Εργατικό κίνημα
Γιαννιτσά: Κρούσματα κορονοϊού σε εργοστάσιο κονσερβοποιίας

Σε εστία εξάπλωσης του κορονοϊού εξελίχθηκε εργοστάσιο κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά, με 191 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το εργοστάσιο απασχολούσε 680 εργαζόμενους, πολλοί από αυτούς εποχικοί, από πολλές γειτονικές περιοχές, με αποτέλεσμα η εξάπλωση του κορονοϊού να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και να έχουν επιβληθεί τοπικά lockdown σε τέσσερις νομούς. Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του πώς αυτό το σύστημα βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές των εργαζόμενων.

Η εργοδοσία προσπάθησε να αποσιωπήσει την ύπαρξη κρουσμάτων προκειμένου να φτάσει τον στόχο της παραγωγής. Πράγματι, έκλεισε αυτή τη βδομάδα, όχι τόσο λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, αλλά επειδή ολοκληρώθηκε η εποχική εργασία με το ροδάκινο. Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι, όσο και να προσπαθούσαν να τηρήσουν τις αποστάσεις και τα μέτρα εντός του εργοστασίου, μετακινούνταν από και προς αυτό σε γεμάτα λεωφορεία, ενώ ταυτόχρονα είχαν τον φόβο μη χάσουν το μεροκάματο από τα ήδη ελάχιστα χρήματα που έπαιρναν. Στις 14 Σεπτέμβρη ένας 32χρονος εργαζόμενος του εργοστασίου που ήταν σε καραντίνα πέθανε, παρ' ότι είχε βγει αρνητικός στον κορονοϊό. Αναμένεται νεκροψία για να διαπιστωθούν τα αίτια.

Ο “Αγωνιστικός Συντονισμός” του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Πέλλας έβγαλε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει: “Η ΟΕΝΓΕ ήδη από τις 17 Αυγούστου με ανακοίνωση – καταγγελία της, με θέμα «Καταγγελία για αποσιώπηση κρουσμάτων», προειδοποιούσε  «για συγκάλυψη – αποσιώπηση και άρνηση ενημέρωσης των εργαζομένων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους που έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους». Στην περιοχή μας εδώ και δέκα ημέρες κυκλοφορούσε έντονα η φήμη ότι στα εποχιακά εργοστάσια φέρονται να υπάρχουν κρούσματα. Αν δεν υπήρχε συγκάλυψη και αποσιώπηση, όπως ανέφερε και η ΟΕΝΓΕ στην ανακοίνωσή της, τότε υπήρχε εγκληματική αδράνεια όλων των αρμόδιων οργάνων.

Τα κρούσματα πλέον εξαπλώθηκαν σε εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών ενώ εργαζόμενοι και στον Δήμο Πέλλας βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Στα σχολεία ενώ ήδη άνοιξαν στην υπόλοιπη χώρα, γραφειοκρατικές διαδικασίες εμποδίζουν και δυσχεραίνουν μέχρι και την τελευταία στιγμή την πρόσληψη καθαριστριών. Μαθητές και εκπαιδευτικοί στοιβαγμένοι σε μικρές αίθουσες με 25 μαθητές καλούνται να αντεπεξέλθουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η κυβέρνηση απλόχερα ανακοινώνει την αγορά νέων οπλικών συστημάτων 10 δις Ευρώ και πρόσληψη 15.000 μόνιμων στρατιωτών, την ίδια ώρα που δεν προσλαμβάνει τους απαιτούμενους εκπαιδευτικούς για τη μόρφωση των παιδιών μας και γιατρούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.”