Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Τζαβέντ Ασλάμ: Θα είμαστε μαζί στις 20Μ

Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου εκδόθηκε η απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής Προσφυγών που εξέταζε σε δεύτερο βαθμό την αίτηση διεθνούς προστασίας του Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «Η Ενότητα». Η αίτηση έγινε δεκτή αναγνωρίζοντας του το προσφυγικό καθεστώς.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, που στήριξε νομικά στο στάδιο της Επιτροπής Προσφυγών τον Τζαβέντ Ασλάμ, λέει σε ανακοίνωση του για αυτόν πως “βρίσκεται στην Ελλάδα τα τελευταία 26 χρόνια και έχει γίνει ευρύτερα γνωστός για τους πολύχρονους και μαχητικούς του αγώνες ενάντια στη ρατσιστική και φασιστική βία, καθώς και την ευρύτερη κοινωνική του δράση. Λόγω της στοχοποίησής του από τις αρχές της χώρας καταγωγής του ο Τζαβέντ Ασλάμ αντιμετώπισε για περισσότερα από 15 χρόνια τον κίνδυνο έκδοσής του στο Πακιστάν, ενώ ακόμη και σήμερα αναζητείται από τις αρχές της πατρίδας του ως το πλέον καταζητούμενο πρόσωπο από το Πακιστάν στην Ελλάδα ...”.

Και συνεχίζει: “Η αναγνώριση του Τζαβέντ Ασλάμ ως πρόσφυγα αποτελεί δικαίωση για τον ίδιο όσο και τους ανθρώπους, κινήματα και οργανώσεις που στάθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα του, …και ενόψει της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης & Ασύλου που περιλαμβάνει το Πακιστάν στη λίστα με τις Ασφαλείς Χώρες Καταγωγής...” Η συγκεκριμένη ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες είναι σκανδαλώδης. Όπως αναφέρει η απόφαση της επιτροπής, στο Πακιστάν “τουλάχιστον 44 άνθρωποι καταδικασμένοι σε θάνατο εκτελέστηκαν το 2017 εκ των οποίων 37 μετά από δίκες σε στρατοδικεία.” 

Η αιτιολόγηση της απόφασης της Επιτροπής είναι σαφής: « ...δεδομένης της, σύμφωνα με τα εκτεθέντα, αποδεδειγμένης πολιτικής και συνδικαλιστικής δραστηριότητας του προσφεύγοντος και των πολιτικών πεποιθήσεων του, καθώς και της προκαλούμενης δυσανάλογης βλάβης του από τις σε βάρος του ενέργειες των Αρχών του Πακιστάν, κρίνεται ότι ο προσφεύγων πρέπει να αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, δεδομένου ότι υφίσταται κίνδυνος σε βάρος του για πολιτικούς λόγους”.

Ο Τζαβέντ Ασλάμ πρωτοστατεί στα κινήματα για πάνω από 15 χρόνια. Από την αποκάλυψη των απαγωγών των Πακιστανών το 2005, την απεργία στη Γενική Ανακύκλωση το 2015 μέχρι τη δίκη της ΧΑ, και τις διαδηλώσεις στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας και στο φράχτη του Έβρου. Για αυτούς τους αγώνες του στοχοποιείται και από την κυβέρνηση και από την Πακιστανική πρεσβεία.

Ο ίδιος ο Τζαβέντ δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη πως “Η απόφαση της επιτροπής είναι μια ακόμα νίκη για το αντιρατσιστικό κίνημα και θα είμαστε όλοι μαζί στους δρόμους στις 20 Μάρτη.”