Καταπίεση και απελευθέρωση
Το κίνημα ΛΟΑΤΚΙ και η δίκη των δολοφόνων του Ζακ

20/9/20, Αθήνα, Δύο χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ

Στα τρία χρόνια από την άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου έχει χρειαστεί πολλές φορές να έρθουμε αντιμέτωποι με το φρικτό πρόσωπο της σεξιστικής καταπίεσης. Στους χώρους δουλειάς αλλά και στις γειτονιές μας, τα θύματα της βίας που γεννούν η συστηματική υποτίμηση των γυναικών και η ομοφοβία βρίσκουν τη δύναμη να φέρουν στο φως όχι μόνο τους δράστες (στην πλειοψηφία τους άνδρες με οικονομική δύναμη και εξουσία), αλλά τις συνθήκες και τις απόψεις που τους νομιμοποιούν και τους καλύπτουν. 

Κυβέρνηση της ΝΔ, δικαστικό σύστημα, αστυνομία και ΜΜΕ το μόνο «φάρμακο» που γνωρίζουν είναι περισσότερη καταστολή και βαρύτερες ποινές. Ο υποκριτικός αποτροπιασμός τους μπροστά στα αποτελέσματα της δικής τους πολιτικής δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Ψηφίζουν νόμους που κάνουν λάστιχο τη ζωή των εργαζόμενων (και πρώτα απ’ όλα των εργαζόμενων γυναικών) στα χέρια των αφεντικών, επιβάλλουν με το «έτσι θέλω» νόμους για συνεπιμέλεια των παιδιών κατά παραγγελία των πλούσιων φίλων τους, έχουν καταδικάσει μάνες και μικρά παιδιά χωρίς εκπαίδευση και κοινωνική πρόνοια μέσα στα στρατόπεδα προσφύγων. Και στη συνέχεια μαζί με την εκκλησία και την κάθε απόχρωσης ακροδεξιά επιχειρούν «συνέδρια» και καμπάνιες για την υπογεννητικότητα και τις αμβλώσεις. Ο ρατσισμός, ο σεξισμός και το πατριαρχικό μοντέλο της «αγίας οικογένειας» το μόνο που φέρνουν είναι επιθέσεις στη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και συνθήκες κοινωνικής ζούγκλας.

Τα κινήματα αλληλεγγύης που απαιτούν να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα αποτελούν την καλύτερη ασπίδα για κάθε διαφορετικό και καταπιεσμένο άνθρωπο που ζει και δουλεύει δίπλα μας. Μια τέτοια μάχη είναι και η δίκη για να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Ζακ.

Η επαναστατική μαρξιστική παράδοση έχει πάντα στο κέντρο της τη σύγκρουση με τη σεξιστική καταπίεση και την ομοφοβία για να ενώσει τις δυνάμεις εργατών και εργατριών κάθε σεξουαλικότητας και ταυτότητας. Το φεστιβάλ του Μαρξισμού είναι και φέτος η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε αμφιβολίες και ερωτήματα για το πώς μπορούμε να κερδίσουμε τη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης στον καθημερινό πόλεμο για μια κοινωνία με ισότητα και ελευθερία. Είναι η καλύτερη ευκαιρία για να συγκεντρώσουμε ιδέες, εμπειρίες και δυνάμεις για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. 

Κώστας Τορπουζίδης

• Ο Κ. Τορπουζίδης θα είναι ομιλητής στον Μαρξισμό 2021 στη συζήτηση “Το κίνημα ΛΟΑΤΚΙ και η δίκη του Ζακ”.