Περιβάλλον
Εύβοια: Αυτούς που μας έκαψαν, δεν θα τους αφήσουμε σε “χλωρό κλαρί”

2/10, Στροφυλιά. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Μαζική συμμετοχή και αγωνιστικός παλμός ήταν τα χαρακτηριστικά της συναυλίας διεκδίκησης και αλληλεγγύης που πραγματοποίησαν το Σάββατο 2/10 στον κόμβο Στροφυλιάς το  Σωματείο των ρητινοπαραγωγών, οι αγροτικοί σύλλογοι και οι πυρόπληκτοι της Βόρειας Εύβοιας. Συμμετείχαν κάτοικοι από όλα τα χωριά της περιοχής, σωματεία και συλλογικότητες ενώ το παρών έδωσε και αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή. 

“Πάει λίγο παραπάνω από ένας μήνας που ανταμώσαμε σε αυτόν εδώ τον κόμβο, σε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο. Μεγαλειώδες γιατί η συμμετοχή παρά τον πόλεμο που μας κάνανε, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Αλλά και γιατί παρά την αποσιώπηση από τα κατά τ' άλλα λαλίστατα κανάλια, τσαλακώσαμε τα σχέδια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και βάλαμε στη συζήτηση τη δικιά μας ατζέντα για το τι πρέπει να γίνει στον τόπο μας” τόνισε στο χαιρετισμό που έκανε εκ μέρους των διοργανωτών ο Μπάμπης Τσιβίκας μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων. 

«Ενημερώσαμε έγκαιρα για τα όσα μας προορίζουν, για τις μπίζνες με τα μεγαλοσυμφέροντα, για το χορό εκατομμυρίων που στήνουν με τους ομίλους-αναδόχους στις πλάτες μας. Ενημερώσαμε για το ότι την ίδια στιγμή δεν τους περισσεύει ευρώ για να αποζημιωθούμε, για να αποκατασταθούν οι ζημιές μας, για να δουλεύουμε στον τόπο μας. Ότι δεν τους περισσεύει ευρώ, γιατί τα έργα τους πέφτουν ακριβά και οι ζωές μας φτηνές! Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις τους. Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Θα νοιώθουν την αγωνιστική ανάσα μας στο σβέρκο τους».

Στη συναυλία που ακολούθησε τον κόσμο ξεσήκωσαν τραγουδώντας οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Βαγγέλης Κορακάκης, Πολυξένη Καρακογλου, Παντελής Κυραμαργιός και Νίκος Φάκαρος και ο Σπύρος Γραμμένος που άνοιξε το πρόγραμμα. Η συναυλία είχε την στήριξη μιας σειράς σωματείων της Εύβοιας ενώ ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας έβαλε πούλμαν για να μεταφέρει τους συμπαραστάτες και είδη πρώτης ανάγκης που συνέλεξε. ¨Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Βόρειας Εύβοιας για την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του για 100% αποζημιώσεις, έργα αποκατάστασης και ουσιαστικής αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής προστασίας. Θα βρισκόμαστε στο πλευρό τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους».

«Μετά από μια δωδεκαετία στην γύρα και έχοντας δουλέψει σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, διοριστήκαμε μαζί με την σύντροφό μου στον τόπο που έχει υποστεί μια ολοκληρωτική καταστροφή, στα καμένα, στη Βόρεια Εύβοια» μας λέει ο Αλί Μουσταφάογλου, νεοδιόριστος δάσκαλος στην Αγία Άννα. «Μιλάμε για μια περιβαλλοντική καταστροφή η οποία στη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία είναι από τις μεγαλύτερες, 1,5 εκατομμύριο καμένα στρέμματα συνολικά, το ένα στην Εύβοια με όλες τις συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, για τους κατοίκους που ζούσαν από το δάσος και με τις δικές τους προσπάθειες κατάφεραν να σώσουν ό,τι σώθηκε. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να καεί όλη σχεδόν η Β. Εύβοια “με την όπισθεν” όπως λένε εδώ, με μηδενικό άνεμο δηλαδή, χωρίς να δώσει καμιά ουσιαστική βοήθεια. 

Και συνεχίζουν αμετανόητοι, ακούμε για φρεγάτες, για Ραφάλ, για συμφωνίες με την Γαλλία, βλέπουμε αύρες να ρίχνουν νερό στους συναδέλφους που διαδηλώνουν αλλά δεν κάνουν τίποτε για δασοπροστασία, δασοπυρόσβεση, προσλήψεις πυροσβεστών, εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Βλέπουμε τις ιδιωτικές εταιρίες να μπαίνουν μέσα στα καμένα χωρίς να χάσουν χρόνο, όπως στην Ιστιαία που επιχείρησαν να στήσουν τις 13 ανεμογεννήτριες. Αλλά βλέπουμε ότι ο κόσμος αντιδρά, θέλει ο τόπος τους να μείνει όπως τον γνώρισαν. Το “αναπτυξιακό μοντέλο” του Μητσοτάκη δεν χωράει στην Β Εύβοια και καλά θα κάνουν να το αντιληφθούν αυτό γιατί ο κόσμος είναι και θα είναι απέναντί τους. 

Ηχηρό όχι

Το είδαμε αυτό και στο εκπαιδευτικό κομμάτι της επίθεσης όπου ο σύλλογος Βόρειας Εύβοιας είπε ένα ηχηρό όχι απέναντι στην πολιτική της Κεραμέως. Καθολικά, ομόφωνα οι συνάδελφοι συμμετείχαν στην απεργία που κήρυξε η ΔΟΕ. Αυτό το όχι να το συνηθίσουν, να το βάλουν καλά στο νου τους και για τα σχέδιά τους στην Βόρεια Εύβοια. Θα είμαστε εδώ όλοι ενωμένοι απέναντί τους αγρότες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι».   

«Κλείνουμε περίπου 2 μήνες από την πυρκαγιά και ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται στον αέρα» μας λέει ο Ευριπίδης από την Συνέλευση Αγώνα Βόρειας Εύβοιας. «Οι άνθρωποι δεν ξέρουν αν θα πάρουν αποζημιώσεις είτε έχει καεί το σπίτι τους, είτε η καλύβα τους, είτε το μαντρί τους, είτε η αποθήκη με όλα τα εργαλεία τους, είτε οι ελιές που είχαν για το λάδι της οικογένειάς τους. Για τους ρητινοπαραγωγούς, ελάχιστα είναι τα σημεία που έχουν απομείνει από ένα δάσος που παρήγαγε την περισσότερη ρητίνη σε όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για χιλιάδες οικογένειες που στηρίζονταν σε αυτήν την εργασία.

Για τη νεολαία της περιοχής, που ούτως ή άλλως προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα στην πλειοψηφία της δουλεύοντας εδώ κι εκεί σε διάφορες εργασίες, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Δεν υπήρχε που δεν υπήρχε προοπτική, μαύρισε και ο τόπος… Να μείνουνε εδώ -και τι να κάνουνε; Να φύγουνε από εδώ, να πάνε στο εξωτερικό, και στις πόλεις πάλι δύσκολο είναι και δεν το θέλουν. Υπάρχουν παιδιά που σπούδασαν, δούλεψαν στις πόλεις και γύρισαν με επιλογή τους να μείνουν εδώ, επειδή έφαγαν τη μαυρίλα στην πόλη να έχουν τρία πτυχία και να δουλεύουν για ψίχουλα στον κάθε κερδοσκόπο. 

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο αντιδράμε και κινητοποιούμαστε. Ούτως ή άλλως μιλάμε για κόσμο που και από πριν είχε ανησυχίες για όλα αυτά που συμβαίνουν παγκόσμια και εδώ. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά γύρω μας και εμείς να είμαστε στην απ’ έξω. Ο κόσμος είναι ανήσυχος σε σχέση με τις εταιρίες, τι ρόλο θα παίξουν. Έρχονται τώρα τάχα με “δωρεές” αλλά το μόνο που τους νοιάζει είναι να αρπάξουν ό,τι μπορούν, είναι κερδοσκόποι. Έτσι κάνουν όπου δουν καταστροφή είτε είναι στη Νέα Ορλεάνη, είτε στην Ινδονησία μετά το τσουνάμι είτε εδώ. 

Στη συνέλευση συμμετέχουν άνθρωποι απ’ όλα τα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, είτε καμένα, είτε όχι. Κόσμος που έδωσε μαζί τη μάχη με την πυρκαγιά για να σώσει τα σπίτια του, γιατί αν είχαμε ακούσει τις συμβουλές της κυβέρνησης θα είμασταν τώρα όλοι πρόσφυγες. Κόσμος που όλο λέγαμε ότι πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να συντονιστούμε, να βρεθούμε όλοι μαζί. Βρισκόμαστε κάθε Τετάρτη στην Αγία Άννα απ’ όλα τα χωριά. Δεν μας ενδιαφέρει τι χρώμα είναι ο καθένας ούτε τα σύμβολά του εκτός βέβαια από τα “στοχάδια”, που εκεί είμαστε κάθετοι. Είμαστε στη λογική ότι ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές χρειάζεται να βάλουμε μπρος να παλέψουμε μαζί πάνω σε κοινούς στόχους. Να εξασφαλίσουμε ότι τίποτε δεν γίνεται πίσω από την πλάτη μας, ότι θα υπάρχει ενημέρωση για τους σχεδιασμούς των από πάνω, να ανοίξουμε την συζήτηση στον κόσμο αλλά και να βγουν δράσεις μέσα από εκεί. Γιατί βέβαια δεν φτάνει να ξέρουμε τι γίνεται και να τα λέμε. Το κύριο είναι το τι κάνουμε».

  Το παρών στην Στροφυλιά έδωσε η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και στην Κλιματική Αλλαγή με το πανό της και με μαζικό μοίρασμα της προκήρυξης που καλούσε  σε κοινή δράση για ένα μαζικό συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα ενόψει της Συνόδου για το κλίμα (COP26)  Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Μαζική και αγωνιστική ήταν η συμμετοχή του κόσμου και αποφασισμένοι όλοι να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες που στήνουν μπίζνες πάνω στα αποκαΐδια, ενάντια στα ψέματα για τις αποζημιώσεις που δύο μήνες μετά έχουν αφήσει τα σπίτια των κατοίκων κατεστραμμένα, ενώ ακόμα δεν έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.

Νωρίτερα συναντηθήκαμε με μέλη της Συνέλευσης Αγώνα Βόρειας Εύβοιας και άλλους αγωνιστές/ιες, και συζητήσαμε σε πολύ συντροφικό κλίμα τα ζητήματα και τις διεκδικήσεις για τα οποία παλεύουμε από κοινού μετά τις πυρκαγιές, τα επόμενα βήματα συντονισμού καθώς και την δυνατότητα μαζικής συμμετοχής στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στο Σύνταγμα 2μμ. Με την εικόνα της μεγάλης καταστροφής στην βόρεια Εύβοια, φεύγουμε περισσότερο αποφασισμένοι να δυναμώσουμε την πάλη μας ενάντια στην κυβέρνηση των εμπρηστών και το σύστημα που καταστρέφει το περιβάλλον».