Εργατικό κίνημα
Απολύστε τον Μητσοτάκη - Όχι τους εργάτες της Υγείας

10/9, Διαδήλωση υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν την Πέμπτη 21 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι/ες στο ΕΣΥ, ύστερα από κοινή απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ. Τα συνδικάτα της Υγείας καλούν την ίδια μέρα πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με συγκέντρωση στις 8.30πμ στην πλατεία Μαβίλη και πορεία στο Υπουργείο Υγείας. «Απολύστε την κυβέρνηση, Όχι τους εργάτες της Υγείας» είναι το σύνθημα του Συντονιστικού Νοσοκομείων καλώντας σε πανυγειονομικό ξεσηκωμό.

Η απεργία κλιμακώνει τον αγώνα ενάντια στις αναστολές εργασίας με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και όλες τις επιθέσεις του Υπουργείου Υγείας που οδηγούν στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός του υγειονομικού κινήματος που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή της δολοφονικής κυβερνητικής πολιτικής.

Η επιτυχία της απεργίας βρέθηκε στο κέντρο της ανοιχτής συνέλευσης που οργάνωσε το Συντονιστικό Νοσοκομείων τη Δευτέρα 4 Οκτώβρη στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου. Με καινούργια αφίσα και προκήρυξη, οι δυνάμεις του Συντονιστικού μπαίνουν μπροστά στη μάχη για την οργάνωσή της σε όλη τη χώρα.

Στη συνέλευση συμμετείχαν εργαζόμενοι/ες από 14 χώρους του ΕΣΥ: Από το Έλενα Βενιζέλου, το ΓΝΑ Γεννηματάς, τον Άγιο Σάββα, το Αγία Όλγα, το Ασκληπιείο Βούλας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τον Ερυθρό, το Αγλαΐα Κυριακού, το Νοσοκομείο Ικαρίας, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το ΚΥ Λεωνιδίου, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, το ΚΥ Ελευσίνας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η συζήτηση ανέδειξε τα πολλά μέτωπα πάλης των υγειονομικών, ανάμεσά τους και το αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό.

Μεγάλη επίθεση

«Έχουμε 7.000 συναδέλφους και συναδέλφισσες σε αναστολή, τη μεγαλύτερη επίθεση στο ΕΣΥ από τα κλεισίματα του Γεωργιάδη το 2013», είπε ο Κώστας Καταραχιάς, γιατρός στο Έλενα Βενιζέλου, παρουσιάζοντας το αγωνιστικό πρόγραμμα της ΠΟΕΔΗΝ μέχρι την απεργία στις 21 Οκτώβρη. «Δεν είμαστε μόνοι και μόνες», συνέχισε. «Δεν υπάρχει κλάδος που να μην έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με αυτή την κυβέρνηση. Οι εκπαιδευτικοί είναι στους δρόμους. Η νεολαία το ίδιο. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ μπαίνουν στη μάχη. Οι διανομείς κέρδισαν μόνιμες συμβάσεις με απεργία, δείχνοντας πώς νικάνε οι αγώνες. Η απεργιακή κλιμάκωση ο μόνος δρόμος που θα φέρει τους συναδέλφους μας πίσω στη δουλειά, που θα ανατρέψει όλες τις επιθέσεις αυτής της άθλιας κυβέρνησης και θα την ρίξει. Διεκδικούμε και από την ΑΔΕΔΥ να στηρίξει και να μπει στη μάχη. 

Έχουμε έναν “μεταφασίστα” υπουργό που η κυβέρνηση τον τοποθέτησε εκεί και για να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και για να κάνει πλάτες στους φασίστες και τους ακροδεξιούς πού προσπάθησαν να ψαρέψουν στους ανεμβολίαστους. Βλέπουμε τώρα που οδηγούν αυτά με τις επιθέσεις των χρυσαυγιτών. Καμιά ανοχή, καμιά παρουσία των ναζί στους χώρους δουλειάς, στα συνδικάτα, στις γειτονιές. Θα συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια στις 9 Οκτώβρη, για τον ένα χρόνο από την καταδίκη της ΧΑ. Σαν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουμε μεγάλη παράδοση αγώνων ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες».

Την εικόνα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και δράσεων στην Ικαρία μετέφερε ο Σωτήρης Δρούλιας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο του νησιού, που βρισκόταν μαζί με συναδέλφους/ισσές του. «Από τον Ιούλιο έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το μέτρο της υποχρεωτικότητας, ένα πολιτικό και όχι υγειονομικό μέτρο, που χρησιμοποιείται για να κρυφτούν οι διαχρονικές εγκληματικές πολιτικές στο ΕΣΥ και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας», είπε. «Οι ανεμβολίαστοι πετιούνται στο δρόμο για να προχωρήσει η επίθεση στο ΕΣΥ και γι’ αυτό είναι αίτημα αιχμής να γυρίσουν όλοι στις δουλειές τους. Δεν είμαστε εμείς επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, επικίνδυνη είναι η κυβέρνηση και οι επιλογές της που φορτώνουν τις ευθύνες της δολοφονικής της διαχείρισης στις πλάτες του λαού.

Ο Σύλλογός μας μαζί με την Επιτροπή Αγώνα και Αλληλεγγύης που έχει δημουργηθεί οργανώνουμε εκδηλώσεις ενημέρωσης των κατοίκων, διακινούμε κουπόνια ενίσχυσης των απολυμένων, προγραμματίζουμε συναυλίες και άλλες δράσεις, ενώ ετοιμαζόμαστε στις 21 Οκτώβρη να έρθουμε κι εμείς στην Αθήνα. Θέλουμε περισσότερα από την ΠΟΕΔΗΝ και την ΟΕΝΓΕ, δεν αρκεί μια απεργία εδώ και μια εκεί, θέλει αγώνα διαρκείας. Αύριο έχουμε γενική συνέλευση στο νοσοκομείο με κέντρο την απεργία στις 21/10 και πιστεύω πως όταν βρεθούμε στην Αθήνα, θα χρειαστεί να κάνουμε μια συνάντηση συντονισμού σαν τη σημερινή ξανά, από κοντά».

Τις μάχες των συμβασιούχων έφερε στη συζήτηση η Κατερίνα Θωίδου, εργαζόμενη στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. «Εμείς, οι 4.000 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ, μπήκαμε στο ΕΣΥ το 2017 με 12μηνη σύμβαση και κανένας δεν περίμενε ότι μέχρι το 2021 θα είμαστε ακόμα στη δουλειά», είπε. «Δεν μας το χάρισαν. Καταλάβαμε την αξία της προσφοράς μας στα νοσοκομεία και κερδίσαμε την παραμονή μας όλα αυτά τα χρόνια, ξεκινώντας μεγάλες κινητοποιήσεις από τα κάτω με πρωτοβουλία του Συντονιστικού, αναγκάζοντας και την Ομοσπονδία να κινηθεί. Έτσι μπορούμε να κερδίσουμε και τη μονιμοποίησή μας και έτσι οργανώνουμε για τις 21 Οκτώβρη.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας διασπάσει σε σε εμβολιασμένους και μη, σε μόνιμους και συμβασιούχους, σε ντόπιους και μη. Είναι υπεύθυνη για τις φασιστικές επιθέσεις που βλέπουμε να συμβαίνουν ξανά. Γι’ αυτό θα είμαστε και στα συλλαλητήρια στις 9 Οκτώβρη, για να μην αφήσουμε αυτό το μέτωπο χωρίς απάντηση. Απαιτούμε και από τα συνδικάτα της Υγείας να τα στηρίξουν, είναι κοινή μάχη».

Μονιμοποίηση τώρα!

Στη μάχη της μονιμοποίησης στάθηκε και ο Σπύρος Βασιλείου, εργαζόμενος στην καθαριότητα και νέος πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα. «Η κυβέρνηση απειλεί να διώξει τους συμβασιούχους», είπε. «Είμαι συμβασιούχος ΣΟΧ, με λήξη της 31 Οκτώβρη. Θα δώσουμε τον αγώνα για την παραμονή μας στη δουλειά. Η Διοίκηση του Άγιου Σάββα προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει το κομμάτι της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης, όπως όλες οι Διοικήσεις. Αύριο προχωράμε σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στο προαύλιο και θα πάμε στη Διοίκηση για να απαιτήσουμε μονιμοποιήσεις, προσλήψεις, όχι στις αναστολές.

Έχουμε δώσει μάχες τα τελευταία χρόνια και ήμασταν από τα σωματεία που κατάφεραν να διώξουν τους εργολάβους. Το ίδιο θα κάνουμε τώρα. Σήμερα στο ΔΣ του Συλλόγου αποφασίστηκε να αναλάβει πρόεδρος ένας συμβασιούχος εργαζόμενος, ακριβώς γιατί οι δυνάμεις μας έδωσαν τη μάχη τα προηγούμενα χρόνια και το ίδιο θα κάνουμε σήμερα».

Το πλήγμα που δέχεται το ΕΣΥ και η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει, τόσο με τις αναστολές όσο και με όλα τα κυβερνητικά μέτρα, ανέδειξε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς. «Στα νοσοκομεία μας δεν έρχονται οι πλούσιοι, έρχονται οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί, οι ανασφάλιστοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες», είπε. «Οι αγώνες μας είναι ασπίδα προστασίας για όλους. Γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία η απεργία στις 21/10, πρέπει να τρίξει η πλατεία Μαβίλη, να περάσουμε από όλα τα νοσοκομεία για να πάρουμε τους συναδέλφους και όλοι μαζί να καταλήξουμε στο Υπουργείο».

Την ανάγκη για κοινή δράση όλων των εργαζόμενων, ανεξάρτητα σε ποια ειδικότητα είναι, ποια σύμβαση έχει ή ποια επιλογή έχει κάνει σε σχέση με το εμβόλιο, τόνισε ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο Αγία Όλγα. «Ο καθένας μόνος του είναι εύκολη λεία για την κυβέρνηση να το λοιδορήσει, να τον απομονώσει και στο τέλος να τον μακελέψει», είπε. «Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να μην το επιτρέψουμε. Γι’ αυτό έχει σημασία η κοινή απεργία στις 21/10 και πρέπει να είναι σεισμός. Χρειάζεται να κινηθούμε έτσι, συντονισμένα, από τα κάτω, και εκεί που μπαίνουν μπροστά τα Σωματεία και όπου δεν κινούνται».

Στην δύναμη της ενότητας στάθηκε και ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς. «Η κυβέρνηση πόνταρε στη διάσπαση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, ότι θα γίνει εμφύλιος μεταξύ μας», είπε. «Αλλά δεν τα κατάφερε. Σε όλες τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων βδομάδων, ήμασταν όλοι μαζί, με τα πανό των σωματείων μας, με όλους να λένε να γυρίσουν τώρα οι συνάδελφοι στη δουλειά. Αυτό είναι δύναμη για τη συνέχεια. Μπαίνουμε να οργανώσουμε την απεργία στις 21/10, με αφίσα και προκήρυξη, με συζήτηση με όλους, χωρίς διαχωρισμούς και ανοίγοντας την κουβέντα για όλα. Αν κάτι δίνει οξυγόνο στους χρυσαυγίτες, αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Γι’ αυτό θα είμαστε μαζικά στις 9 Οκτώβρη στο δρόμο, γι΄αυτό θα πάμε για μια μεγάλη απεργία στις 21 Οκτώβρη».