Εργατικό κίνημα
Τ’ άκουσε ο Μητσοτάκης στο Μπραχάμι

28/6, Συγκέντρωση στο 1ο ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου. Φωτό: intime

Αντιμέτωποι με την οργή του κόσμου της εκπαίδευσης, κι όχι μόνο, βρέθηκαν Μητσοτάκης και Κεραμέως το απόγευμα της Δευτέρας 28/6 στον Αγ. Δημήτριο. Πλήθος διαδηλωτών από σωματεία εκπαιδευτικών, σύλλογοι γονέων, μαθητές/

τριες, εργαζόμενοι από το σωματείο του δήμου κ.α συγκεντρώθηκαν στο 1ο ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου όπου η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει την παρουσίαση του νέου αντιεκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου. Μόνο χάρη στην παρουσία των ΜΑΤ, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας κατάφεραν να μπουν στο σχολείο, ενώ όταν ο Μητσοτάκης φάνηκε από απόσταση να ανεβαίνει τις σκάλες του σχολείου, “τα άκουσε” για τα καλά, με τον ίδιο να… χαιρετάει τους διαδηλωτές με φανερή αμηχανία.

«Ήταν μια μαζική κινητοποίηση που μας άφησε την αίσθηση ότι τους μπαίνουμε στο μάτι. Παρότι οργανωμένη σε πολύ λίγο χρόνο, εκπαιδευτικοί από όλη την Αθήνα, μαθητές αλλά και πολύς κόσμος της γειτονιάς χάλασαν τη φιέστα της κυβέρνησης. Τα συνθήματά μας ακούγονταν μέχρι μέσα που μίλαγε ο Μητσοτάκης» μεταφέρει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Στέλιος Γιαννούλης, δάσκαλος και μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ Γλυφάδας – Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Στη νέα επίθεσή της, η κυβέρνηση μεταξύ άλλων ξαναφέρνει την αξιολόγηση μετά το φιάσκο της προηγούμενης προσπάθειάς της και μεθοδεύει την είσοδο των ιδιωτών στα σχολεία, καθώς «η αυτονομημένη - αποκεντρωμένη σχολική μονάδα  του  νέου  πολυνομοσχεδίου θα έχει διευθυντές–manager που θα αναζητούν χρηματοδοτήσεις και χορηγούς» όπως σημειώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Αττικής. 

«Πίσω από την “αποκέντρωση” και την “αυτονομία” κρύβεται η υποχρηματοδότηση που ουσιαστικά θα παραχωρεί τις υποδομές του  κάθε σχολείου  στους επιχειρηματίες για να “εξοικονομεί” πόρους, απαλλάσσοντας το κράτος από την υποχρέωση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, της επιμόρφωσης» συνεχίζει η ομοσπονδία των γονέων.

«Πρόκειται για την πλήρη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης» υπογραμμίζει ο Σ. Γιαννούλης και προσθέτει ότι ανάμεσα στις επιθέσεις περιλαμβάνεται «η επαναφορά των επιθεωρητών, καθώς και η αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του διευθυντή προκειμένου να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο. Μας γυρνάνε δεκαετίες πίσω».

Η αποτυχημένη φιέστα της κυβέρνησης στον Αγ. Δημήτριο έγινε την ίδια μέρα που ήταν προγραμματισμένη η στάση εργασίας της ΟΛΜΕ με αφορμή τις εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία και μετά από παρέμβαση – σκάνδαλο του Μητσοτάκη, βγήκε παράνομη. Η κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλεύεται τους αντισυνδικαλιστικούς νόμους που η ίδια ψήφισε στην προσπάθεια να μπλοκάρει απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και μόνο ο τρόπος που το κάνει φανερώνει τον πανικό της. Όπως καταγγέλλουν μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ, αντί να επιδοθεί εξώδικο στην ΟΛΜΕ με δικαστικό επιμελητή απλά βρήκαν ένα φάκελο έξω από την πόρτα των κλειστών γραφείων της ομοσπονδίας. Μάλιστα όταν ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ έσπευσε το δικαστήριο την ώρα που αναγραφόταν στο φάκελο, του δήλωσαν ότι… η υπόθεση είχε ήδη εκδικαστεί! Πιθανότατα από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης μιλώντας σε Οννεδίτες, δήλωσε ότι ελπίζει η απεργία να κηρυχθεί παράνομη.

Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας προχώρησε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, το μεσημέρι της Τρίτης 29/6.