Εργατικό κίνημα
ΑΑΔΕ: Οργή για το κτιριακό

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην Γεν. Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, ενάντια στην υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας που αντιμετωπίζουν λόγω της μετεγκατάστασής της υπηρεσίας τους σε νέο κτίριο.

Τον προηγούμενο μήνα ο Σύλλογος των εργαζομένων πραγματοποίησε 3ωρες επαναλαμβανόμενες μαζικές παραστάσεις στην πύλη του νέου κτιρίου στις 22/9, στις 27/9 και στις 30/9, ως πρώτο βήμα διαμαρτυρίας στην απαράδεκτη κατάσταση που δρομολογείται.

Από την πρώτη στιγμή (τέλη Ιούλη) που ξεκίνησαν να μετακομίζουν συνάδελφοι αναδείχθηκαν όλα τα προβλήματα για τα οποία ανησυχούσαν ακόμα και πριν το καλοκαίρι και ακόμα περισσότερα. Οι εργαζόμενες-οι του τηλεφωνικού κέντρου δουλεύουν σε γραφεία-κλουβιά με λιγότερο από ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους, ο περίγυρος του κτιρίου διαθέτει μόνο μία έξοδο, υπάρχουν κάμερες παρακολούθησης στους διαδρόμους, στα περισσότερα γραφεία οι υπάλληλοι είναι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον αφού το κτίριο δεν χωράει όλο το προσωπικό, σε αρκετούς χώρους δεν υπάρχει επαρκής φυσικός εξαερισμός και σε μερικούς δεν υπάρχουν καθόλου παράθυρα κλπ.

Η Διοίκηση της ΑΑΔΕ προς το παρόν όχι μόνο αδιαφορεί πλήρως για αυτά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα (μέχρι και σήμερα) προσπάθησε να διαφημίσει το εν λόγω κτίριο (και τον εαυτό της) σε δεξιές φυλλάδες ως το “Στρατηγείο της Εφορίας”, ως υπερσύγχρονο, ευρύχωρο, που χωράει άνετα ακόμα και τους διπλάσιους υπαλλήλους κ.ά.

Οι πρώτες αντιδράσεις ενάντια στην μετεγκατάσταση σε ένα κτίριο τέτοιων προδιαγραφών είχαν ξεκινήσει από τα μέσα Ιούλη, πριν την μεταφορά, με μαζικές παραστάσεις και στάση εργασίας. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν δόθηκε ανάλογη συνέχεια κλιμάκωσης με αποτέλεσμα να αμβλυνθεί η πίεση στην Διοίκηση και να συνεχίσουν οι μετακομίσεις τον Αύγουστο. 

Καθώς όμως η ίδια η πραγματικότητα δημιουργεί κλίμα έντασης και αγανάκτησης στους συναδέλφους, οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν ξανά και επίσης, μετά από ιδιαίτερα πιεστικό αίτημα προς την ηγεσία του Συλλόγου, αποφασίστηκε η διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης την Τετάρτη 6/10 (η πρώτη έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου εδώ και χρόνια) όπου θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα αλλά και η σύνδεση με τις ευρύτερες αντιστάσεις του εργατικού κινήματος απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης, αρχής γενομένης της απεργίας των υγειονομικών στις 21/10.

Νίκος Τουρνάς, μέλος ΔΣ Συλλόγου Υπαλλήλων πρ.ΓΓΔΕ (ΑΑΔΕ)