Η Άποψή μας
Να τσακίσουμε τους φασίστες, να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση που τους κάνει πλάτες

Ο Θάνος, ο Σταμάτης, η Αφροδίτη που χτυπήθηκαν από τους φασίστες, βάδισαν στην κεφαλή της αντιφασιστικής διαδήλωσης στο Ν. Ηράκλειο. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Ξεχειλίζει η οργή για τις φασιστικές προκλήσεις πάνω στην επέτειο του ενός χρόνου από την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Μαζικά η Θεσσαλονίκη ξεσηκώνεται ενάντια στις συμμορίες που προβοκάρουν τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Άμεση είναι η κατακραυγή ενάντια στην επίθεση σε αντιφασίστες στο Νέο Ηράκλειο.

Αυτός που κάνει πλάτες στα κατάλοιπα της Χρυσής Αυγής για να προκαλούν είναι η κυβέρνηση του Μητσοτάκη. 

Είναι η κυβέρνηση που έχει δώσει υπουργεία στον Πλεύρη, στον Βορίδη και τον Γεωργιάδη για να εφαρμόζουν ακροδεξιές, ρατσιστικές και σεξιστικές επιθέσεις.

Είναι η κυβέρνηση που κυνηγάει τους πρόσφυγες, σφραγίζει τα σύνορα, φτιάχνει στρατόπεδα-φυλακές θανάτου για τους πρόσφυγες.

Είναι η κυβέρνηση που στέλνει τα ΜΑΤ να στηρίζουν τους φασίστες και να χτυπάνε νεολαίους και απεργούς, για να περάσει τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διάλυση της Υγείας και της Παιδείας. 

Είναι η κυβέρνηση που σκορπάει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς. Οι φρεγάτες του Μακρόν και του Μητσοτάκη απειλούν να μετατρέψουν τη Μεσόγειο σε υγρό νεκροταφείο και για τους πρόσφυγες και για τους στρατευμένους για χάρη των πολυεθνικών της ενέργειας. Η πολεμοκαπηλεία είναι βούτυρο για τους φασίστες.

Δύναμη

Όσο και να προσπαθούν οι υπουργοί να κρυφτούν πίσω από τη θεωρία των «δύο άκρων», η οργή ενάντια στους φασίστες είναι ακατάλυτα δεμένη με την οργή ενάντια στις κυβερνητικές αντεργατικές επιθέσεις. Το αντιφασιστικό κίνημα παίρνει δύναμη όχι μόνο από την επιτυχία του να στείλει τους Χρυσαυγίτες στη φυλακή πριν ένα χρόνο, αλλά και από τους απεργούς που συγκρούονται καθημερινά με την κυβέρνηση.

Οι εκπαιδευτικοί ξέρουν πολύ καλά ότι η Κεραμέως είναι μαύρη αντίδραση σε όλη την Παιδεία: καλύπτει τους φασίστες την ώρα που στέλνει τα συνδικάτα στα δικαστήρια και τις Αύρες να χτυπάνε διαδηλωτές εκπαιδευτικούς. Το κάλεσμα των εκπαιδευτικών για αντιφασιστικές εκδηλώσεις στα σχολεία στις 7 Οκτώβρη δείχνει ξεκάθαρα το δρόμο.

Οι εργάτες της Υγείας με τις απεργίες τους στέκονται ασπίδα προστασίας σε κάθε εργαζόμενο που απειλείται με απόλυση επειδή δεν έχει εμβολιαστεί. Φράζουν το δρόμο στην ακροδεξιά δημαγωγία που πάει να παίξει παιχνίδια στις πλάτες των ανεμβολίαστων.

Κάθε εργατικός χώρος που αγκαλιάζει τα προσφυγόπουλα για να μπορέσουν να πάνε στα σχολεία, για να μην καταλήξουν σαν 16χρονα που γίνονται φτηνό εργατικό δυναμικό σύμφωνα με τις αισχρές κυβερνητικές ρυθμίσεις, κάθε τέτοια πρωτοβουλία, από τους εκπαιδευτικούς μέχρι τους εργάτες του επισιτισμού-τουρισμού, δίνει ορμή στον αντιφασιστικό αγώνα.

Τα αντιρατσιστικά-αντιφασιστικά συλλαλητήρια αυτό το Σάββατο 9 Οκτώβρη είναι ένας μεγάλος σταθμός για να φράξουμε τη φασιστική απειλή που προσπαθεί να ανασυνταχτεί με τις κυβερνητικές πλάτες της ΝΔ. Είναι η στιγμή που ενώνει όλα αυτά τα ποτάμια της εργατικής αντίστασης. Και έτσι θα συνεχίσουμε για να σκορπίσουμε τα απομεινάρια των νεοναζί και να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση που εξισώνει τα φασιστικά κατακάθια με τον κόσμο της Αριστεράς και του αγώνα για μια άλλη κοινωνία.