Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τους πρόσφυγες

ΑΠΘ. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ Σαλονίκης

Λίγες μέρες μετά τις φασιστικές επιθέσεις στη Σταυρούπολη, πραγματοποιήθηκε  ανοιχτή εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ με ομιλητές τον Γιώργο Τσιάκαλο, ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, τον Γιάννη Κούτρα, μέλος στο ΔΣ της ΕΝΙΘ και τον Κώστα Παπαδάκη, δικηγόρο της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Τη συζήτηση, αποσπάματα της οποίας παρουσιάζουμε εδώ, συντόνισε η Δήμητρα Κομνιανού, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης.  

Πρώτος πήρε το λόγο ο Γιώργος Τσιάκαλος. “Οι επαναπροωθήσεις απαγορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο. Η κυβέρνηση αρνείται πως γίνονται” είπε. “Όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει δυνατότητα να μπει νόμιμα όποιος έρχεται από το Αφγανιστάν ή τη Συρία.

Φτάνουν όμως. Και η Ελλάδα τους στέλνει πίσω. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έβγαλε για πρώτη φορά απόφαση που λέει πως η Ελλάδα κάνει επαναπροωθήσεις και ζητά από την ΕΕ να διεξάγει έλεγχο. Η τελευταία φορά που το Σ.Ε. ασχολήθηκε με την Ελλάδα για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν το 1969, επί χούντας.

Επαναπροωθήσεις

Όταν κάποιος δεν επαναπροωθείται, έχει 48 ώρες για την καταγραφή του, την αίτηση ασύλου, τη συνέντευξη και την απόδοση της απόφασης. Έχει δικαίωμα σε δικηγόρο αλλά όταν περνάει τα σύνορα και συλλαμβάνεται δεν έχει τη δυνατότητα να βρει έναν εύκολα σε 48 ώρες...

Πως ανεχόμαστε ότι και αυτοί ακόμα που παίρνουν άσυλο, μέσα σε τρεις μήνες το πολύ, τους πετάνε έξω από τα σπίτια και τα καμπ και τους κόβουν το επίδομα; ...Μπορούμε να ζούμε αφήνοντάς τους να κάνουν αυτά τα πράγματα; Αυτό το ερώτημα είναι δεμένο με όσα γίνονται στη Σταυρούπολη και πρέπει να τα απαντήσουμε μαζί”.

“Ο αντιρατσισμός δεν είναι πολυτέλεια” είπε ο Γιάννης Κούτρας. “Η ισλαμοφοβία, τα κλειστά σύνορα και η πολιτική καταστολής των προσφύγων είναι το πραγματικό θερμοκήπιο για τους φασίστες σε όλη την Ευρώπη”.