Εργατικό κίνημα
Εκλογές στην ΕΝΙΘ

11/10, Διαδήλωση στη ΔΕΘ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Τη στήριξή τους στο Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, την παράταξη της αντικαταπιταλιστικής αριστεράς στους νοσοκομειακούς γιατρούς, εκφράζουν οι αγωνιστές/ίστριες από το «Νυστέρι» και το Συντονιστικό Νοσοκομείων για τις εκλογές της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Οι εκλογές της Ένωσης για ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ θα γίνουν την Τρίτη 12 Οκτώβρη. 

«Δίνουμε την εκλογική μάχη παράλληλα με την απεργιακή», είπε στη συνέλευση του Συντονιστικού Νοσοκομείων τη Δευτέρα 4/10 ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και υποψήφιος με το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. «Η συζήτηση είναι αποκαλυπτική. Η πόλη μπαίνει ξανά σε μίνι λοκντάουν γιατί οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει το ΕΣΥ. Οι συνάδελφοι είναι εξοργισμένοι με τις αναστολές, με τις συνθήκες εργασίας, με την είσοδο ξανά των εργολάβων, με όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης που επιπλέον ανοίγουν χώρο στους φασίστες. Και στη Θεσσαλονίκη πάμε για μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη, στον ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και παράλληλα ετοιμάζουμε μαζικό κατέβασμα στην Αθήνα στην πανυγειονομική απεργία στις 21 Οκτώβρη. Η ενίσχυση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στις εκλογές της ΕΝΙΘ ενισχύει όλες αυτές τις μάχες».

«Ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει το καταστροφικό της έργο σε βάρος του ΕΣΥ και της δημόσιας Υγείας», αναφέρει η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε το «Νυστέρι». «Η τοποθέτηση του φασίστα Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας, οι αναστολές εργασίας σε 7.000 υγειονομικούς την ώρα που το 4ο κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη, οι 15 χιλιάδες νεκροί από covid και οι χιλιάδες από τη λοιπή νοσηρότητα, τα εξακόσια εκατομμύρια λιγότερα στον προϋπολογισμό για την Υγεία, η εισβολή των εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία, οι ΣΔΙΤ και τα δώρα στους ιδιώτες είναι η πολιτική τους. Η εντατικοποίηση, οι μετακινήσεις, η έλλειψη εκπαίδευσης, η αναστολή αδειών είναι οι συνέπειες για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Δεν θα τους αφήσουμε να διαλύσουν τη δημόσια Υγεία και τις ζωές μας. Από την πρώτη στιγμή, στις 7 Απρίλη 2020, βγήκαμε στις πύλες των νοσοκομείων μας, σπάσαμε την προπαγάνδα και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, κερδίσαμε παρατάσεις σε συμβασιούχους και επικουρικούς, υπερασπιστήκαμε διωκόμενους συναδέλφους, διεκδικήσαμε μέτρα προστασίας και εξοπλισμό, αντισταθήκαμε στις αναστολές. Με απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και πορείες στα νοσοκομεία, στις ΥΠΕ, στο ΥΜΑΘ και στα πανελλαδικά συλλαλητήρια, οι υγειονομικοί βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντίστασης στον Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα έδωσαν τη μάχη συνολικά ενάντια στα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά νομοσχέδια, ενάντια στο ρατσισμό, τον σεξισμό, τον φασισμό και την κλιματική αλλαγή.

Το «Nυστέρι» είναι ένα πανελλαδικό δίκτυο νοσοκομειακών γιατρών που συμμετέχει στο Συντονιστικό Νοσοκομείων και παλεύει για τον συντονισμό από τα κάτω, την ενωτική δράση και την απεργιακή κλιμάκωση. Συμμετέχει στο Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΕΚΑ) που είναι η δεύτερη δύναμη στην ΟΕΝΓΕ και εκφράζει το κινηματικό κομμάτι των νοσοκομειακών γιατρών από τη συγκρότηση του. Στη Θεσσαλονίκη και στην ΕΝΙΘ βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή όλων των μεγάλων αγώνων από την κλαδική συμφωνία και τα μνημόνια μέχρι την μάχη των επικουρικών και την περίοδο της πανδημίας. Σας καλούμε να δώσουμε μαζί τη μάχη των εκλογών και να συνεχίσουμε αγωνιστικά. Να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή για τη νίκη των αγώνων μας, για την ανατροπή αυτής της δολοφονικής πολιτικής αλλά και της κυβέρνησης που την υλοποιεί».

• Οι εκλογές διεξάγονται στο αμφιθέατρο κάθε νοσοκομείου για όλους τους γιατρούς (ειδικούς, ειδικευόμενους, επικουρικούς). Οι γιατροί των ΚΥ Θέρμης και Ν. Μηχανιώνας ψηφίζουν στο ΚΥ Θέρμης. Οι γιατροί των υπόλοιπων ΚΥ ψηφίζουν στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Διενέργεια ψηφοφορίας από τις 8πμ έως τις 5μμ.