Εργατικό κίνημα
ΓΣ ΑΔΕΔΥ: Εμπρός για απεργία ενάντια στο ασφαλιστικό

Χρίστος Αργύρης. Φωτό: Αρχείο ΕΑ

Την Παρασκευή 2 Ιούλη η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί το Γενικό της Συμβούλιο για να συζητήσει και να αποφασίσει το πρόγραμμα δράσης για να μην ισχύσει ποτέ ο νόμος Χατζηδάκη και να μην περάσουν οι επόμενες επιθέσεις. Το προηγούμενο ΓΣ αποδείχτηκε πολύ κρίσιμο με την απόφαση για την απεργία στις 3 Ιούνη, ασχέτως αν στο τέλος μεταφέρθηκε. Τότε καταφέραμε να επιβάλουμε ενωτικά με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς ότι χρειάζεται πανεργατικός ξεσηκωμός για τον νόμο Χατζηδάκη, που έγινε και άφησε μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια. 

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές για τον νόμο Χατζηδάκη, ετοιμάζουν την ιδιωτικοποίηση, πρακτικά τη διάλυση της επικουρικής ασφάλισης. Με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα ταμεία» οργανώνουμε τα συνδικάτα, με την ΑΔΕΔΥ μπροστά, για να παρθούν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις για να μην περάσει το τσεκούρι στο ασφαλιστικό. Είναι μια κατάκτηση, δεν μας το χάρισαν. Από τις κρατήσεις μας υπάρχει η ασφάλιση και τώρα θέλουν να τις βάλουν στον τζόγο. Γι’ αυτό ήθελαν να περάσουν τον νόμο Χατζηδάκη, για να περάσουν τέτοια εκτρώματα, αλλά είναι γελασμένοι στην κυβέρνηση αν νομίζουν ότι δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις.

Το ΓΣ πρέπει να αποφασίσει άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο ασφαλιστικό Χατζηδάκη και να προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την επικουρική ασφάλιση. Χρειάζεται επίσης από τώρα να αποφασιστεί ότι θα διαδηλώσουμε στη ΔΕΘ. Ήδη η ΠΟΕΔΗΝ, όπως κάθε χρόνο -έτσι και φέτος- ανακοίνωσε διήμερο δράσης στις 10/9 με διαδήλωση των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη και στις 11/9 συμμετοχή στην πανεργατική διαδήλωση στη ΔΕΘ. 

Τέλος, η ΑΔΕΔΥ να μπει μπροστά στις μάχες για τη δημόσια Υγεία και Παιδεία. Να σταματήσει η επίθεση στα νοσοκομεία με την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μέσω της αναδιάρθρωσης του Κοντοζαμάνη. Θα σημάνει απολύσεις των συμβασιούχων για να προσληφθούν εργαζόμενοι με μισθούς και δικαιώματα δουλείας από εργολάβους που θα μπουν σε πολύ περισσότερα πόστα, ενώ μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες, μέχρι και funds, θα συνδιοικούν τα νοσοκομεία με το Υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα, βάζουμε μπροστά να σταματήσουμε την Κεραμέως για να περάσει την αξιολόγηση μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Χρειάζεται να παλεύουμε μέσα στα συνδικάτα, να μην τα διαλύουμε, να εξασφαλίζουμε ότι θα παίρνουν τις σωστές αποφάσεις, αλλά δεν αφήνουμε την οργάνωση στα χέρια οποιουδήποτε γραφειοκράτη. Μπορεί να κάλεσε η ΑΔΕΔΥ στις 16/6 απεργία κάτω από την πίεση των εκατομμυρίων που απέργησαν στις 10/6, αλλά δεν οργάνωσε τίποτα. Πάμε να οργανώσουμε κάθε χώρο δουλειάς για απεργιακές και όχι συμβολικές κινητοποιήσεις. 

Χρίστος Αργύρης, γιατρός, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ με τις Παρεμβάσεις