Εργατικό κίνημα
Απεργία στα Τελωνεία

24ωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε η Ομοσπονδία των Τελωνιακών – ΟΤΥΕ, μετά από ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, την Τετάρτη 17/2, ημέρα συζήτησης του σχέδιου νόμου για το Ειδικό Μισθολόγιο της ΑΑΔΕ στην Ολομέλεια της Βουλής. Διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και την αποχώρηση της Τελωνειακής Υπηρεσίας από την ΑΑΔΕ και την ένταξή της στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Έχει διαμορφωθεί μια κρίσιμη κατάσταση στον χώρο του ΥΠΟΙΚ με την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση βασικών κλάδων του Υπουργείου, όπως οι εφοριακοί και τελωνιακοί. Με τη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων από δημοσίου σε ιδιωτικού δικαίου αλλάζουν όλες τις εργασιακές σχέσεις», τόνισε ο Σπύρος Κουλούρης, από το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τελωνιακών. «Κατεβάζουν νομοσχέδιο με το Ειδικό Μισθολόγιο, που συνδυάζεται με την αξιολόγηση, την οποία απέρριψαν συντριπτικά οι συνάδελφοι με την απεργία-αποχή. Το Ειδικό Μισθολόγιο προβλέπει εφόσον συμμετέχουμε στην αξιολόγηση να λαμβάνουμε ειδική αμοιβή ανάλογα με τη βαρύτητα της θέσης που θα καταλάβουμε μετά από μια νεφελώδη διαδικασία. Άρα μιλάμε για διαφοροποιημένες αμοιβές που θα δημιουργήσουν ανταγωνισμό των συναδέλφων, συνθήκες εργασιακής ζούγκλας σε δημόσιες υπηρεσίες που είναι οι κατ’ εξοχήν χώροι που αν δεν συνεργάζονται οι εργαζόμενοι δεν παράγεται αποτέλεσμα. Θα σημάνει απόλυτη τρομοκρατία και πλήρη αυθαιρεσία από την εκάστοτε διοίκηση. 

Απεργιακό πρόγραμμα

Η κυβέρνηση ενώ μας έχει βάλει σε καραντίνα, ψηφίζει τα πάντα. Μπροστά στην ψήφιση του νομοσχεδίου, τα όργανα των Ομοσπονδιών μας χρειάζεται να καθορίσουν ένα απεργιακό πρόγραμμα από κοινού, ώστε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το Ειδικό Μισθολόγιο και ενάντια στις δρομολογημένες ιδιωτικοποιήσεις. Έχουμε να κάνουμε με τη χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών, αλλά το βλέπεις από τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων ότι οι μέρες τους είναι λίγες». 

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών από το Συντονιστικό για τη μισθολογική εξομοίωση σε ΑΑΔΕ και ΥΠΟΙΚ την Πέμπτη 11/2. «Ίση αμοιβή για ίση εργασία» έγραφε το πανό του Συντονιστικού.

«Είμαστε εδώ γιατί ζητάμε την απόδοση της προσωπικής διαφοράς για όλους τους νεότερους εργαζόμενους στην ΑΑΔΕ και το ΥΠΟΙΚ, ώστε να εξομοιωθούν οι μισθοί με τους υπόλοιπους», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γρηγόρης, εργαζόμενος στο Υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχει μια συνολικότερη επίθεση που έχει σκοπό να απαξιώσει περισσότερο τον κλάδο και όχι να τον ενισχύσει. Οι κινήσεις της κυβέρνησης φέρνουν τη δράση του κόσμου. Η μαζική κινητοποίηση των καλλιτεχνών πιο πριν και των φοιτητών μετά, μας δίνει αέρα και μας για να προχωρήσουμε. Σε μια κοινωνία που στο σύνολό της διεκδικεί, μπορούμε όλοι μας να κερδίσουμε πιο εύκολα».