Εργατικό κίνημα
Εργατική εναλλακτική για να βγούμε από την πανδημία

3/2, Μέρα δράσης για την Πρωτοβάθμια Υγεία. Φωτό: Support Health Workers

Φονική αποτυχία

Τι έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον τομέα της Υγείας εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και τις γενικότερες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού;

• Περιέκοψε τις συνολικές δαπάνες για την Υγεία στον φετινό προϋπολογισμό κατά 572 εκατομμύρια, απο 4,8 δις ευρώ το 2020, στα 4,2 δις ευρώ το 2021. Μείωσε τις δαπάνες Υγείας που εμπεριέχονται στα παραπάνω ποσά ειδικά για παρεμβάσεις σχετικά με τον covid19 από 523 εκατομμύρια ευρώ το 2020, σε 131 εκατομμύρια  το 2021. Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ μειώθηκε κατά 50,6%, στα 300 εκατομμύρια από τα 608 εκατομμύρια το 2020. Η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 130 εκατ. ευρώ, ενώ η δαπάνη για παροχές ασθένειας κατά 96 εκατομμύρια ευρώ. 

• Περιέκοψε το προσωπικό. Το ξεκίνημα της πανδημίας βρήκε τα νοσοκομεία με 5.000 λιγότερους εργαζόμενους. Από 100.420 εργαζόμενους τον Μάιο του 2019, τον Μάιο του 2020 υπηρετούσαν στις μονάδες Υγείας 95.352 μόνιμοι και έκτακτοι εργαζόμενοι. Ούτε ο προϋπολογισμός του 2020, ούτε αυτός που ακολούθησε το 2021 είχε κονδύλια για προσλήψεις ώστε να καλυφθεί το κενό όσων στο μεταξύ συνταξιοδοτούνται ή απολύονται επειδή λήγει η σύμβασή τους.  

Τα κενά στις ήδη πετσοκομένες οργανικές θέσεις των νοσοκομείων ξεπερνούν τα 6.000 για τους γιατρούς και τις 20.000 για το υπόλοιπο προσωπικό. Ενδεικτικό της έλλειψης, το γεγονός ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι διατάχθηκαν να μετακινηθούν αρχικά απο Κέντρα Υγείας και στη συνέχεια από κλινικές άλλων νοσοκομείων σε νοσοκομεία covid19 για να καλυφθούν τσάτρα-πάτρα τα κενά. Αποδυναμώνοντας εντελώς ή ακόμη και οδηγώντας σε κλείσιμο τα Κέντρα Υγείας που αφορούν στον κρίσιμο τομέα της Πρωτοβάθμιας Υγείας και τις πλην covid19 κλινικές που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη όλων των άλλων ασθενειών και τραυματισμών.   

• Δεν έφτιαξε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όταν ξεκίνησε η πανδημία η Ελλάδα ήταν τρίτη από το τέλος σε όλη την Ευρώπη με 6 μόλις κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού. Eνώ αναλογικά με τον πληθυσμό θα έπρεπε να έχει 3.500 κλίνες είχε μόλις 600. Στα χαρτιά και τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας οι ΜΕΘ σήμερα έχουν φτάσει περίπου τις 1170 (οι μισές για covid19) αλλά όπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί πρόκειται για απάτη. Όπως αναφέρει το Συντονιστικό Νοσοκομείων: «Οι κλίνες ΜΕΘ που προστέθηκαν άρον άρον ήταν απλά κρεβάτια με αναπνευστήρα αλλά όχι πραγματικές κλίνες ΜΕΘ. Οι κανονικές κλίνες ΜΕΘ που δόθηκαν π.χ. στο Σωτηρία, δωρεά της Βουλής και του Νιάρχου αλλά όχι με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, τοποθετήθηκαν χωρίς προσωπικό». Δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ εξακολουθούν να μη λειτουργούν σε όλη τη χώρα γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Έτσι φτάσαμε στην Αττική των 4 εκατομμυρίων κατοίκων το τρίτο κύμα να βρίσκει το ΕΣΥ με 230 κλίνες ΜΕΘ για την covid19. 

• Έχει αποτύχει παταγωδώς να προχωρήσει έγκαιρα στον εμβολιασμό του πληθυσμού -το μοναδικό χαρτί πάνω στον οποίο πόνταρε, για να καλύψει την εγκληματική πολιτική της στην διαχείριση της πανδημίας. Ο τελευταίος στόχος μιλούσε για εμβολιασμό του 60% με 70% του πληθυσμού της χώρας έως τα τέλη Μαϊου. Aλλά μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου είχαν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 138.290 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί ενώ άλλοι 366.749 άνθρωποι είχαν κάνει την πρώτη δόση. Με αυτόν τον ρυθμό, η επιδιωκόμενη ανοσία (που για να υλοποιηθεί επιτυχώς χρειάζεται ταχύρρυθμο μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμών) αναβάλλεται το νωρίτερο για το φθινόπωρο του 2021, ενώ παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταφέρει να αποδυναμώσει το τρίτο κύμα και ακόμη περισσότερο να προλάβει την πορεία των μεταλλάξεων του ιού.  

Ευθύνες

Οι ευθύνες για αυτήν την εξέλιξη βαραίνουν καταρχάς τις πολυεθνικές του Φαρμάκου και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι μεν πρώτες γιατί στο κυνήγι του κέρδους και του μεταξύ τους ανταγωνισμού έτρεξαν να καπαρώσουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς χωρίς να μπορούν να παραδώσουν τα εμβόλια έγκαιρα και αποτελεσματικά και η δεύτερη γιατί, όπως πάντα, έδωσε γη και ύδωρ στην big pharma – και τώρα κυριολεκτικά ψάχνεται. Στην πρωτοπορία αυτού του νεοφιλελεύθερου παραλογισμού ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα παπαγαλάκια της. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη της ευθύνη.

Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα Κέντρα Υγείας (τα άλλοτε πρώην νοσοκομεία και ιατρεία του ΙΚΑ που είχαν φροντίσει να διαλύσουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις) για τους εμβολιασμούς, περιορίζοντας ή καταργώντας εντελώς την παροχή πρωτοβάθμιας Υγείας, τακτικά ραντεβού κλπ. Και επειδή ούτε αυτά έφταναν όρισε επιπλέον νοσοκομεία σαν εμβολιαστικά κέντρα. Αφενός επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα πολύπαθα νοσοκομεία αφετέρου εντείνοντας «τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στον προσερχόμενο γενικό πληθυσμό, ειδικότερα στις ευπαθείς ομάδες» ιδιαίτερα μάλιστα όταν στα «περισσότερα νοσοκομεία είναι πρακτικά αδύνατον να γίνεται διαχωρισμός (χωροταξικός και φυσικός) των κρουσμάτων της επιδημίας από τα περιστατικά της λοιπής νοσηρότητας», όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

• Έχει αφήσει εκτεθειμένο το σύνολο του πληθυσμού στις υπόλοιπες ασθένειες μειώνοντας τις χειρουργικές επεμβάσεις ως 80% στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, μειώνοντας στο ελάχιστο τα προγραμματισμένα ραντεβού για εξετάσεις, χειρουργεία κλπ με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση των θανάτων από καρκίνο, καρδιαγγειακά και άλλες ασθένειες εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης και της υποθεραπείας. 

• Με αυτόν τον τρόπο έχει χαρίσει εκατομμύρια ευρώ στην ιδιωτική Υγεία από την τσέπη του κόσμου που για να καλύψει τις ανάγκες του, αν φυσικά το αντέχει οικονομικά, καταφεύγει για τεστ, εξετάσεις, θεραπείες, χειρουργεία στους κλινικάρχες. Τους οποίους η κυβέρνηση έχει επιπλέον επιδοτήσει με πακέτα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αρχικά για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου και στη συνέχεια στα πλαίσια της μόνο κατ’ όνομα «επίταξης» π.χ στην Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο.

• Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με τους νεκρούς εργαζόμενους στην Υγεία από κορονοϊό να πλησιάζουν τους 30 από την αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση τους διώκει από πάνω! Συγκαλώντας ΕΔΕ όπου κατηγορούνται οι ίδιοι ως υπεύθυνοι για τις ενδονοσοκομειακή μετάδοση την ίδια στιγμή που τα ΜΑΠ εξακολουθούν να αποτελούν είδη πολυτελείας. Και όταν τα σωματεία , για παράδειγμα στον Άγιο Σάββα ή στο Κιλκίς,  αποκαλύπτουν τα αίσχη της, ξεκινάνε διώξεις εναντίον των συνδικαλιστών –στέλνοντας ακόμη και στα δικαστήρια τους προέδρους της ΠΟΕΔΗΝ, της ΟΕΝΓΕ, της ΕΝΙΘ, επειδή καλούν απεργίες και διαδηλώσεις. Οι ήρωες της πανδημίας του πρώτου κύματος αποτελούν σήμερα για αυτήν την επικίνδυνη κυβέρνηση τα υποψήφια εξιλαστήρια θύματα. 

Το γνωρίζουν καλά αυτό οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Όπου και να εμφανιστούν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του τους υποδέχονται με διαδηλώσεις και γιουχαϊσματα. Η αλήθεια δεν κρύβεται.


Απαιτούμε

Με την πανδημία και όλες τις αντεργατικές επιθέσεις να απειλούν άμεσα τις ίδιες μας τις ζωές, το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα που δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να αντιστέκεται στους δρόμους και τους χώρους δουλειάς, χρειάζεται να διαμορφώσει τη δική του εργατική εναλλακτική απαιτώντας τώρα: 

Άμεση κρατικοποίηση όλων των ιδιωτικών δομών και ένταξη στο ΕΣΥ. Άμεσο άνοιγμα όσων κλινών ΜΕΘ είναι απαραίτητες. Άμεση προμήθεια όλων των εργαζόμενων στην Υγεία  με τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς για να τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Μαζικές προσλήψεις στην Υγεία, την Παιδεία και τους Δήμους. Άμεσα προσλήψεις προσωπικού για να μπορέσει να προχωρήσει ο εμβολιασμός χωρίς να επιβαρύνει τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα στα Κέντρα Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Στα σχολεία μέχρι 15 παιδιά ανά τάξη. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε όλο το δημόσιο. Άμεση ενίσχυση του στόλου και του προσωπικού των ΜΜΜ. 

Επίταξη, χωρίς αποζημίωση στα αφεντικά, όλων των επιχειρήσεων που κλείνουν. Καμιά περικοπή μισθών και συντάξεων, εγγυημένο μηνιάτικο για όλους. Να καταργηθούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων και των μεταναστών, να ανοίξουν όλα τα άδεια κτίρια για να βρουν στέγη όλα τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, άστεγοι, πρόσφυγες, Ρομά, μετανάστες χωρίς χαρτιά. Να σταματήσουν τα αστυνομικά μέτρα, οι απαγορεύσεις, και οι διώξεις αγωνιστών και συνδικαλιστών. 

Η εργατική απάντηση γενικεύεται σε ένα κεντρικό αίτημα. Λεφτά για τις ανάγκες μας! Φορολογήστε τους πλούσιους! Σταματήστε τους εξοπλισμούς και την χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ. Και πάνω από όλα, στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους. Έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε να μην μείνει καμιά και κανένας άνεργος, απλήρωτος, με κομμένο μισθό ή σύνταξη, χωρίς προστασία στο νέο γύρο της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.

 

 Όπως τόνιζε η Διακήρυξη της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης:

«Η κρίση του κορονοϊού γεννήθηκε από τις σύγχρονες μορφές συσσώρευσης κεφαλαίου και οι επιπτώσεις της μεσολαβούνται από τις ταξικές αντιθέσεις και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που συγκροτούν την καπιταλιστική κοινωνία. Η εργατική απάντηση πρέπει να απλωθεί σαν δράση και να γενικευτεί σε ένα πρόγραμμα που θα γίνεται ο άξονας του αγώνα. 

Αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει αιτήματα όπως:

Κρατική διεύθυνση της οικονομίας με σκοπό την ανακατανομή πόρων στην Υγεία, στην παραγωγή του απαραίτητου εξοπλισμού για τη θεραπεία των ασθενών και την προστασία όσων τους φροντίζουν, στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών του πληθυσμού.

• Μόνιμη παροχή δωρεάν υγειονομικής φροντίδας με βάση τις ανάγκες, χρηματοδοτημένη από προοδευτική φορολογία

• Ανακατανομή πόρων μέσω της περικοπής των στρατιωτικών δαπανών

• Απαραίτητοι εργαζόμενοι θα πρέπει να θεωρούνται εκείνοι/ες που έχουν ουσιώδη συμβολή στις συνθήκες διαβίωσης και πρόνοιας του πληθυσμού και στους οποίους πρέπει να παρέχονται ασφαλή μέσα μετακίνησης και συνθήκες εργασίας. 

• Όλοι οι μη-απαραίτητοι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, θα πρέπει να πληρώνονται έναν αξιοπρεπή μισθό ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς τους. 

• Οικονομική υποστήριξη των κοινοτήτων από το κράτος, ώστε με τη βοήθεια των τοπικών αρχών να οργανωθεί η υποστήριξη των ευπαθών ομάδων και να εξασφαλιστεί η διανομή τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αναγκαίων.

• Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση όλων των εταιρειών που κερδοσκοπούν. 

• Όχι στην ρατσιστική στοχοποίηση: να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων, παροχή στέγης για να μπορούν να προστατευτούν. Παραχώρηση άδειας παραμονής σε πρόσφυγες και μετανάστες. 

• Υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών: καμιά έκτακτη εξουσία στην αστυνομία, οι περιορισμοί μετακινήσεων να επιβάλλονται από τις τοπικές κοινότητες. 

Η πανδημία του Covid-19 αναδεικνύει με τον πιο σκληρό τρόπο τα όρια του κεφαλαίου. Με άλλα λόγια ο γνήσιος σοσιαλισμός, μια κοινωνία όπου οι εργαζόμενοι ασκούν δημοκρατικό έλεγχο στον κόσμο και τους πόρους του και παράγουν με βάση τις ανάγκες κι όχι το κέρδος, είναι και εφικτός και αναγκαίος. Δεν πρέπει να υπάρξει καμιά επιστροφή στην «κανονικότητα» που εκτρέφει αυτές τις καταστροφές. Η πανδημία είναι ένα τρομακτικό γεγονός που υπογραμμίζει την καταστροφική δύναμη του καπιταλισμού. Όμως, μια ισχυρή πολιτική απάντηση απ’ τα αριστερά μπορεί να βάλει τις βάσεις για ένα διαφορετικό κόσμο στον οποίο θα έχει μέλλον η ανθρωπότητα».


Όταν τον περασμένο Μάρτη η κυβέρνηση προχώρησε στο πρώτο λοκντάουν, όσοι υποστήριζαν ότι αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι η απάντηση στην πανδημία απειλούνταν με κάψιμο στην πυρά. Υποστηρίζαμε ότι δίπλα στην απειλή της πανδημίας, το λοκντάουν θα οξύνει την απειλή της περαιτέρω φτωχοποίησης ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Ότι αντίθετα, χρειάζεται άμεση ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, Παιδείας, συγκοινωνίας, ώστε να μπορούν να γίνουν οι κρίσιμες παρεμβάσεις που χρειάζονται. Σήμερα ένα χρόνο μετά, ύστερα από αλλεπάλληλα «ανοίγματα», μερικά και ολικά «κλεισίματα», αυτή η εκτίμηση έχει επιβεβαιωθεί πλήρως. 

Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι εκείνο το πρώτο λοκντάουν και το καλοκαίρι που ακολούθησε θα έδινε χρόνο στον κρατικό μηχανισμό ώστε να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Είχε 8 ολόκληρους μήνες αλλά με απόλυτη συνείδηση δεν έκανε απολύτως τίποτα σε αυτήν την κατεύθυνση. 

Μαζικά τεστ και ιχνηλάτηση, έλεγχος των εμβολιασμών από τους εργάτες της Υγείας

Όλο αυτο το διάστημα η κυβέρνηση ουδέποτε επένδυσε στην καταγραφή της πανδημίας και την πρόληψη της μετάδοσης μέσα από μαζικά τεστ, τη γρήγορη ιχνηλάτηση. Αρχικά έστελνε τον κόσμο να κάνει τεστ στους ιδιώτες που κερδοσκόπησαν ανελέητα. Όταν χτύπησε το δεύτερο κύμα το Νοέμβρη–Δεκέμβρη, ο μέσος όρος των τεστ που γίνονταν πανελλαδικά ήταν ελάχιστος, 17.000 την ημέρα, δηλαδή το ένα τρίτο των αστυνομικών ελέγχων που πραγματοποιείτο καθημερινά το ίδιο διάστημα. Αλλά ακόμη και όταν ο μέσος όρος αυξήθηκε, τα τεστ που πραγματοποιούνται μέρα τη μέρα και εβδομάδα τη βδομάδα γίνονται χωρίς προγραμματισμό και επιστημονική προσέγγιση. Ο αριθμός και η αναλογία τεστ-κρουσμάτων μοιάζει με γιογιό που ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης. Η πραγματική καταγραφή της εξέλιξης της επιδημίας και η ιχνηλάτηση παραμένουν ως βασικά εργατικά αιτήματα. Και μαζί όλα τα αιτήματα των απεργών της Υγείας για χρηματοδότηση των νοσοκομείων, προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, κρατικοποίηση της βιομηχανίας φαρμάκου και έλεγχο των εμβολιασμών από τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία.

Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας

Ήδη από τον περασμένο Μάρτη όταν στην Βόρεια Iταλία η πανδημία συνέχιζε να θερίζει παρά το σκληρό λόκνταουν, έγινε κατανοητό στον καθένα ότι η μετάδοση του ιού συνέβαινε μαζικά στα εργοστάσια και τους χώρους εργασίας που συνέχιζαν να λειτουργούν και κατ’ επέκταση στις συγκοινωνίες. Η κυβέρνηση ήξερε. Και όφειλε να κάνει επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους εργασίας καθώς και να επιβάλει στα αφεντικά μέτρα όπως η παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, οι απολυμάνσεις των χώρων,  διαμόρφωση ωραρίων και βαρδιών που να εμποδιζουν τον συγχρωτισμό – ελέγχοντας την εφαρμογή τους. Αλλά και εδώ μηδέν εις το πηλίκο. Αμέτρητες οι καταγγελίες των σωματείων στα σούπερ μάρκετ, στην Cosco, στο Μετρό, στα εργοστάσια και δεκάδες άλλους χώρους εργασίας για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η λύση είναι να επιβάλλουν τα σωματεία την εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Καλύτερες και δωρεάν συγκοινωνίες 

Με ή χωρίς λοκντάουν, ο κόσμος στα ΜΜΜ εξακολουθεί να πηγαίνει και να έρχεται στη δουλειά του παστωμένος σα σαρδέλα, ένα χρόνο τώρα, καθώς η κυβερνηση, κατά δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού τον Νοέμβρη, δεν μπορεί να «γεννήσει λεωφορεία». Ακόμη περιμένουμε τα 300 λεωφορεία και τις 655 προσλήψεις προσωπικού που έταξε η κυβέρνηση στις συγκοινωνίες της Αθήνας όταν μόνο στα μέσα σταθερής τροχιάς οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν τις 700! Εως και 1.350 λεωφορεία και 250 τρόλεϊ, που παραμένουν στα αμαξοστάσια της Αθήνας λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και τεχνικών, θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν. Το αίτημα για ενίσχυση των συγκοινωνιών σε οχήματα και προσωπικό είναι επιτακτικό. Το κόστος μπορεί να καλυφθεί άνετα από τα κονδύλια που προοριζόνται για μαχητικά αεροπλάνα και φρεγάτες.

Σχολεία ανοιχτά με τους όρους του κινήματος    

Το άνοιγμα των σχολείων αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ήταν η τρανή απόδειξη ότι τα σχολεία είναι βασικός χώρος μετάδοσης του ιού κόντρα σε όλες τις μπαρούφες που κατά καιρούς έχουν εκστομίσει οι υπουργοί και οι επιστημονικοί τους συνεργάτες. 

Και βέβαια θα μπορούσαν τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους ώστε να μη χαθεί η χρονιά - φτάνει η κυβέρνηση να έκανε μια απλή επιλογή: Να προσλάμβανε τους 30.000 εκπαιδευτικούς που ούτως ή άλλως χρειάζονται για να καλυφθούν τα κενά στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση και να λειτουργήσει τα σχολεία με 15 μαθητές ανά τμήμα όπως απαιτούν τα συνδικάτα της εκπαίδευσης, προσλαμβάνοντας ταυτόχρονα διπλάσιο αριθμό προσωπικού για την καθαριότητα των σχολείων.  

Λεφτά και προσλήψεις στις κοινωνικές δομές των Δήμων

Έχοντας πλήρη επίγνωση της παγκόσμιας εμπειρίας του πρώτου κύματος με τους μαζικούς θανάτους στα γηροκομεία, η κυβέρνηση των «αρίστων» που έσπευσε να κατηγορήσει τη νεολαία ότι διασπείρει τον ιό, δεν έκανε τίποτε για να θωρακίσει τους νο1 απειλούμενους από την πανδημία, τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Αυτό απέδειξαν περίτρανα τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά σε δομές ηλικιωμένων -και όχι μόνο- που δεν τηρούσαν κανόνες προστασίας.        

Η άλλη όψη αυτού του νομίσματος αφορά βέβαια αυτούς τους ηλικιωμένους, τις ευπαθείς ομάδες και τα άτομα με αναπηρία που βρίσκονται κλεισμένα στα σπιτια τους και για τα οποία ένα χρόνο τώρα δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο υποστήριξης με ενίσχυση του Βοήθεια στο Σπίτι και ανάλογων προγραμμάτων από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Οι ΟΤΑ που θα μπορούσαν να παίξουν κομβικό ρόλο -από τη καθαριότητα στις γειτονιές, τους κοινόχρηστους χώρους και τα σχολεία μέχρι τις κοινωνικές υπηρεσίες, την σίτιση και την δημόσια παροχή ΜΑΠ- παρέμειναν σε καθεστώς εγκατάλειψης.     

Στέγη και περίθαλψη για πρόσφυγες και μετανάστες 

Τέλος, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που δεν μπορούν -λόγω των συνθηκών που η ίδια η κυβέρνηση έχει επιβάλει μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης- να τηρήσουν τα οποιαδήποτε μέτρα προστασίας και υγιεινής έχουν αφεθεί στην τύχη τους χωρίς μαζικά τεστ, υγειονομική πρόσβαση και τώρα εμβόλια. Το ίδιο συνέβη και με τους δεκάδες χιλιάδες εργάτες γης και συνολικότερα τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, από τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας μέχρι τις ροδακινιές της Νάουσας και των Γιαννιτσών, αλλά και μεγάλες κοινότητες Ρομά. Μια εγκληματική ρατσιστική πολιτική που δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αλλά το σύνολο του πληθυσμού καθώς ο ιός σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δεν αναγνωρίζει χρώμα, καταγωγή, θρησκεία.