Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Εκδήλωση στη Φωκίωνος Νέγρη: «Η Αφρική είναι σαν τον Τζορτζ Φλόιντ»

26/6, Στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα “Αφρική, ιμπεριαλισμός και ρατσισμός – Η πάλη για να αλλάξουμε το σύστημα” οργάνωσε το ΣΕΚ Κυψέλης το Σάββατο 26 Ιούνη στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη, με πλούσια συμμετοχή μεταναστών από το Καμερούν, το Κονγκό, τη Μπουρκίνα Φάσο, την Αλγερία και το Κουρδιστάν.

Τόσο στις εισήγησεις που έκαναν στα γαλλικά ο Δημήτρης Δασκαλάκης και η Ντολίς Ντονφάκ από την πλευρά του ΣΕΚ όσο και στις τοποθετήσεις αναπτύχθηκε ο καταστροφικός ρόλος της αποικιοκρατίας στην Αφρική αλλά και του ιμπεριαλισμού με τις μορφές που παίρνει σήμερα μέσα από τις στρατιωτικές επεμβάσεις και την ταυτόχρονη οικονομική εκμετάλλευση. Στο κέντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι σχέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με τις ντόπιες άρχουσες τάξεις της Αφρικανικής ηπείρου και η ανάγκη για να ανατραπούν μέσα από τους εργατικούς αγώνες αλλά και η μάχη ενάντια στο ρατσισμό που δίνουν οι μετανάστες εδώ στην Ελλάδα ως κομμάτι του εργατικού κινήματος.

“Μας λένε κάποιοι να γυρίσουμε στην πατρίδα μας. Εμείς τους απαντάμε πως είμαστε αδέρφια και τα σύνορα μάς τα έχουν επιβάλλει. Κι εδώ πατρίδα μας είναι” είπε η Καρολίν από το Καμερούν. “Απαιτούμε να σπάσουν οι αποικιοκρατικοί δεσμοί, να σταματήσει η κατοχή περιοχών από τις μεγάλες δυνάμεις, ζητάμε τη νομισματική μας κυριαρχία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους πρόσφυγες. Η Αφρική είναι σαν τον Τζωρτζ Φλόιντ. Με το γόνατο της Ευρώπης στο λαιμό της”. 

Από την πλευρά της η Σάρα μίλησε για τον ρόλο των γυναικών στους αγώνες αλλά και τα εμπόδια που έχουν να αντιμετωπίσουν στην Ελλάδα με την έλλειψη δομών για τα παιδιά και για τις ίδιες ενώ η Νελί επικεντρώθηκε στους αγώνες ενάντια στις οικογενειοκρατούμενες και διεφθαρμένες πολιτικές ηγεσίες των Αφρικανικών χωρών που χαίρουν της στήριξης των μεγάλων δυνάμεων για δεκαετίες. Ο Αντρέ μίλησε για την σημασία να διαλυθεί η νομισματική κυριαρχία της Γαλλίας μέσω του φράγκου CFA που αποτελεί όπως είπε το “πιο ισχυρό όπλο του Γαλλικού ιμπεριαλισμού”, ο Τζαμάλ από την Αλγερία θύμισε πως η βόρειος Αφρική με την υπόλοιπη ήπειρο έχουν ως κοινή εμπειρία που τους ενώνει τη μάχη ενάντια στην αποικιοκρατία ενώ ο Σανφό τόνισε τη σημασία που έχουν οι πολιτικές ιδέες για όλες αυτές τις μάχες και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν στο διήμερο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2021 που οργανώνει το ΣΕΚ στις 10-11 Ιούλη. Η συζήτηση συνεχίστηκε για αρκετή ώρα στα πηγαδάκια, ενώ 10 από τους συμμετέχοντες έκοψαν και την πρόσκλησή τους για το διήμερο φεστιβάλ.