Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κοινότητες Μεταναστών - ΚΕΕΡΦΑ: ΣΤΟΠ σε ρατσισμό, σεξισμό, υποκρισία

20 Μάρτη, Μέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησε την Πέμπτη 24 Ιούνη η ΚΕΕΡΦΑ με θέμα την στοχοποίηση μεταναστών με αφορμή τη γυναικοκτονία της Καρολάιν Kράουτς στα Γλυκά Νερά την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη στη σελίδα της ΚΕΕΡΦΑ στο facebook.

Ξεκινώντας την συζήτηση, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, μίλησε για “τον θεσμικό τρόπο με τον οποίο γίνεται η σύνδεση των μεταναστών συλλογικά με το έγκλημα, όταν ο ίδιος ο Χρυσοχοΐδης επικηρύσσει με τεράστια ποσά τους εγκληματίες τη στιγμή που υπάρχουν διαρροές πως πρόκειται για Αλβανούς ή Γεωργιανούς”. “Αλλά δεν έμειναν εκεί” είπε. “Κράτησαν και βασάνισαν επί μέρες τον Γεωργιανό, προσπαθώντας να τον κάνουν να ομολογήσει”. “Ο ρατσισμός με τον σεξισμό κάνουν ένα δολοφονικό μείγμα που όμως τα κινήματα έχουν την δύναμη να τα τσακίσουν” τόνισε. 

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Ερβίν Σέχου, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλβανών μεταναστών και Αλληλέγγυων, και μίλησε για το πως τα ΜΜΕ προσπάθησαν να ταυτίσουν το έγκλημα με τους μετανάστες. “Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Διαχρονικά φαινόμενα θεσμικού ρατσισμού διαπερνούν την καθημερινότητα μας και αναπαράγονται από τα ΜΜΕ. Ο θεσμικός ρατσισμός είναι αυτός που ενεργοποιεί την αστυνομική βία και τις δολοφονίες στα τμήματα. Είναι πολλοί αυτοί που πέρασαν το κατώφλι του τμήματος για μια προανάκριση και βγήκαν βασανισμένοι. Έχουμε μάθει εδώ και δεκαετίες να βλέπουμε τους εαυτούς μας στα δελτία ως κατά τεκμήριο δράστες εγκλημάτων”. 

Δόγμα

Στη συνέχεια μίλησε για τα “στρατόπεδα συγκέντρωσης” ως συνέχεια της ρατσιστικής μεταναστευτικής πολιτικής των προηγούμενων δεκαετιών. “Δεν έχουμε να κάνουμε με μια παρεκτροπή από την επίσημη πολιτική αλλά για πλήρη και συνεπή εφαρμογή και συνέχισή της. Είναι το δόγμα 'να τους κάνουμε τη ζωή τους κόλαση'” τόνισε μεταξύ άλλων.

“Βρισκόμαστε ακόμα μια φορά να συζητάμε για κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας από κρατικά όργανα στο πλαίσιο της έννομης τάξης μας” είπε ξεκινώντας την ομιλία της, η Αγγελική Σεραφείμ, δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας καταπιάστηκε μεταξύ άλλων με τα πορίσματα της Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης που όπως είπε “με την Ελλάδα είναι καταπέλτης”. “Δεν μπορείς να απαγορεύεις τα βασανιστήρια στο νομικό σου πλαίσιο αλλά να μην έχεις αποτελεσματική διερεύνηση καταγγελιών. Όταν υπάρχουν ενδείξεις το κράτος έχει την υποχρέωση να ερευνήσει. Δεν μπορεί η πολιτική ηγεσία να παίρνει θέση πριν να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες που θα έπρεπε να κινούνται χωρίς καν τα θύματα αστυνομικής βίας να χρειαστεί να την καταγγείλουν. Το βάρος της απόδειξης και της κατάδειξης αυτών των περιστατικών βαραίνει την πολιτεία”. 

Μήνυση

Στη συζήτηση παρενέβη και η Σοφία Σαρρίδου, εκπρόσωπος της Γεωργιανής διασποράς. “Αυτό που ζητάμε είναι να απονεμηθεί δικαιοσύνη για να μην υπάρξουν ξανά τέτοια περιστατικά απέναντι σε κανέναν, ανεξάρτητα από την καταγωγή του ή το χρώμα του” είπε, ενώ διευκρίνισε πως ο Γεωργιανός που έπεσε θύμα βασανιστηρίων δεν το βάζει κάτω και έχει ήδη καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

 “Υπήρξε μια ρατσιστική προπαγάνδα που ομογενοποιούσε με βάση εθνικά χαρακτηριστικά τους εγκληματίες.” είπε από την πλευρά του ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, από την πολιτική αγωγή στη δίκη της ΧΑ. “Αυτός ο γενικευμένος ρατσισμός μονοπώλησε τα δελτία ειδήσεων, μέσα σε μια συγκυρία υποβάθμισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής ιδιότητας με τα τείχη, τους θανάτους στα στρατόπεδα και την πρόσφατη ΚΥΑ”, ενώ θύμισε πως πρόκειται για την τρίτη μέσα σε λίγους μήνες καταγγελία για βασανισμό. Εκεί που υπάρχει αύξηση των εγκλημάτων τόνισε “είναι στα σεξιστικά εγκλήματα, τους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες αλλά εκεί δεν υπάρχει καμία απόπειρα οργανωμένης απάντησης νομοθετικά ή κοινωνικά από την πλευρά του κράτους”.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος οικογενειών θυμάτων στα στρατόπεδα προσφύγων. “Τον τελευταίο χρόνο έχουν υπάρξει 14 γυναικοκτονίες - συζυγοκτονίες. Σε όλες, οι δράστες είναι άντρες που μιλούσαν άπταιστα ελληνικά. Αυτό είναι ένα στατιστικό δεδομένο που η αστυνομία θα έπρεπε να το είχε δει. Δεν πρόκειται για λάθος αλλά για ξεκάθαρη προκατάληψη. Ο δράστης επέλεξε να μιλήσει για 'σπαστά ελληνικά' επειδή αυτή η προκατάληψη είναι δεδομένη” είπε και στη συνέχεια μίλησε για την ετοιμότητα αστυνομίας και κυβέρνησης να δεχθούν την ομολογία μετά βασανιστηρίων του Γεωργιανού. 

Ο Δ. Ζώτος συνέχισε συνδέοντας τον αγώνα ενάντια στη σεξιστική βία με τη μάχη ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης που δολοφονούν μέσα στα στρατόπεδα και έκλεισε την ομιλία του θυμίζοντας πως, όπως το 2012 κόντρα στον Σαμαρά αλλά και με την ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία και δύναμη που έχει σήμερα το αντιρατσιστικό κίνημα, μπορούμε να τις σταματήσουμε.