Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Συλλαλητήρια στις 9 Οκτώβρη

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ την Τρίτη 5 Οκτώβρη στο Σύνταγμα για τον ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και εν όψει των αντιρατσιστικών - αντιφασιστικών συλλαλητηρίων στις 9 Οκτώβρη.

Στη συνέντευξη μίλησαν με τη σεριά οι Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Κώστας Παπαδάκης και Δημήτρης Ζώτος, δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “Η Ενότητα”, η Αφροδίτη Φράγκου δημοσιογράφος της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη και θύμα της φασιστικής επίθεσης στο Ν.Ηράκλειο, ο Νίκος Μανιός, γενικός γραμματέας του ΣΦΕΑ, η Λήδα Καζαντζάκη ιστορικός της Τέχνης, η Ίνγεμποργκ Μπέγκελ, δημοσιογράφος, ο Σουλεϊμάν Ασούρ, πρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας Ελλάδας, η Εύα Ντόκου φοιτήτρια στο ΠΑΔΑ, η Μιμόζα Λιοσάι, απολυμένη μετανάστρια καθαρίστρια του Δήμου Αθήνας. Το παρών έδωσε και ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, Αιγύπτιος αλιεργάτης, θύμα επίθεσης της Χρυσής Αυγής

“Οι φασίστες παίρνουν θάρρος από την πολιτική της κυβέρνησης”, είπε ξεκινώντας ο Πέτρος Κωσταντίνου. “Οι στόχοι των φασιστών είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις της. Οι φοιτητές που παλεύουν ενάντια στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι μαθητές που έμειναν κατά χιλιάδες εκτός σχολών, οι εκπαιδευτικοί που αντιμετώπισαν την καταστολή των ΜΑΤ. Πάνω απ' όλα όμως τους ανοίγει το δρόμο η πολιτική του ρατσισμού, των κλειστών συνόρων, που πνίγει πρόσφυγες, που τους κλείνει στα στρατόπεδα και που τους θέλει αποδιοπομπαίους τράγους για τις αποτυχίες της και στην πανδημία και στην οικονομία. Γι' αυτό στις 9 Οκτώβρη διαδηλώνουμε κάτω από το διπλό σύνθημα “Στοπ στους φασίστες – Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες”. Μαζί με την ΑΔΕΔΥ, την ΟΙΕΛΕ τα δεκάδες σωματεία εκπαιδευτικών και τους φοιτητικούς συλλόγους. Καλούμε τους μαθητές που αυτή τη Πέμπτη θα κάνουν αντιφασιστικά μαθήματα με απόφαση της ΟΛΜΕ στα σχολεία να δώσουν μαζί μας δυναμικό παρών”. 

“Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έχουν συμβάλει στην επανεμφάνιση της νεοναζιστικής βίας”, συμπλήρωσε ο Κώστας Παπαδάκης. “Η ελλιπής συμμόρφωση της κυβέρνησης στην ίδια την απόφαση: ξεκίνησε με τη βίαιη και αναίτια διάλυση της συγκέντρωσης, συνεχίστηκε με την 'αδυναμία σύλληψης' του Παπά και την καθυστέρηση στην αποστολή των εγγράφων για τη σύλληψη του Λαγού. Έπειτα δεν δόθηκε αποζημίωση ούτε καν για τα δικαστικά έξοδα στις οικογένειες των θυμάτων και επίσης έχουμε ακόμα μια εγκληματική οργάνωση να λειτουργεί γραφεία”. Προσέθεσε πως τώρα που προσπαθούν να “κυριαρχήσουν και πάλι στους δρόμους και να μπουν ξανά στο πολιτικό σκηνικό με την κάλυψη του Μετώπου Νεολαίας της Χρυσής Αυγής”, εμείς οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής “καλούμε στα αντιφασιστικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας”. 

Θράσος

Με τη σειρά του ο Δημήτρης Ζώτος έθεσε το ερώτημα “που βρίσκουν οι φασίστες το θράσσος για να προσπαθούν να συγκροτήσουν ομάδες κρούσης; Η απάντηση είναι πως οφείλεται στην ακραία ρατσιστική κυβέρνηση” είπε. “Το 2009-10 οι πρώτες ομάδες κρούσης συγκροτήθηκαν στον Αγ. Παντελεήμονα και άλλες φτωχογειτονιές με στόχο τους μετανάστες και τους αντιφασίστες. Σε αυτό έπαιξε βασικό ρόλο το ακροδεξιό ΛΑΟΣ. Τα βασικά στελέχη του είναι σήμερα πρωτοκλασάτοι υπουργοί. Κάτω από τις προστατευτικές φτερούγες αυτής της κυβέρνησης μεγαλώνουν οι ομάδες κρούσης. Όμως η τεράστια διαδήλωση του Εφετείου έδειξε πως είμαστε η μεγάλη πλειοψηφία που μπορούμε να τσακίσουμε της τελευταίες απόπειρες των ναζί να συγκροτηθούν. Έχουμε την εμπειρία και τη δύναμη”. 

Στη συνέχεια ο Τζαβέντ Ασλάμ θύμισε πως “εμείς λέγαμε επί δέκα χρόνια ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση. Πως φτάσαμε ξανά σε επιθέσεις όπως στο Λασίθι; Τον δρόμο τους τον ανοίγει η κυβέρνηση. Στις 4 Σεπτέμβρη ψήφισαν καινούριο νόμο για τους πρόσφυγες που στην ουσία τους κλείνει τα σύνορα και τους πετάει έξω. Κλείνοντας τα σύνορα στους πρόσφυγες ανοίγουν τις πόρτες στο μίσος και τον ρατσισμό. Αυτοί οι λίγοι φασίστες μπορούν και κάνουν όσα κάνουν γιατί τους στηρίζει η κυβέρνηση και η αστυνομία. Όμως δεν φοβόμαστε. Έχουμε ένα πολύ δυνατό κίνημα. Στις 9 Οκτώβρη θα είμαστε χιλιάδες”. 

“Έχουμε να κάνουμε με μια επίθεση στο Ν. Ηράκλειο που είναι στο μοτίβο των επιθέσεων της ΧΑ, όπως τις γνωρίζουμε. Δεν κατάφεραν όμως να σταματήσουν την εκδήλωση μας” δήλωσε η Αφροδίτη Φράγκου. “Συζητήσαμε για το πώς θα οργανώσουμε ένα μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Μαζί μας ήταν και ένας πρόσφυγας από το Αφγανιστάν. Οι πρόσφυγες της Μαλακάσας θέλουν να παλέψουν για να μην είναι απομονωμένοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης πίσω από τα τείχη που χτίζει η κυβέρνηση και θα διαδηλώσουν μαζί μας. Στο πάνελ βρεθήκαμε αγωνιστές από τα βόρεια προάστια, όπου κερδίσαμε τη μάχη για να κλείσουν τα γραφεία του Βόρειου Τομέα της ΧΑ. Θα συνεχίσουμε μέχρι να μην μπορούν να πατάνε πόδι πουθενά”. 

Ο Νίκος Μανιός τόνισε πως δεν πρέπει κανείς να εκπλήσσεται που η ΝΔ δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τον φασισμό. “Η ιστορία του τόπου μας από το '40 και δώθε είναι η ίδια. Η ακροδεξιά γεννιέται από την κοιλιά της δεξιάς. Τώρα εμφανίζεται ξανά γιατί το κίνημα σηκώνει και πάλι το ανάστημα του. Ο λαός μας έχει μάθει να αντιστέκεται. Πρέπει να υπάρξει ένα πλατύ αντιφασιστικό μέτωπο για να πεθάνει ο φασισμός”. 

“Αυτή η κυβέρνηση επενδύει στη λήθη της ιστορίας και προσπαθεί τώρα να ξεχάσουμε ακόμα και την καταδίκη της ΧΑ”, είπε η Λήδα Καζαντζάκη. “Ο Πλεύρης υπεράσπιζε τον πατέρα του που είναι αναθεωρητής της ιστορίας του Ολοκαυτώματος, υπεράσπισε τους αστυνομικούς που συνέβαλαν στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Σήμερα είναι υπουργός Υγείας. Ο πολιτισμός στηρίζεται πάνω στην ιστορία. Γι΄αυτό έχει σημασία να είμαστε όλοι στις 9 Οκτώβρη στην Ομόνοια”. Στη συνέχεια διάβασε κάποια από τα ονόματα των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών που στηρίζουν την κινητοποίηση στις 9 Οκτωβρη.

“Εμείς οι δημοσιογράφοι πρέπει κάποια στιγμή να πάρουμε μια θέση για τα ανθρώπινα δικαιώματα” είπε παίρνοντας τον λόγο η Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ. “Τα ΜΜΕ δεν προβάλουν τη φρίκη της ζωής των προσφύγων. Θα έπρεπε να υπάρχουν καθημερινά ντοκιμαντέρ γιατί πολλοί Έλληνες δεν έχουν ιδέα τι περνάνε οι πρόσφυγες στη χώρα τους. Όμως δεν είναι ελληνικό ζήτημα, είναι Ευρωπαϊκό. Πρέπει σαν δημοσιογράφοι να δράσουμε και να δώσουμε μια απάντηση στον φασισμό, ο φασισμός δεν είναι μια γνώμη”. 

Ένωση Μουσουλμάνων

Ο Σουλεϊμάν Ασούρ μίλησε για το αίτημα της κοινότητας του αλλά και όλων των μουσουλμάνων να δημιουργηθεί ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο στο Σχιστό. “Αυτό τον αγώνα τον δίνουμε μαζί με δημοτικούς συμβούλους και την Ένωση Μουσουλμάνων Ελλάδος και ελπίζουμε πως όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε” τόνισε. 

Στη συνέχεια η Εύα Ντόκου ανακοίνωσε πως οι φοιτητικοί σύλλογοι ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ, ΤΕΑΠΗ των Μεταλλειολόγων και των Χημικών Μηχανικών έχουν πάρει απόφαση μαζικής συμμετοχής στις 9 Οκτώβρη. “Δίνουμε τη μάχη ενάντια στην Κεραμέως που διαλύει τη δημόσια Παιδεία. Ανοίγουμε όμως και τις μάχες ενάντια στο σεξισμό και τον ρατσισμό γι' αυτό δεν μπόρεσαν οι φασίστες ποτέ να έχουν οργανωμένη παρουσία. Είμαστε και τώρα εδώ ενάντια στη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που δίνει λεφτά για φράχτες και φρεγάτες και όχι για τις σχολές μας”. 

Τελευταία πήρε το λόγο η Μιμόζα Λιοσάι “Εμείς οι καθαρίστριες δεν πρόκειται να δεχτούμε να μας διώξουν επειδή δεν έχουμε ιθαγένεια. Τα παιδιά μας πήγαν στρατό εδώ, θα έπρεπε να μας την είχαν δώσει αυτόματα” φώναξε και συνέχισε λέγοντας πως “η απόλυση μας είναι ξεκάθαρος ρατσισμός. Η ΝΔ μας πέταξε στο ρατσισμό. Τρία χρόνια περιμένουμε να μας έρθει η ελληνική ταυτότητα. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Στις 9 Οκτώβρη θα είμαστε στην Ομόνοια”. 


Συλλαλητήρια 9 Οκτώβρη

Αθήνα: 
3μμ, Ομόνοια 
 
Προσυγκέντρωσεις στις γειτονιές:
 
Κυψέλη, Πατήσια, Γαλάτσι: 2μμ, πλ. Αμερικής
Κοινότητα Καμερούν: 2μμ, πλ. Αμερικής
Αμπελόκηποι, Γκύζη: 2μμ, Μετρό Πανόρμου
Εξάρχεια: 2μμ, πλ. Εξαρχείων
Βύρωνας, Παγκράτι: 2μμ, Μετρό Ευαγγελισμός
Πετράλωνα, Θησείο: 2μμ, ΗΣΑΠ Πετραλώνων
Ιλίσια-Ζωγράφου: 1μμ, είσοδος Α΄ΦΕΠΑ και 2μμ Μετρό Ευαγγελισμός
Ελληνικό: 1.30μμ, Μετρό Ελληνικού.
Ν. Σμύρνη: 1.30μμ, Στάση Τραμ Κεντρικής Πλατείας
Περιστέρι: 1.30μμ, Μετρό Περιστερίου
Ίλιον: 1.30μμ, πλ. Αναργύρων, παλαιό Δημαρχείο
Πετρούπολη: 1.30μμ, πλατεία Ηρώ
Μαρούσι: 1.30μμ, Σταθμός ΗΣΑΠ Μαρουσιού 
Ν.Ιωνία: 1:30μμ -Σταθμός ΗΣΑΠ Ν.Ιωνίας
Νίκαια: 1.30μμ, Μετρό Νίκαιας
Πειραιάς: 1.30μμ, ΗΣΑΠ Πειραιά
 
Θεσσαλονίκη: 
12μεσ, Άγαλμα Βενιζέλου
Γιάννενα: 
12μεσ, Περιφέρεια
Βόλος: 
12μεσ, Αγ. Νικόλαος
Ηράκλειο: 
12μεσ, Λιοντάρια
Χανιά: 
12μεσ, πλ. Αγοράς 
Ξάνθη: 
12μεσ, Κεντρική Πλατεία
Συμμετέχουν
Απόφαση για στήριξη και συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν πάρει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, οι Α’, Γ’ και Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, οι ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης-Μοσχάτου-Καλλιθέας και Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορυδαλλού - Αγ.Βαρβάρας, Πειραιά-“Η Πρόοδος”, Αιγάλεω και Αμαρουσίου, η ΟΙΕΛΕ και οι Σύλλογοι Εργαζομένων των νοσοκομείων Άγ. Σάββας και ΓΝΑ Γεννηματάς. 
Επίσης οι φοιτητικοί σύλλογοι: ΣΔΟΚΕ-ΠΑΔΑ, ΤΕΑΠΗ, Μεταλλειολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών.