Εργατικό κίνημα
Απεργία στην Ειδική Αγωγή

29/3/17, Απεργία εκπαιδευτικών

Σε απεργία περνάμε οι εργαζόμενες θεραπεύτριες και το ειδικό βοηθητικό προσωπικό που στελεχώνει τα ειδικά σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης της χώρας ως απάντηση στη συνεχιζόμενη κυνική και απαξιωτική στάση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους του πολύπαθου χώρου της Ειδικής Αγωγής.

Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό των ειδικών σχολείων εργαζόμαστε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, σε περιοχές αυξημένου κινδύνου όπως είναι η Δυτική Αττική, υποδεχόμενοι μαθητές που δυσκολεύονται να τηρήσουν αποστάσεις και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και υγιεινής, και χρειάζονται έντονη σωματική καθοδήγηση για να εμπλακούν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Πρόκειται για παιδιά που πέρα από δυσκολίες στη νοητική, κινητική και συναισθηματική ανάπτυξη, αντιμετωπίζουν και μια σειρά απο οργανικά, νευρολογικά ή άλλα ζητήματα που ενισχύουν την ευαλωτότητα τους και απαιτούν αυξημένη φροντίδα και προσοχή στην καθημερινότητα τους. Στην πλειοψηφία των ειδικών σχολείων οι χώροι δεν είναι επαρκείς, συχνά χρειάζεται να συνωστιζόμαστε πολλοί επαγγελματίες σε έναν χώρο και να εργαζόμαστε παράλληλα, ή να κάνουμε θεραπείες ή μικροομάδες σε διαδρόμους και αυτοσχέδιες αίθουσες.

Σε αυτή την περίοδο της πανδημίας, οι εργαζόμενοι έχουμε βάλει στην κυριολεξία πλάτη, κρατώντας τα σχολεία ανοιχτά, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τους μαθητές και τις οικογένειες τους, με μειωμένο όμως προσωπικό εξαιτίας των αδειών ειδικού σκοπού και με μεγάλη κόπωση, ψυχική και σωματική, μιας και κανένα μέτρο προστασίας, ελέγχου και καθαριότητας δεν έχει ληφθεί πρακτικά ως τώρα. Ακόμα και σε αυτή τη συνθήκη της αυστηροποίησης των μέτρων, η Ειδική Αγωγή εξαιρέθηκε από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, γεγονός όμως που δημιούργησε έντονο θυμό στους συναδέλφους, μιας και έκανε σαφές οτι δεν αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση της υγείας των μαθητών και των εργαζόμενων στα ειδικά σχολεία.

Είναι η ίδια πολιτική που ανοιγοκλείνει όλα τα σχολεία, χωρίς τα αναγκαία μέτρα, για να λειτουργήσει το σχολείο, με ασφάλεια για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Οι μήνες που ακολουθούν, είναι οι κατεξοχήν μήνες που εκδηλώνονται οι ιώσεις στα σχολεία και η στάση της κυβέρνησης μπορεί να εξελιχθεί σε ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία. Δεν είμαστε αναλώσιμοι, με τους αγώνες μας θα επιβάλουμε τη λειτουργία με ασφάλεια για όλους και όλες.

Για τον λόγο αυτό, η απεργία αυτή θα είναι μια αφετηρία για να ακουστεί η φωνή αυτών που πραγματικά ενδιαφέρονται για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αν πλαισιωθεί έγκαιρα και αδιαπραγμάτευτα απο τους Συλλόγους εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια, προκειμένου να ανοίξει μια συνολικότερη επίθεση που θα βάλει φρένο στις επιδιώξεις και στις τακτικές αυτής της κυβερνητικής πολιτικής.

Θάλεια Μπαρδάνη,
Ψυχολόγος ΣΜΕΑΕ Δυτικής Αττικής