Κλιμακώνουν απεργιακά τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό. Μετά το κάλεσμα της ΠΟΕΕΤ, της Ομοσπονδίας τους, σε μέρα δράσης στις 28 Σεπτέμβρη, το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Νομού Αττικής κήρυξε για την ίδια μέρα 4ωρη στάση εργασίας από τις 10πμ μέχρι τις 2μμ με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας στις 11πμ. Μπαίνει η προοπτική για απεργιακή απόφαση από τα συνδικάτα και τα σωματεία επισιτισμού-τουρισμού σε όλες τις πόλεις πανελλαδικά, όπως στην Αθήνα.
Είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους του κλάδου να μπουν σε τροχιά ολομέτωπης σύγκρουσης με την κυβέρνηση με το πιο δυνατό χαρτί τους, την απεργία. Το καλοκαίρι που πέρασε τους φόρτωσαν με βάρβαρο τρόπο τις ζημιές λόγω της πτώσης του τουρισμού. Η εκμετάλλευση με την ελαστική και κακοπληρωμένη εργασία στις πιο δύσκολες συνθήκες δουλειάς, που έφερνε τα υπερκέρδη τα προηγούμενα χρόνια, τώρα έσπασε κάθε ρεκόρ.
Τα αφεντικά αξιοποίησαν στο έπακρο τα αντεργατικά μέτρα που τους χάρισε η κυβέρνηση. Οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας σε πλειοψηφικό κομμάτι των εργαζομένων του κλάδου καταδίκασε εκατοντάδες χιλιάδες να ζουν με 500 ευρώ και μάλιστα με τεράστια καθυστέρηση στην καταβολή τους. Όσοι δούλευαν, είχαν να καλύψουν, διπλά και τριπλά πόστα, χωρίς τήρηση του ωραρίου, με τις καταγγελίες από τα σωματεία στα ξενοδοχεία να πέφτουν βροχή για την άγρια εκμετάλλευση, για τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής, που έβαζαν σε κίνδυνο την υγεία τους ακόμα και για ξυλοδαρμούς εργαζομένων από την εργοδοσία. Μαζικές απολύσεις και κλείσιμο μαγαζιών μέχρι και μεγάλων αλυσίδων, όπως η Pizza Hut, πέταξαν στην ανεργία πολλές χιλιάδες με αμφίβολο το δικαίωμα αποζημίωσης και ένταξης σε πρόγραμμα στήριξης ή επιδόματος ανεργίας καθώς έπρεπε να τηρούν πολλές προϋποθέσεις.
Αυτή η κατάσταση δεν ήταν έκτακτη για το καλοκαίρι, αλλά ήρθε για να μείνει. Ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ εξήγγειλε τη δυνατότητα επέκτασης της προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού. Προγράμματα με εκατομμύρια ευρώ που διαφημίζονται ότι εξασφαλίζουν την εργασία, όπως το πρόγραμμα Συν-εργασία, το μόνο που εξασφαλίζουν είναι ότι οι εργαζόμενοι θα παίρνουν ψίχουλα και τα λεφτά θα πηγαίνουν στους εργοδότες. Είπε επίσης, ότι επειδή επιδοτεί την εργασία, θα σταματήσει την επιδότηση στους ανέργους.
Κεντρική μάχη
Απέναντι σε αυτά το εργατικό κίνημα δίνει τις δικές του απαντήσεις. Η μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς είναι κεντρική για να μπει φρένο στις δεκάδες μορφές ελαστικών σχέσεων που δίνουν τη δυνατότητα για απολύσεις, ψίχουλα για μισθό, εξαίρεση από επιδόματα και κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος στη δουλειά και στο συνδικαλισμό. Για τους ανέργους και τους απολυμένους, να δίνεται επίδομα στο ύψος του μισθού χωρίς τις προϋποθέσεις που καταλήγουν να αποκλείουν την πλειοψηφία. Να γίνει κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις που κλείνουν ή δεν τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις. Τα δισεκατομμύρια ευρώ για να γίνουν αυτά πράξη υπάρχουν. Υπάρχουν στα προγράμματα στήριξης που θα μας βάλουν να τα αποπληρώσουμε και με το παραπάνω, στη φορολόγηση των μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων και στους πλούσιους που σήμερα απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, στην αποπληρωμή των τοκοχρεωλύσιων, που αντί να πάνε στους τραπεζίτες, θα πάνε στις ανάγκες μας.
Υπάρχει και η δύναμη για να τα επιβάλουμε όλα αυτά. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό δεν είναι μόνοι τους. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα πλημμύρισαν οι δρόμοι με τους πολλές χιλιάδες καλλιτέχνες με τα ίδια αιτήματα, απέργησαν και διαδήλωσαν οι νοσοκομειακοί, που δίνουν απεργιακή συνέχεια, χιλιάδες διαδηλωτές και τα σωματεία τους περικύκλωσαν το Μητσοτάκη στις εξαγγελίες του στη Θεσσαλονίκη και μπαίνει στο χορό των κινητοποιήσεων και η εκπαίδευση. Αυτή η εικόνα έβαλε και την πίεση στην Ομοσπονδία και στο Συνδικάτο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και απεργία. Οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τουρισμού-Επισιτισμού του αντικαπιταλιστικού δικτύου “Καμαριέρα” μπαίνουν μπροστά να οργανώσουν και να γενικεύσουν την απεργία σε όλη την Ελλάδα, αλλά και για τον πανεργατικό συντονισμό.