Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η Θεσσαλονίκη ξεσηκώνεται ενάντια στους φασίστες

29/9, Σταυρούπολη. Φωτό: Κ. Τσακαλίδης-SOOC

Στη Θεσσαλονίκη την περασμένη βδομάδα οι γειτονιές των δυτικών έγιναν μάρτυρες από τη μία της οργανωμένης προσπάθειας των νεοναζί, υπολειμμάτων και παραφυάδων της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, να οργανώσουν τάγματα εφόδου στους δρόμους. Από την άλλη, η πόλη συγκλονίστηκε από μια αντιφασιστική πλημμυρίδα χιλιάδων κόσμου, που κινητοποιήθηκαν ξανά και ξανά, αξιοποιώντας όλη την εμπειρία του αντιφασιστικού κινήματος που  επέβαλε την καταδίκη των χρυσαυγιτών ένα χρόνο πριν.

Η προσπάθεια κλιμάκωσης από  τους φασίστες ξεκίνησε την προηγούμενη Τρίτη έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Δεν δίστασαν την προηγούμενη βδομάδα να επιτεθούν βίαια σε 15χρονη μαθήτρια που κατέγραφε τα γεγονότα έξω από το ΕΠΑΛ, και σε μαθητές  που την υποστήριξαν.

Μετά τον τραμπουκισμό φοιτητών που μοίραζαν προκηρύξεις την Τετάρτη 22/9 από φασίστες μέσα και έξω από το σχολείο, 8 φοιτητικοί σύλλογοι κάλεσαν σε αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τα ΕΠΑΛ. Φασίστες από όλη την πόλη επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους φοιτητές με πέτρες, καδρόνια και μαχαίρια, και τραυμάτισαν δύο από αυτούς.

Ακολούθησε μία αντιφασιστική έκρηξη. Αμέσως βγήκε κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων και της ΚΕΕΡΦΑ για νέα συγκέντρωση έξω από τα ΕΠΑΛ για το πρωί της Τετάρτης 29/9 και για μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην πλ. Τερψιθέας το ίδιο απόγευμα.

Το πρωί της Τετάρτης, η παρουσία φοιτητών/

τριών, μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και γονιών ήταν μαζική. Η ΚΕΕΡΦΑ συμμετείχε στη συγκέντρωση καλώντας τους μαθητές του ΕΠΑΛ στην απογευματινή αντιφασιστική συγκέντρωση, στην εκδήλωση που οργάνωνε την Παρασκευή και στο αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο την 9/10.

Η τρομερή οργή που προκάλεσαν οι φασιστικές επιθέσεις μετατράπηκε σε οργανωμένο κίνημα στους δρόμους της Σταυρούπολης το απόγευμα της Τετάρτης. Με τα σωματεία μπροστά, τους φοιτητικούς συλλόγους της πόλης, το συντονιστικό μαθητών Θεσσαλονίκης, την ΚΕΕΡΦΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλα κόμματα και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιφασιστικού κινήματος, ένα ενωτικό ποτάμι 4.000 αντιφασιστών/τριών ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης, διαδηλώνοντας ότι στις γειτονιές και στα σχολεία μας δεν περνάνε οι φασίστες. 

Χαρακτηριστική ήταν η μαζική συμμετοχή του συνδικάτου επισιτισμού-τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ), μετά τη μεγάλη νίκη των διανομέων της efood την περασμένη βδομάδα. Πάνω απ' όλα, ήταν η μαζική συμμετοχή κατοίκων των δυτικών συνοικιών της πόλης που καθόρισε την επιτυχία της κινητοποίησης.

Τις επόμενες ημέρες, η τοπική Ε' ΕΛΜΕ μαζί με φοιτητικούς συλλόγους βρέθηκαν ξανά στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, συναντώντας αστυνομικό φραγμό στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με τις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς των δύο σχολείων, ενώ κατέληξαν στην διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας που μετά την αντιμετώπιση “ίσων αποστάσεων” μεταξύ φασιστών και φοιτητών/μαθητών, αναζητά εξιλαστήρια θύματα ανάμεσα στους καθηγητές, προαναγγέλοντας πειθαρχικές διώξεις. Την Παρασκευή η Ε' ΕΛΜΕ διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου έξω από τα σχολεία, καλώντας μεταξύ άλλων η φετινή 7/10 να γίνει ημέρα αντιφασιστικής δράσης σε όλα τα σχολεία, πρόταση που υιοθέτησε και η ΟΛΜΕ. 

Τις ίδιες ημέρες, τα φασιστοειδή μετακίνησαν την εγκληματική δράση τους στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, επιχειρώντας την Πέμπτη να εισβάλλουν στο χώρο του σχολείου. Όταν απέτυχαν, κινήθηκαν απειλητικά στους δρόμους της γειτονιάς, ενώ την επόμενη μέρα, Παρασκευή, αφού κατέλαβαν το προαύλιο του ΕΠΑΛ Ευόσμου αποκλείοντας τους μαθητές του σχολείου από το χώρο, τα φασιστοειδή επιτέθηκαν και πάλι σε δημοσιογράφους και αστυνομικούς με πέτρες και κροτίδες.

Πορεία

Η αίσθηση της προκλητικής ασυλίας των φασιστών από την αστυνομία, ήταν ο βασικός λόγος που ο Ιερός Λόχος, γνωστή φασιστική οργάνωση της πόλης, είχε το θράσος να καλέσει σε συγκέντρωση και πορεία το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Τερψιθέας στην Σταυρούπολη. Τα αντανακλαστικά του κινήματος ήταν και πάλι άμεσα. Μετά από καλέσματα φοιτητικών συλλόγων, της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οργανώσεων της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, πάνω 2.000 περίπου αντιφασίστες και αντιφασίστριες συγκεντρώθηκαν επί της κεντρικής οδού Λαγκαδά, στο ύψος του πρώην στρ. Παύλου Μελά, για να εμποδίσουν την εμφάνιση των φασιστών στους δρόμους της Σταυρούπολης.

Η οργανωμένη προσπάθεια των φασιστών να βάλει πόδι στην περιοχή των δυτικών συνοικιών με επιθέσεις σε αριστερούς και αντιφασίστες συνεχίστηκε και την Κυριακή 3/10. Τέτοια ήταν η επίθεση το πρωί της Κυριακής στην Ηλιούπολη, εναντίον μαζικού συνεργείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που μοίραζε προκηρύξεις στην πλατεία Ελευθερίας. Δεκαπέντε φασίστες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά, τους επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά με χοντρές αλυσίδες, τέιζερ και καδρόνια. Μέχρι να εκδιωχθούν από τους κατοίκους της περιοχής, είχαν τραυματίσει τέσσερα άτομα, έναν από αυτούς στο κεφάλι. Μια μέρα μετά, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ταυτοποίησε ως χρυσαυγίτες τους δράστες της επίθεσης.

Η αντιφασιστική εγρήγορση με τα συνδικάτα στην πρώτη γραμμή και η ενωτική δράση όλης της Αριστεράς μπορεί να βάλει φραγμό στην προσπάθεια επανεμφάνισης των φασιστών στο δρόμο. Φάνηκε πως δεν υπάρχει καμία γειτονιά “προνομιακή” για τους φασίστες. Άλλωστε οι φασίστες του Ιερού Λόχου είχαν προσπαθήσει πριν δυόμιση χρόνια, τον Απρίλη του 2019 να οργανώσουν «macedonian pride» στα ανατολικά, στις γειτονιές της Καλαμαριάς. Ήταν πάλι η ενωτική και μαζική δράση του αντιφασιστικού κινήματος που οδήγησε στην ακύρωση της φασιστικής φιέστας. Και σήμερα, είναι η προκλητική λειτουργία των γραφείων της ΧΑ στη δυτική είσοδο της πόλης, που εξασφαλίζει στα φασιστοειδή χώρο οργάνωσης και πεδίο δράσης. Γι' αυτό και πρέπει να κλείσουν άμεσα!

Όσο για τα ίδια τα σχολεία στα δυτικά, μπορεί κάποια ΜΜΕ να θυμίζουν με νόημα ότι πριν από τρία χρόνια το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης συμμετείχε στις καταλήψεις για το Μακεδονικό, αλλά ξεχνούν τη συμμετοχή των δύο ΕΠΑΛ στο κύμα καταλήψεων δεκάδων σχολείων την περασμένη χρονιά ενάντια στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς τη λήψη κανενός μέτρου για την πανδημία. Τότε, στα ΕΠΑΛ είχε αναρτηθεί πανό με σύνθημα «κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή! μόρφωση-υγεία για κάθε μαθητή». Ξεχνούν ότι οι μαθητές των ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης συμμετείχαν με το δικό τους πανό, μαζί με εκατοντάδες ακόμα μαθητές/τριες της πόλης, στο περσινό απεργιακό συλλαλητήριο της 7/10 που είχε καλέσει η ΚΕΕΡΦΑ και μια σειρά από σωματεία και συλλογικότητες της πόλης, την ημέρα της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. 

Ένα χρόνο μετά, οι πρόσφατες εξελίξεις υπογραμμίζουν με τον πιο έντονο τρόπο τη σημασία της αντιφασιστικής-αντιρατσιστικής κλιμάκωσης, με μεγάλα συλλαλητήρια στις 9/10 στη Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά, με αδιάκοπο αγώνα ενάντια στο φασισμό και τις ρατσιστικές πολιτικές που τον θρέφουν.

Ευκλείδης Μακρόγλου