Καταπίεση και απελευθέρωση
Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και το αρρωστημένο σύστημα

Athens Pride 2019. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ομοφοβικές διατυπώσεις σε σχολικό βιβλίο, οι οποίες μάλιστα εξετάστηκαν πανελλαδικά, καταγγέλλει μαθητής Λυκείου. Στο εγχειρίδιο της “Υγιεινής – Μικροβιολογίας” της Γ’ Λυκείου των ΕΠΑΛ, στους “παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων”, συμπεριλαμβάνεται η “διάδοση της ομοφυλοφιλίας”. 

Όπως αναφέρει ο μαθητής που έκανε την καταγγελία, “παρόλο που το -πρωτίστως ιατρικό- αυτό απολίθωμα είχε εντοπιστεί από μαθητές της τάξης οι οποίοι ζήτησαν από τον υπεύθυνο καθηγητή (-τρια) να θέσει το ζήτημα στην επιτροπή σχολικών βιβλίων, όχι μόνο κανείς δεν ασχολήθηκε, όχι μόνο η επιτροπή θεμάτων δεν ευαισθητοποιήθηκε, (έστω προς συγκάλυψη του), αλλά το ανέδειξε κιόλας ακόμη περισσότερο, επιλέγοντάς το ως θέμα στις πανελλαδικές εξετάσεις”. Ο μαθητής επισήμανε τον κίνδυνο να αντιμετωπίζεται η ομοφυλοφιλία “σαν αρρώστια, κοινωνικό πρόβλημα, μόδα, συνήθεια ή φήμη που «διαδίδεται»”.

Η ύλη του βιβλίου δεν περιορίζει βέβαια τη στοχοποίηση στα ομοφυλόφιλα άτομα. Ανάμεσα στους άλλους παράγοντες τοποθετεί τη μετανάστευση, την έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε νεαρή ηλικία, τις συχνές εναλλαγές ερωτικών συντρόφων, τη σεξεργασία. Πρόκειται για το αφήγημα ακριβώς της “ατομικής ευθύνης” που θυμίζει την εκστρατεία στοχοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων τη δεκαετία του '80: φταίει ο τρόπος ζωής και οι (περιθωριακές) επιλογές. Και το αφήγημα αυτό είδαμε να επαναφέρει με όλες της τις δυνάμεις στο προσκήνιο η ΝΔ -ειδικά σε βάρος της νεολαίας- για να καλύψει την καταστροφική της διαχείριση στην πανδημία. 

Είναι αντίθετα το στίγμα και η παραπληροφόρηση από τους βασικούς παράγοντες που ευθύνονται για τη μετάδοση των ΣΜΝ -χέρι χέρι με τη διάλυση της δημόσιας Υγείας. Γι' αυτό πρέπει να παλέψουμε για μια άλλη εκπαίδευση και για ένα άλλο σύστημα συνολικά.