Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δικαιοσύνη για τον Ζακ

Δυο χρόνια συμπληρώνονται τη Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος. Ακριβώς ένα μήνα μετά, στις 21 Οκτώβρη, θα ξεκινήσει η δίκη των δολοφόνων του, δυο επιχειρηματιών -εκ των οποίων ο ένας με αποδεδειγμένες σχέσεις με φασιστικές ομάδες- και τεσσάρων αστυνομικών. Το κίνημα που ζητά δικαιοσύνη για τον Ζακ έχει πολύ νωπές τις εμπειρίες του τι σημαίνει η θεσμική ομοφοβία, η αστυνομική αυθαιρεσία και η ατιμωρησία -που μέσα στον μόλις ένα χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν ενταθεί. Επιπλέον, οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και συνεχίζουν να επιτίθενται και να απειλούν, ενώ το κατηγορητήριο με το οποίο παραπέμπονται στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο είναι επιεικές.

Όμως το κίνημα έχει πρόσφατες και ζωντανές και τις εμπειρίες που δείχνουν ότι μπορεί να κερδίζει. Η καταδίκη των δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη είναι ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα, ενώ η εμπειρία του πανελλαδικού ξεσηκωμού εν όψει της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής δείχνει τον δρόμο. Γι' αυτό, η διαδήλωση για τα δυο χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ θα είναι κομβική για τη συνέχεια μιας μεγάλης μάχης για να αποδοθεί δικαιοσύνη -κόντρα στους τόνους λάσπης και τις τεράστιες προσπάθειες συγκάλυψης και κωλυσιεργίας από τον κρατικό μηχανισμό και τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Η συγκέντρωση της 21/9 θα ξεκινήσει στις 6μμ στην οδό Γλάδστωνος. Στο κάλεσμά της η Ανοιχτή Συνέλευση για τον Zak / Zackie τονίζει: “Είμαστε αλληλέγγυα στο κίνημα Black Lives Matter και σε κάθε κίνημα χειραφέτησης των καταπιεσμένων υποκειμένων. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στις οικογένειες των θυμάτων και στους επιζώντες της ναζιστικής βίας της Χρυσής Αυγής. Θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα. Αγωνιζόμαστε για να δικαιωθούν οι μνήμες όλων των δολοφονημένων αδερφών μας.”