Εργατικό κίνημα
ATΤICA BANK: Aπεργία ενάντια στις απολύσεις

29/6, Οι απεργοί μπροστά στο κτίριο της διοίκησης. Φωτό: Τάσος Αναστασιάδης

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι της Attica Bank την Τρίτη 29/6. Η διοίκηση της τράπεζας, σύμφωνα με τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Attica Bank, υλοποιεί ένα εγκεκριμένο business plan της 3ετίας 2021-2023 που προβλέπει συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων τόσο στο Λεκανοπέδιο όσο και πανελλαδικά και ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του συνόλου των μονάδων διοίκησης, με γνώμονα την εξοικονόμηση κόστους. 

Μετά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, οι εργαζόμενοι που επέλεξαν να μην κάνουν χρήση του προγράμματος απολύθηκαν..

«Σήμερα οι εργαζόμενοι της Attica Bank απεργήσαμε, προκειμένου να ανακληθούν απολύσεις που έχουν γίνει και να εμποδίσουμε άλλες που έχουν προγραμματιστεί», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Βίκτωρας Τσακίρης, τραπεζοϋπάλληλος, μέλος ΔΣ ΕΚΑ. «Η τράπεζα στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης προχωράει σε κλεισίματα καταστημάτων, απειλώντας τους εργαζόμενους με απόλυση, καθώς αρνείται να τους τοποθετήσει σε άλλα καταστήματα ή σε άλλες θέσεις, που θα ήταν χρήσιμοι καθώς υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση και οι ρυθμοί εργασίας είναι εξοντωτικοί.

Τους προσφέρει μια πολύ φτηνή εθελούσια, αλλά ουσιαστικά με το πιστόλι στον κρόταφο δεν τους αφήνει άλλη επιλογή πέρα από την έξοδο από την εταιρία. Είναι στην πραγματικότητα απόλυση με μικρό πρόσθετο μπόνους, δεν έχει σχέση με τις εθελούσιες που ξέραμε στο παρελθόν και φάνταζαν ελκυστικές. 

Η 24ωρη απεργία είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Απ’ όσο ξέρουμε, μόνο τρία από τα πενήντα περίπου πανελλαδικά καταστήματα λειτούργησαν σήμερα. Πραγματοποιήσαμε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κλαυθμώνος, έξω από τα γραφεία του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, όπου έχουν μεταφερθεί μονάδες διοίκησης της τράπεζας. 

Η στάση της εργοδοσίας παραμένει αμετακίνητη. Μάλιστα έφερε δυνάμεις των ΜΑΤ στην κινητοποίησή μας. Για μας δεν περισσεύει κανείς και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στις απολύσεις. Τέλος, αυτή η μάχη έχει ανοίξει σε όλες τις τράπεζες. Στο όνομα του ψηφιακού μετασχηματισμού αυτή η πρακτική ακολουθείται γενικευμένα, με χιλιάδες θέσεις εργασίας να χάνονται. 

Όμως οι ανάγκες εξακολουθούν να υπάρχουν και οι τράπεζες δεν λειτουργούν με τα μηχανήματα μόνες τους, αλλά με την εργασία. Είναι περισσότερο σχέδιο να υποκαταστήσουν το υπάρχον δυναμικό που έχει τα στοιχειώδη, συνδικαλιστική κάλυψη, συλλογικές συμβάσεις και κάποια πετσοκομμένα ασφαλιστικά δικαιώματα με πιο φτηνούς, πιο αναλώσιμους και με ευέλικτο ωράριο εργαζόμενους».