Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ: Aπεργία στις 19 Οκτώβρη

Σύνταγμα 25 Μάη 2011, Απεργοί της ΔΕΗ μαζί με το κίνημα των πλατειών

Μπροστά στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ οργανώνει πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που θα κλιμακωθεί την Τρίτη 19 Οκτώβρη, ημερα πραγματοποιησης της ΓΣ των Μετόχων της ΔΕΗ, με 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στις 10πμ στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη. Το πρόγραμμα εκτός των άλλων περιλαμβάνει στάση εργασίας 12-3μμ στις 11/10, συναυλία διαμαρτυρίας στις 13/10 στις 6μμ στο χώρο του ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κερατσινίου, συνέντευξη Τύπου στις 15/10 και συλλαλητήρια στις 5μμ στη Μεγαλόπολη και στην Πτολεμαΐδα στις 15/10 και στις 17/10 αντίστοιχα.

Όπως τονίζει η ΓΕΝΟΠ: «Η κυβέρνηση αποφάσισε αιφνιδιαστικά να κάνει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στη ΔΕΗ με αποκλεισμό του Βασικού Μετόχου, δηλαδή του Δημοσίου. Η απόφαση αυτή με απλά λόγια “χαρίζει” τη ΔΕΗ, καθώς ιδιώτες θα αποκτήσουν τον έλεγχο μιας κολοσσιαίας βιομηχανικής επιχείρησης, ενώ το Δημόσιο θα χάσει τη δυνατότητα να ρυθμίζει ουσιαστικά τα ζητήματα που αφορούν ένα βασικό και αναγκαίο αγαθό! Από το 1950 ως σήμερα η δημόσια ΔΕΗ δημιούργησε τη μεγαλύτερη και βασικότερη υποδομή της χώρας, πάνω στην οποία αναπτύχθηκαν κι άλλες χρήσιμες  υποδομές, αλλά και επιχειρήσεις. Η ΔΕΗ μετέφερε το αγαθό του ηλεκτρισμού παντού χωρίς εξαιρέσεις: η ορεινή Ελλάδα και τα δεκάδες νησιά ήταν ένα στοίχημα που μόνο η ΔΕΗ μπορούσε να το κερδίσει.

Κρίσιμη

Στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων η δημόσια ΔΕΗ απέδειξε πολλές φορές πόσο κρίσιμη είναι για την ομαλή τροφοδοσία νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τον χειμώνα του 2016 η χώρα θα μπορούσε να μείνει χωρίς ρεύμα, αλλά τελικά η δημόσια ΔΕΗ τα κατάφερε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον. Οι ιδιώτες τότε αρνήθηκαν να βοηθήσουν διότι απλούστατα δεν θα κέρδιζαν… Να μην χαθεί το Δ(δημόσια) της ΔΕΗ».

 Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατομμύρια ευρώ, μετά από απόφαση της Διοίκησης και κατεντολήν της κυβέρνησης του Μητσοτάκη, δεν έχει σκοπό την ανάπτυξη της εταιρίας και την επέκτασή της σε γειτονικές χώρες ούτε την καλύτερη παροχή υπηρεσιών και επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, παρά μόνο την ιδιωτικοποίηση ενός μεγάλου φιλέτου της οικονομίας. Με τον σκανδαλώδη αποκλεισμό του δημοσίου, το μεγαλύτερο ποσοστό (66%) των μετοχών θα περάσει στους ιδιώτες για να θησαυρίσουν.

Επίσης, πρόκειται για πραγματικό ξεπούλημα εις βάρος του Δημοσίου. Η ΔΕΗ είναι μια κερδοφόρος επιχείρηση με λειτουργική κερδοφορία για το πρώτο εξάμηνο του 2021 471,5 εκατομμύρια ευρώ. Θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν κεφάλαια από τα λεφτά που πέφτουν βροχή για επενδύσεις στις ΑΠΕ και μέσα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για το ξεπέρασμα της κρίσης από τον κορονοϊό. Αλλά δεν προορίζονται για τη δημόσια ΔΕΗ, αλλά για τις τσέπες των funds, που θα καταλήξουν με βεβαιότητα σε φούσκες. Τόσο «πράσινη» είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Από την άλλη, για τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση είναι μια καταστροφική επιλογή. Ειδικά σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης και εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, η επικράτηση ακόμα περισσότερο της ελεύθερης αγοράς θα σημάνει ότι δεν θα μπορεί να υπάρχει από πουθενά πίεση για συγκράτηση της τιμής του ρεύματος. Ο ανταγωνισμός δεν έριξε ποτέ τις τιμές, σε αντίθεση με τον νεοφιλελεύθερο μύθο. Αποδείχθηκε περίτρανα με τη δημιουργία του χρηματιστηρίου της ενέργειας, που οι τιμές του ρεύματος το καλοκαίρι ανεβοκατέβαιναν σαν καρδιογράφημα.

Η εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ δείχνει καθαρά τι σημαίνει το κέρδος να μπαίνει πάνω από τις ανάγκες της κοινωνίας. Κακοσυντηρημένα δίκτυα που σήμαιναν αποκλεισμό του κόσμου σε σπίτια χωρίς ρεύμα σε συνθήκες κακοκαιρίας και ψύχους και εργολαβικοί εργαζόμενοι να σακατεύονται, κάποιοι να χάνουν και τη ζωή τους, εν ώρα εργασίας για να βγαίνει η δουλειά γρήγορα και φτηνά, εις βάρος της ασφάλειάς τους.

 Η 24ωρη απεργία στις 19/10, η απεργιακή κλιμάκωση και ο συντονισμός του εργατικού κινήματος ενάντια στην κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων μπορεί να σταματήσει τα σχέδιά τους. Και να προχωρήσουμε μέχρι η ενέργεια, κάτω από δημόσιο εργατικό έλεγχο, να γίνει πραγματικά δημόσιο αγαθό, για τις ανάγκες της πλειοψηφίας και όχι το κέρδος των λίγων. 

Η μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να γίνει κέντρο για συντονισμό και κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις παντού. Η κυβέρνηση χάρισε το λιμάνι του Πειραιά στην COSCO και ετοιμάζεται να πουλήσει την Ύδρευση και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Δίνει εκατομμύρια για επιδοτήσεις στην Aegean και στη Frapport που άρπαξε τα αεροδρόμια. Ενώ από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν ξεφεύγουν ούτε η Παιδεία και η Υγεία που χτυπιούνται από την Κεραμέως και τον Πλεύρη. 

Ο συντονισμός όλων αυτών των αγώνων μπορεί να τινάξει στον αέρα την επίθεση των ιδιωτικοποιήσεων και την ίδια την κυβέρνηση.