Διεθνή
ΕURO 20: Oι κερκίδες ενάντια στον ρατσισμό και την ομοφοβία

18/6, Οπαδοί και μέλη του Stand up to Racism γονατίζουν συμβολικά μπροστά στο γήπεδο της Γλασκόβης. Φωτό: Stand up to Racism Glasgow

27/6, Με τη ΛΟΑΤΚΙ σημαία στην Πούσκας Αρένα. Φωτό:  ΑNP Images 

 

Η διεξαγωγή του φετινού EURO είναι σκάνδαλο. Για δύο, κύρια, λόγους. 

Με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην Ευρώπη να είναι (στις 27/6) μόλις στο 26% και την παραλλαγή Δέλτα του ιού (κυρίως στη Βρετανία) να σαρώνει, η παρουσία οπαδών στις εξέδρες, δεν είναι "ελπίδα για επιστροφή στην κανονικότητα" αλλά υγειονομικό έγκλημα. Εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί από 24 χώρες μετακινήθηκαν και θα μετακινηθούν σε 11 πόλεις στις οποίες γίνονται οι αγώνες. Σε μία σειρά από γήπεδα έχουν καταγραφεί κρούσματα. Ήδη, η UEFA και η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησαν στην αύξηση του ποσοστού προσέλευσης θεατών στο «Γουέμπλεϊ», για τους 2 ημιτελικούς και τον τελικό, στο 75%, δηλαδή, στις εξέδρες του θα βρεθούν περισσότεροι από 60.000 φίλαθλοι.

Ο δεύτερος λόγος είναι το απάνθρωπο εξαντλητικό πρόγραμμα των αγώνων. Οι περισσότεροι παίκτες των ομάδων έχουν παίξει, αδιάκοπα και χωρίς προετοιμασία, από τον περσινό Αύγουστο μέχρι τώρα περίπου 70 αγώνες. Η σοκαριστική κατάρρευση του, μόλις 29 χρονών, δανού Έρικσεν μέσα στο γήπεδο επιβεβαιώνει, αυτό που λένε όλοι οι γιατροί, ότι κανένας δεν μπορεί να αντέξει σε τέτοιους ρυθμούς.

Όμως, για την UEFA και τις εθνικές Ομοσπονδίες τα κέρδη από τα τηλεοπτικά συμβόλαια, τους χορηγούς και τα εισιτήρια είναι πάνω από τη ζωή των οπαδών και των ποδοσφαιριστών.  

Η απάντηση ήρθε από τους ίδιους τους οπαδούς. Κόντρα σε όλα τα στερεότυπα, αυτό που χαρακτηρίζει το φετινό EURO, στις εξέδρες και στις πλατείες των πόλεων που γίνονται οι αγώνες, δεν είναι οι «συγκρούσεις μεθυσμένων οπαδών» αλλά η μετατροπή του σε πολύχρωμες αντιομοφοβικές και αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις. 

Όταν την προηγούμενη βδομάδα, και μία μέρα πριν το παιχνίδι της Ουγγαρίας με την Γερμανία στο Μόναχο, ο ακροδεξιός Όρμπαν στην Ουγγαρία, με πρόσχημα «την προστασία των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών από τον δυτικό φιλελευθερισμό», ψήφισε τον ομοφοβικό νόμο σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ (χάνοντας τα δικαιώματα τους στον γάμο, την τεκνοθεσία και την νομική αναγνώριση φύλου και ταυτίζοντάς τους με την παιδοφιλία), ένα τεράστιο κίνημα συμπαράστης στους ΛΟΑΤΚΙ απλώθηκε σε όλη την Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη, από τους οπαδούς.  

Πολύχρωμες κερκίδες

Οι οργανωμένοι οπαδοί πολλών γερμανικών ομάδων βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από τις ομάδες τους και τις δημοτικές αρχές να πάρουν θέση κατά του Όρμπαν και να φωταγωγηθούν τα γήπεδα και τα δημοτικά κτήρια στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Κάτω από αυτή την πίεση, ο δήμος του Μονάχου ζήτησε άδεια από την UEFA ώστε να φωταγωγηθεί και το γήπεδο που θα γινόταν ο αγώνας. Η UEFA αρνήθηκε. Η απάντησή της ήταν τόσο κυνική όσο είναι και η ίδια: «Η UEFA είναι ένας πολιτικά και θρησκευτικά ουδέτερος οργανισμός. Δεδομένου του πολιτικού πλαισίου αυτού του συγκεκριμένου αιτήματος – ένα μήνυμα που στοχεύει σε μια απόφαση που λαμβάνεται από το ουγγρικό εθνικό κοινοβούλιο – η UEFA πρέπει να απορρίψει αυτό το αίτημα». Η στάση της UEFA εξόργισε ακόμα περισσότερο τον κόσμο. Δεκάδες χιλιάδες σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου γέμισαν τις εξέδρες του γηπέδου. Και δεν ήταν μόνο στο Μόναχο. Την Κυριακή, στο παιχνίδι Ολλανδίας - Τσεχίας στη Βουδαπέστη, η UEFA, αρχικά, απαγόρευσε την παρουσία σημαιών στα χρώματα του ουράνιου τόξου στην «Πούσκας Αρένα» αλλά και στη fan zone της Βουδαπέστης. Παρά την απαγόρευση χιλιάδες Oλλανδοί και Tσέχοι βρέθηκαν μαζί στο γήπεδο και στους δρόμους της Βουδαπέστης με σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα. Η UEFA αναγκάστηκε να ανασκευάσει την απαγόρευση ρίχνοντας την ευθύνη στην ούγγρικη Ομοσπονδία. Το ίδιο οργισμένη ήταν και η αντίδραση των Γάλλων οπαδών απέναντι στη ρατσιστική συμπεριφορά Ούγγρων ακροδεξιών στο μεταξύ τους παιχνίδι. Να προσθέσουμε και την κοινή συμπαράσταση Δανών και Φινλανδών οπαδών που φωνάζαν μαζί το όνομα του Κρίστιαν Έρικσεν.

Αυτή η στάση των οπαδών είναι καμπανάκι για την Αριστερά στη Γερμανία, στη Γαλλία, παντού. Είναι κόσμος με τον οποίο πρέπει να συνδεθεί για να κάνει πλειοψηφικό το ρεύμα ενάντια στους πολιτικούς οπαδούς του Όρμπαν. Ενάντια στη Λεπέν, το AfD και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ακροδεξία.