Διεθνή
Καταλωνία: Απελευθέρωση των ηγετών του κινήματος ανεξαρτησίας

Οι εννιά ηγέτες του καταλανικού κινήματος για την Ανεξαρτησία που παρέμεναν στη φυλακή απελευθερώθηκαν την περασμένη Τρίτη, καθώς η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να τους δώσει χάρη. 

Τα νεά ανακούφισαν και ενθουσίασαν όλον τον κόσμο στην Καταλωνία, αλλά και όποιον παλεύει για τα δημοκρατικά δικαιώματα στο ισπανικό κράτος. Οι εννιά φυλακισμένοι παρέμεναν στη φυλακή για τις ιδέες τους και για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση του δημοψηφίσματος του 2017, ό,τι και να λένε επισήμως τα δικαστήρια. Η προκήρυξη δημοψηφίσματος για την Ανεξαρτησία έγινε από την τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας και αντιμετωπίστηκε με την κινητοποίηση ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού της Καταλωνίας που ανέβηκε στα Βορειοανατολικά για να σπάσει κάλπες, κεφάλια και να βάλει στη φυλακή κόσμο. Ανάμεσα στους φυλακισμένους και τους αυτοεξόριστους, ο πρώην πρωθυπουργός, η πρόεδρος της Βουλής και πρόεδροι των μαζικότερων πολιτιστικών και πολιτικών οργανώσεων.

Ο Σάντσεθ, σε συνεργασία με την Αριστερά με την οποία συγκυβερνάει, παίζουν το χαρτί της επιστροφής στην ομαλότητα στην Καταλωνία. Αυτό το κάνουν σε συνεργασία, ή με κλείσιμο του ματιού, στην Ρεπουμπλικανική Αριστερά (που κυβερνάει πλέον την Καταλωνία), η οποία υπόσχεται να συνεχίσει τον παραδοσιακό δρόμο της υποστήριξης της ανεξαρτησίας στα λόγια, αλλά και της συνεργασίας με το ισπανικό κράτος στην πράξη. Ο πρωθυπουργός της Καταλωνίας Πέρε Αραγκονές συναντήθηκε δυο φορές την περασμένη βδομάδα με τον βασιλιά Φίλιππο, τον οποίον πριν λίγους μήνες έλεγε πως δεν αναγνωρίζει.

Εκτός ελέγχου

Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις, όσο και να μοιάζουν στρατηγικά μελετημένες, είναι εντελώς εκτός ελέγχου. Από τα πάνω, προκαλούν αντιδράσεις μέσα στα έγκατα του κράτους. Οι εισαγγελείς και οι δικαστές ξεσπάνε κατά της “χάρης” και επιβάλλουν νέα τεράστια πρόστιμα στην καταλανική ηγεσία για “κακοδιαχείριση” με αφορμή το δημοψήφισμα. Η Δεξιά και η ακροδεξιά συντονίζονται και κλιμακώνουν την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης με αφορμή την Καταλωνία. Αυτή τη βδομάδα αποφάσισαν για πρώτη φορά να μην συμμετάσχουν ούτε στην κοινή τελετή για τα “θύματα της τρομοκρατίας” της βασκικής ΕΤΑ.

Αλλά και για τον κόσμο που πάλεψε το 2017 και στη συνέχεια, η χάρη έχει πολύ μικρό εύρος. Οι αυτοεξόριστοι συνεχίζουν να μην μπορούν να επιστρέψουν, ανάμεσά τους και βουλευτές, ενώ υπάρχουν πάνω από 3.000 κόσμος, νεολαία στην πλειοψηφία τους, που ταλαιπωρούνται με δίκες, πρόστιμα και απειλές φυλάκισης. Για αυτούς δεν υπάρχει καμιά διαδικασία χάρης. Είναι πολύ δύσκολο για το ισπανικό κράτος να ξαναβρεί την ισορροπία που κράτησε την Καταλωνία σταθερή στα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση. Το κίνημα έχει κάνει πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια, ενώ η Δεξιά έχει πλέον επενδύσει την ίδια την ύπαρξή της στον φανατικό αντικαταλανισμό.