Εργατικό κίνημα
Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Βόλο

26/6, Βόλος, Διαδήλωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Φωτό: Εύη Τσιούνη

Μαζικά συλλαλητήρια έγιναν το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα ενάντια στις εξορύξεις και στον Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών. 

Μαζικό και με δυνατό παλμό ήταν το συλλαλητήριο στην Αθήνα για την ενέργεια, ενάντια στις εξορύξεις και την «πράσινη» ανάπτυξη της κυβέρνησης που καταστρέφει το περιβάλλον. «Από την Ικαρία ως την Κεφαλλονιά, ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά» ήταν ένα από τα συνθήματα της συγκέντρωσης που ξεκίνησε στο Μοναστηράκι ενώ ακολούθησε πορεία προς την Ομόνοια και από εκεί στο Σύνταγμα. Συμμετείχαν πλήθος συλλογικότητες από την Αθήνα και από άλλες πόλεις, ενδεικτικά, το Δυτικό Μέτωπο, συλλογικότητες από τα Άγραφα και τη Βοιωτία. Απρόκλητη επίθεση δέχτηκε η πορεία από τα ΜΑΤ όταν έφτασε στη Βουλή, μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες της αστυνομίας να στριμώξει την πορεία σε λιγότερα διαζώματα. 

«Δεν θα ξεχαστεί»

«Στον Βόλο γέμισε το κέντρο της πόλης από διαδηλωτές, περιβαλλοντικές κινήσεις, οργανώσεις και συλλογικότητες τόσο από τον Βόλο όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας» μας μεταφέρει ο Τάσος Τσιούνης από το ΣΕΚ Βόλου που συμμετείχε με πανό στη διαδήλωση. «Το σύνθημα “δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη-δεν θα ξεχαστεί τι κάναν στο Βασίλη” ακουγόταν συχνά, καθώς η πορεία γινόταν στην επέτειο ενός χρόνου από τον αστυνομικό ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου μετά από αντίστοιχη διαδήλωση και τον θάνατό του ένα μήνα μετά. Ακούστηκαν επίσης συνθήματα κατά της καύσης, του Μπέου και του Αγοραστού.

Πρέπει να κλιμακώσουμε αυτόν τον αγώνα καθώς η ΝΔ επεκτείνει την αντιπεριβαλλοντική της πολιτική, τις κομπίνες για τη διαχείριση των απορριμμάτων και συγκεκριμένα την επέκταση της καύσης. Αυτά προβλέπουν τα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρέπει τα συνδικάτα να μπουν μπροστά σε αυτόν τον αγώνα για να σταματήσουμε το έγκλημα και να διεκδικήσουμε ένα δημόσιο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με προσλήψεις στους δήμους, απαιτώντας να έχουν τον έλεγχο οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και όχι οι μεγαλοκαρχαρίες που βάζουν τα κέρδη πάνω από το περιβάλλον και τις ζωές μας».