Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Τι έγινε στην Ορεστιάδα;

23/1/16, Κινητοποίηση ενάντια στον φράχτη. Φωτό: Αρχείο Εργατική Αλληλεγγύη

Όταν τον περασμένο Μάρτη οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα του Έβρου, η κυβέρνηση ξεδίπλωσε όλο το ισλαμοφοβικό και ρατσιστικο της οπλοστάσιο. Κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για “λαθρομετανάστες με κορονοϊό». Έβαζαν τους μπάτσους πλάι πλάι με οπλισμένους “αγανακτισμένους” φασίστες να φυλάνε τα σύνορα. Μιλούσαν για fake news όταν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για νεκρούς. 

Και έρχονται τώρα να καταδικάσουν την επίθεση που δέχτηκε ο Μηταράκης στην Ορεστιάδα πριν λίγες μέρες από ακροδεξιά στοιχεία καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει στρατόπεδο συγκέντρωσης  προσφύγων στην περιοχή. Φαίνεται πως όταν οι πέτρες έπεφταν πάνω στα κεφάλια των προσφύγων ήταν καλές αλλά τώρα που γύρισαν στον υπουργό έγιναν επικίνδυνες. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έδωσε τις πλάτες στην ακροδεξιά.

Το ΣΕΚ και το DSiP, η αδερφή του οργάνωση στην Τουρκία λέγανε σε κοινή τους ανακοίνωση τον περασμένο Μάρτη πως “Το συμφέρον των εργατών σε Τουρκία και Ελλάδα δεν είναι με τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ ή της Ρωσίας, ή με την ΕΕ, με τα αφεντικά της Ελλάδας και της Τουρκίας. Είναι με τη διεθνή εργατική αλληλεγγύη με όλους τους πρόσφυγες και αυτή την στιγμή ιδιαίτερα με τους πρόσφυγες από τη Συρία. 

Καλούμε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας να σταματήσουν τις πολεμικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και να εγκαταλείψουν τις περιπέτειες που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές απλών ανθρώπων. … Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι πολιτικές που ωθούν τους πρόσφυγες στη φρίκη και το θάνατο σε στεριά και θάλασσα! Απαιτούμε το άνοιγμα των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για τους εκατοντάδες χιλιάδες που προσπαθούν να φύγουν από το Ιντλίμπ και το σταμάτημα των πολιτικών της ΕΕ και της Ελλάδας που είναι σχεδιασμένες για το φράξιμο του δρόμου στους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες που προσπαθούν να γλυτώσουν από τον πόλεμο πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μείνουν στην Ελλάδα και την Τουρκία αν το θελήσουν και να πάνε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αν το επιθυμούν”.

Η εμπειρία του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες το 2015 δεν είναι μακριά. Η αντιρατσιστική πλειοψηφία που τους αγκάλιασε και τους υποδέχτηκε τότε είναι εδώ και είναι ακόμα πιο δυνατή. Είναι αυτή που πέταξε έξω τη ΧΑ από τη Βουλή και την έβαλε φυλακή. Το αίτημα για να κλείσουν τα λεγόμενα ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, στην πράξη νέες Μόριες) και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις για τους πρόσφυγες είναι δεμένο με την πάλη για να μην ανασυνταχθούν οι φασίστες.