Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητές και εκπαιδευτικοί ενάντια στο φασισμό

1/10, Οι φοιτητές στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

ΣΧΟΛΕΙΑ

Μέρα αντιφασιστικής δράσης στα σχολεία, αποφάσισε να κηρύξει την 7 Οκτώβρη η ΟΛΜΕ, ημέρα συμπλήρωσης ενός χρόνου από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. 

«Με τη συνδρομή των τοπικών ΕΛΜΕ καλούμε τους συναδέλφους να πραγματοποιήσουν συζητήσεις με τους μαθητές, να αναδείξουν, τόσο μέσα από τα πρόσφατα γεγονότα όσο και μέσα από τα αδιαμφισβήτητα ιστορικά παραδείγματα, τις καταστροφικές συνέπειες του φασισμού και του ναζισμού στους λαούς όλου του κόσμου», τονίζει η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών. «Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως Παιδαγωγοί έχουμε υποχρέωση να φράξουμε το δρόμο στο δηλητήριο του φασισμού μέσα στα σχολεία. Οι φασιστικές πρακτικές δεν έχουν χώρο πουθενά. Οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές/τριες και οι εργαζόμενοι/ες δεν ξεχνάμε! Γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει φασισμός. Σημαίνει μίσος για το διαφορετικό, ξενοφοβία, ρατσισμός, συντήρηση των πιο σκοταδιστικών απόψεων που έχει γεννήσει η ανθρωπότητα. Σημαίνει επιθέσεις σε μετανάστες εργαζόμενους όπως οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, σε πρωτοπόρους συνδικαλιστές, δολοφονίες όπως του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν», συμπληρώνει μεταξύ άλλων.

Σε ανακοίνωσή τους οι Mαθητές/τριες Anticapitalista ξεκαθαρίζουν ότι «το μαθητικό κίνημα ξέρει να παλεύει τους φασίστες, όπως ποτέ δεν έδωσε χώρο στους φασίστες να μπουν στα σχολεία και υποδέχτηκε τα προσφυγοπούλα, έτσι και τώρα θα τους πετάξει εκεί που ανήκουν, στους υπονόμους της ιστορίας. Στις 7 Οκτώβρη κλείνει 1 χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής σαν εγκληματική οργάνωση. Μετατρέπουμε αυτή τη μέρα σε μέρα δράσης για τα σχολεία κάνοντας αντιφασιστικά μαθήματα και μαζικές εξορμήσεις για τη μεγάλη αντιφασιστική και αντιρατσιστική διαδήλωση στις 9 Οκτώβρη, οργανώνουμε τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο με πανό των σχολείων μας. Όλοι και όλες στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο 9 Οκτώβρη 3μμ Ομόνοια. Ούτε στα σχολεία, ούτε στις γειτονιές, ούτε πουθενά τσακίστε τους φασίστες παντού».

Oι μαθητές και οι μαθήτριες ετοιμάζονται να βγουν μαζικά στο δρόμο και τη Δευτέρα 11/9, ημέρα πανελλαδικής 24ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών.


ΣΧΟΛΕΣ

Μαζική διαδήλωση πραγματοποίησαν φοιτητές και φοιτήτριες από μια σειρά συλλόγους της Αθήνας, το μεσημέρι της Πέμπτης 30/9. Το συλλαλητήριο είχε καλεστεί με κεντρική αιχμή το άνοιγμα των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας, αλλά απέκτησε έντονο αντιφασιστικό χαρακτήρα με αφορμή τις επιθέσεις των νεοναζί στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης. «Ούτε στη Σταυρούπολη, ούτε πουθενά – Μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» έγραφε το πανό των συλλόγων που βάδισε στην κεφαλή της πορείας και ήταν και το σύνθημα που δεν σταμάτησε να ακούγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Η Δευτέρα 4/10, ήταν η μέρα που οι σχολές άνοιξαν κι επίσημα για πρώτη φορά μετά από ενάμιση χρόνο. Ο Φίλιππος Κοντοδήμας, πρωτοετής φοιτητής στη Φιλοσοφική της Αθήνας και μέλος του ΣΕΚ στις σχολές, μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη:

«Το άνοιγμα των σχολών μας βρήκε να κάνουμε εξόρμηση στη Φιλοσοφική της Αθήνας καλώντας όλες και όλους στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη. Οι σχολές άνοιξαν με τους όρους της ατομικής ευθύνης που προωθεί η κυβέρνηση του Μητσοτάκη από την αρχή της πανδημίας. Μόνο μέτρο η μάσκα και η είσοδος σε εμβολιασμένους ή με πιστοποιητικό νόσησης. Αυτό σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι να έχουμε κρούσματα και να οδηγηθούμε σε νέο κλείσιμο, λόγω της αδιαφορίας της κυβέρνησης. 

Το άνοιγμα των σχολών ωστόσο είναι μια πρώτη νίκη για το φοιτητικό κίνημα που το διεκδικούσε εδώ και πολλούς μήνες και μάλιστα διπλή, καθώς δεν υπάρχει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Χρειάζεται να συνεχίσουμε για να επιβάλλουμε τις συνθήκες φοίτησης που έχουμε ανάγκη και να ανατρέψουμε τις επιθέσεις της Κεραμέως σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ήδη ο χώρος της εκπαίδευσης και ειδικά τα σχολεία βράζουν. Οι εκπαιδευτικοί καλούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και σε απεργία στις 11/9. Χρειάζεται να συνδεθούμε μαζί τους, να γενικευτεί η σύγκρουση με την κυβέρνηση».

Δυο μέρες πριν τις 9 Οκτώβρη, την Πέμπτη 7/10, ημέρα συμπλήρωσης ενός χρόνου από την καταδίκη της Χ.Α, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας οργανώνουν αντιφασιστική συναυλία στο Σύνταγμα. Την ίδια μέρα, θα προηγηθεί αντιφασιστική εκδήλωση στο κυλικείο ΣΕΜΦΕ του Πολυτεχνείου της Αθήνας, με πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων Γεωλογικού, Μεταλλειολόγων, Χημικών Μηχανικών και ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ. Θα μιλήσουν η Αφροδίτη Φράγκου, δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης και από τις αγωνίστριες που χτυπήθηκαν στη φασιστική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο, ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκης της Χ.Α, ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος καθώς και μαθητές και φοιτητές.