Πλακιωτάκης και ψήφισε η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με την οποία επιχειρούν την κατάργηση της ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία ανοίγοντας παράλληλα διάπλατα τον δρόμο αυτή η αντεργατική μεταβολή να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και για όλους τους Ναυτεργάτες.

Γολγοθάς

Επίσης οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες και ιδιαίτερα όσοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης τα τελευταία χρόνια, βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά, αφού πέρα από τις δρακόντειες περικοπές που υπέστησαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της μνημονιακής επέλασης βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καθυστερήσεις...

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης Παμπειραϊκής απεργίας στις 24/9/2020. Η σημασία της απεργίας, τα αιτήματα και οι στόχοι της έχουν πολύ ευρύτερη απήχηση και για τον σκοπό αυτό πρέπει να την 'αγκαλιάσουν' όλοι οι Ναυτεργάτες όλων των κλάδων και πρακτικά να συνεισφέρουν στην επιτυχία της”.