Εργατικό κίνημα
Συνδικάτο επισιτισμού - τουρισμού: Παράταση εκλογών μέχρι 10/10

Η εκλογική διαδικασία του Συνδικάτου Τουρισμού-Επισιτισμού Αττικής συνεχίζεται και ολοκληρώνεται την Κυριακή 10 Οκτώβρη. Βρήκε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από την εντατικοποίηση της εργασίας μας σε κάθε πόστο για μήνες, από την καλοκαιρινή σεζόν μέχρι τώρα. Οι διανομείς στην efood όμως έδειξαν ότι η συλλογικότητα της τάξης μας είναι που αντιμετωπίζει και τα πιο γενικά αλλά και τα καθημερινά προβλήματά μας με τρόπο που να κερδίζει. Για χιλιάδες ακόμα, τώρα είναι η ευκαιρία να εγγραφούν στο συνδικάτο ή να ανανεώσουν την εγγραφή τους και να ψηφίσουν. 

Ένα μεγάλο κομμάτι από εμάς βρίσκεται σε αβεβαιότητα λόγω της σύμβασής του, της αμοιβής ή την αναστολή εργασίας που για πολύ κόσμο παρατείνεται λόγω των δώρων της κυβέρνησης στα αφεντικά. Γι' αυτό τίποτα δε θα γίνει καλύτερο αν αφήσουμε την εργασιακή πίεση να κολλήσει με το νόμο Χατζηδάκη και έτσι να μας στερήσει τη δυναμική που ξεδίπλωσαν οι αγώνες μας από το πρώτο lock down μέχρι τους διανομείς. Η ψήφος στην Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα για όλες και όλους μας είναι η προσπάθεια να συνδέσουμε την κούραση για το μεροκάματο με τον αγώνα για συμβάσεις με αυξήσεις και αξιοπρέπεια, τον αγώνα για τουρισμό και ανάπαυση με τον αγώνα για ξενοδοχεία ανοιχτά για κάθε πρόσφυγα, άστεγο και μετανάστη που το έχει ανάγκη ενώ αναμένουμε έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα. 

Το Συνδικάτο μας βρέθηκε έξω από το εφετείο στην νίκη-καταδίκη τη Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτώβρη του 2020. Ένα χρόνο μετά διεκδικήσαμε και έχουμε πιο πολλά μέλη σε αυτό από το Μπαγκλαντές μέχρι την Αλβανία, ώστε να παλέψουμε μαζί η νέα εμφάνιση φασιστών να λήξει με τη σφραγίδα του εργατικού κινήματος. Θέλουμε να είμαστε μαζικά στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 9 του Οκτώβρη στην Ομόνοια και στις 10 να κλείσουμε τη μάχη των εκλογών με την αντικαπιταλιστική Αριστερά εκλεγμένη σε κάθε όργανο του επισιτισμού και τουρισμού στην Αττική και Πανελλαδικά.

Βασίλης Μυρσινιάς, μπουφετζής, Υποψήφιος με την Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα, μέλος Καμαριέρα, Αντικαπιταλιστική Κίνηση 


Ως εργαζόμενη στον Τουρισμό και υποψήφια στις εκλογές του συνδικάτου, είδα ότι η δυνατότητα συμμετοχής στις διαδικασίες του συνδικάτου γίνεται πιο δύσκολη σε συνθήκες ελαστικών ωραρίων και αντίξοων συνθηκών εργασίας. Στα ξενοδοχεία, επικρατούν οι σπαστές βάρδιες πρωί και απόγευμα, το πρόγραμμα Συνεργασία στο οποίο βρίσκονται πολλοί συνάδελφοι με μειωμένο μισθό ή τα μειωμένα ωράρια, που αναγκάζουν πολλούς να ψάχνουν για δεύτερη δουλειά. Έτσι ελαχιστοποιείται ο χρόνος που μπορεί να έχει κάποιος για να κάνει πράγματα σημαντικά, πέρα από τη δουλειά, που είναι απαραίτητη για να επιβιώνεις. Αυτός ήταν και ο λόγος της παράτασης των εκλογών. 

Παλεύουμε για να δυναμώσουμε το συνδικάτο, για να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Διεκδικούμε να έχουμε ελεύθερο χρόνο και να συνδικαλιζόμαστε. Θέλουμε όμως να εμπλουτίσουμε τα αιτήματά μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα ελαφρύνουν τα βάρη του νοικοκυριού και της οικογένειας, ειδικά για μας τις γυναίκες. Έχουμε υποστεί διακρίσεις ως γυναίκες λόγω των οικογενειακών υποχρεώσεων, με τους άντρες να προηγούνται στην ανώτερη εργασιακή ιεραρχία. Πρέπει να απαιτήσουμε σε κάθε επιχείρηση να στηθούν παιδικοί σταθμοί και εστιατόρια προσωπικού, που παλιότερα σε έναν βαθμό αυτά υπήρχαν. Πληρώνουμε τις εισφορές μας για να έχουμε ένα δυνατό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με παροχές για αντισύλληψη και αμβλώσεις, για ασφαλείς γέννες και όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, και όχι να περιμένουμε σε μια ατελείωτη αναμονή και να καταλήγουμε να χρυσοπληρώνουμε στο τέλος τους ιδιώτες.

Μαρία-Χουάνα Σταυριανού, ξενοδοχοϋπάλληλος, υποψήφια με την Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα


Τώρα που αλλάζει ο καιρός και στην εστίαση θα πρέπει να λειτουργήσουν οι μέσα χώροι, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα. Φορτώνεται έτσι σε μας τους εργαζόμενους ένα επιπλέον άχαρο καθήκον να επιβλέπουμε την τήρησή τους και το χειρότερο, να ελέγχουμε ποιοι είναι εμβολιασμένοι και ποιοι όχι. Επίσης, μπορεί νομικά να μην έχει ισχύσει η υποχρεωτικότητα στον επισιτισμό και τον τουρισμό, αλλά στην πράξη οι εργοδότες απαιτούν να είσαι εμβολιασμένος για να δουλέψεις. Είμαι υπέρ του εμβολιασμού, αλλά αυτά τα μέτρα που επιβάλλουν είναι επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στοχοποίηση των ανεμβολίαστων για να καλυφθούν οι αποτυχίες της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, οι νόμοι της κυβέρνησης δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να μας μειώνουν τους μισθούς και να νομιμοποιούνται οι απολύσεις. Η εντατικοποίηση της δουλειάς αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό, την ώρα που η δουλειά στην εστίαση ήταν ούτως ή άλλως πολύ σκληρή. Θέλω τέλος να αναφερθώ στις μητέρες που δουλεύουν στον κλάδο που μετά τη δουλειά έχουν να αντιμετωπίσουν τη φροντίδα και την κοινωνικοποίηση των παιδιών με το άθλιο σύστημα της παιδείας που εξουθενώνει και το παιδί, αλλά και τον γονιό. Έχουμε συμφέρον σαν εργατική τάξη να δώσουμε και να κερδίσουμε όλες τις μάχες, από τα εργασιακά μας μέχρι την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, ενάντια στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη και τους πλούσιους φίλους του. Με ένα πιο δυνατό Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού μπορούμε. Γι’ αυτό κατεβαίνω στις εκλογές με την Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα.

Δανάη Γαϊτάνου, επισιτισμός, υποψήφια με την Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα


Συνεχίζονται οι εκλογές στο Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού νομού Αττικής μέχρι και την Κυριακή 10 Οκτώβρη, μετά από παράταση που αποφασίστηκε από την εφορευτική επιτροπή. Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ, το ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχει η Καμαριέρα – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στον Επισιτισμό Τουρισμό και η Αγωνιστική Συσπείρωση, δίνει τη μάχη των εκλογών για να δυναμώσει το συνδικάτο και η αντικαπιταλιστική αριστερά μέσα σε αυτό. Οι εκλογές γίνονται την περίοδο που όλη η εργατική τάξη, όχι μόνο του κλάδου του Επισιτισμού-Τουρισμού, πήρε έμπνευση από τον αγώνα και τη νίκη των εργαζόμενων στην efood. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι όταν απεργούν, ενωμένοι και οργανωμένοι στα σωματεία τους. Τη συνέχεια αυτής της δυναμικής και το άπλωμα της σύγκρουσης σε όλο τον κλάδο, από τους σερβιτόρους μέχρι τους ξενοδοχοϋπάλληλους, υπηρετεί η Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα και το κατέβασμά της στις εκλογές. 

Οι εκλογές συνεχίζονται καθημερινά ως και τις 10/10 από 11πμ μέχρι 7μμ στα γραφεία του Συνδικάτου Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος.

Κατά τόπους εκλογικά κέντρα:

- Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, από 11πμ ως 7μμ στο Χαλάνδρι στα γραφεία του παραρτήματος, Σοφ. Βενιζέλου 62.

- Πέμπτη 7 Οκτωβρίου από τις 11πμ ως τις 7μμ, στον χώρο του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, στην αίθουσα Τύπου στις Αφίξεις.

Επίσης την Πέμπτη 7/10 στη Γλυφάδα, Άλσους 15, Δημαρχείο Γλυφάδας από τις 11πμ έως τις 7μμ.

- Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στο Καζίνο Mont Parnes (Πάρνηθα)  από τις 2μμ ως τις 10μμ.

- Σάββατο 9 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Τιτάνια από τις 11πμ έως τις 5μμ.

- Κυριακή 10 Οκτωβρίου στο Κορωπί από τις 9πμ έως τις 3μμ στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου στην οδό Παπανικολάου 10. 

Οι υποψήφιοι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Αγώνα

1. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Σέρβις

2. ALATRASH MOHAMMAD-TALAL, Λάντζα

3. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Σέρβις

4. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Σέρβις

5. ΒΕΛΛΑ ΟΥΡΑΝΙΑ (ΡΑΝΙΑ), Σέρβις

6. ΓΑΪΤΑΝΟΥ ΔΑΝΑΗ, Σέρβις

7. ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, Σέρβις

8. ΓΚΡΙΓΚΟΒΙΤΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ  (ΓΚΕΛΥ), Μάγειρας

9. ΔΑΒΕΤΑ /ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ  ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Σέρβις

10. ΔΑΦΝΗ ΜΑΝΤΩ, Σέρβις

11. ΖΕΡΒΟΥ ΛΥΔΙΑ, Σέρβις

12. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Σομελιέ

13. ΚΑΚΑΛΗ  ΔΑΦΝΗ, Σέρβις

14. ΚΑΡΑΜΙΧΑΛΗ  ΣΟΦΙΑ, Σέρβις

15. ΚΑΤΕΛΗ ΠΕΛΑΓΙΑ, Σέρβις

16. ΚΟΡΟΓΟΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Σέρβις

17. ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Σέρβις

18. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Μπουφές

19. ΜΟΥΖΑΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, Σέρβις

20. ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ ΔΑΦΝΗ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ (ΧΑΡΑ), μάγειρας

21. ΜΠΟΜΠΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, μάγειρας

22. ΜΥΡΣΙΝΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Μπουφές

23. ΠΑΛΛΑΣ ΠΑΥΛΟΣ, Διανομέας Wolt

24. ΠΑΠΠΑ ΜΑΡΙΑ, Ζαχαροπλαστείο

25. ΠΕΤΡΑΚΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, Σέρβις

26. ΠΗΛΙΧΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Σέρβις

27. ΡΑΠΚΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Διανομέας efood

28. ΡΙΖΟΣ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, Σέρβις

29. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΧΟΥΑΝΑ), ξενοδοχοϋπάλληλος

30. SULI PANAJOT, φούρνος

31. ΤΣΑΝΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Διανομέας efood

32. ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Σέρβις

33. ΤΣΩΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΙΑ), Σέρβις

34. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ, Σέρβις