Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Όλοι στην απεργία

Στις 23 Φλεβάρη μεταφέρθηκε η πανελλαδική πανυγειονομική απεργία, μετά το κύμα κακοκαιρίας. Όπως ανέφερε το δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ: «Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των έξτρα αναγκών σε προσωπικό που ενδεχομένως να δημιουργηθούν στις Μονάδες Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας η αυριανή κινητοποίηση [16/2] αναβάλλεται για την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021». Αντίστοιχη απόφαση πήρε και η ΟΕΝΓΕ.

Η απεργία θα έχει την ίδια μορφή και διεκδικητικό πλαίσιο. Θα ξεκινήσει στις 9πμ και θα ολοκληρωθεί στις 3μμ, ενώ θα συνδυαστεί με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα το ραντεβού των απεργών είναι στις 10πμ στο υπουργείο Εργασίας και θα ακολουθήσει διαδήλωση στο υπουργείο Υγείας. Την ίδια ώρα θα γίνει η παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και οι συγκεντρώσεις έξω από τις ΥΠΕ στις άλλες πόλεις.

Οι υγειονομικοί διεκδικούν μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, χαρακτηρισμό του θανάτου των συναδέλφων τους από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα, επαρκή μέσα ατομικής προστασίας, αυξήσεις στους μισθούς, γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ. Στα κρίσιμα αυτά, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, αιτήματα, το Συντονιστικό Νοσοκομείων προβάλει επιπλέον την επείγουσα ανάγκη ο εμβολιασμός να περάσει στα χέρια των εργαζόμενων, οι ιδιωτικές κλινικές να επιταχτούν και να ενταχτούν στο ΕΣΥ, οι διώξεις των αγωνιστών να σταματήσουν.

Με τη μεταφορά της απεργίας, οι υγειονομικοί θέτουν για ακόμα μια φορά τη λειτουργία των νοσοκομείων και την Υγεία των πολιτών σε προτεραιότητα. Είναι κάτι που η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να κάνει παρά τα απανωτά κύματα της πανδημίας, με ολοένα μεγαλύτερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Ούτε ένα από τα αιτήματα των εργαζόμενων που μπορούν να θωρακίσουν το ΕΣΥ δεν έχει ικανοποιηθεί.

«Οι νεκροί από τον κορονοϊό στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, και το τρίτο κύμα που έρχεται, δεν αφήνουν σε κανένα μας καμία πια αμφιβολία για το αν η κυβέρνηση τα κατάφερε», αναφέρει το Συντονιστικό Νοσοκομείων. «Οι διοικήσεις διατάζουν γιατρούς εκτός ωραρίου να εμβολιάζουν, άσχετα με την ειδικότητα και την εκπαίδευση τους, τους μετακινούν για να μπαλώσουν τρύπες. Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν αυξημένο φόρτο εργασίας γιατί η πλειοψηφία του πληθυσμού απομακρύνθηκε από αυτά όλο το προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση μετέτρεψε το ΕΣΥ σε σύστημα μίας νόσου, και έκλεισε τον κόσμο σπίτι του με μια τυφλή και άχρηστη καραντίνα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η νοσηρότητα του πληθυσμού με γνωστές και χρόνιες παθήσεις. Και ταυτόχρονα σκάνδαλα με τον εμβολιασμό καραβανάδων, μπάτσων, υπουργών, μεγαλοδημοσιογράφων του ΣΚΑΙ που κλέβουν την σειρά των υγειονομικών. Σκάνδαλο με τον Μητσοτάκη να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την καραντίνα στην Ικαρία.

Η κυβέρνηση πια δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το “πρωτόγνωρο” της πανδημίας και τον “αιφνιδιασμό” των πρώτων μηνών. Έναν ολόκληρο χρόνο είχε να πάρει σοβαρά μέτρα αλλά το κριτήριο της ήταν ταξικά μεροληπτικό, καθαρά οικονομικό και όχι υγειονομικό. Για αυτό διαλέγει να επιτίθεται στο συνδικαλισμό των Νοσοκομείων, με διώξεις στον Κ. Καταραχιά πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Άγιου Σάββα που θέλουν να τον απολύσουν, μέχρι την πρόεδρο της ΕΝΙΘ, την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ. Για να κρύψει τις δολοφονικές της ευθύνες.

Όλον αυτό το χρόνο όμως οι υγειονομικοί δώσαμε σκληρές απεργιακές μάχες, κερδίσαμε κάποια αιτήματα μέσα από την συλλογική μας πάλη, στριμώξαμε τους υπουργούς υγείας και τον Μητσοτάκη, ξεσηκώσαμε και άλλα κομμάτια εργαζομένων να μας συμπαρασταθούν αλλά και να διεκδικήσουν στο δρόμο τα δικά τους αιτήματα. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε».