Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Eκδηλώσεις ΚΕΕΡΦΑ για τις 9/10: “Έχουμε μάθει να παλεύουμε ενωμένοι”

Νίκαια, 3/10

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων αντιφασιστών και αντιφασιστριών ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις “Σύνορα ανοιχτά – Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες – Ποτέ ξανά φασισμός” που οργάνωσαν τοπικές ΚΕΕΡΦΑ στο δρόμο για το μεγάλο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη. 

Στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι τοπικές ΚΕΕΡΦΑ Περιστερίου-ΊλιουΠετρούπολης την Τετάρτη 29/9 μίλησαν οι Κώστας Παπαδάκης από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, Νίκος Κοτρώτσιος, εκπαιδευτικός μέλος του ΣΕΠΕ Αιγάλεω και η Μαρία Καστελιώτη, φοιτήτρια Φιλοσοφικής.

“Κάθε μέρα γίνονται επαναπροωθήσεις προσφύγων. Τα θύματα της πολιτικής της Δύσης τα παρουσιάζουν σαν εισβολείς. Τι πάει να πει λαθρομετανάστης; Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος”, τόνισε ο Νίκος Κοτρώτσιος. Μιλώντας για τα σχολεία είπε πως “ακόμα και ο συνήγορος του πολίτη καταγγέλει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσφυγόπουλων είναι εκτός εκπαίδευσης. Πέρυσι η δήμαρχος Χαλκίδας ήθελε να γίνουν οι Δομές Υποστήριξης και Ένταξης προσφύγων μέσα στο στρατόπεδο. Δεν υπάρχει ένταξη μέσα στο στρατόπεδο. Εμείς σαν εκπαιδευτικοί ξέρουμε ότι πρέπει -και έχουμε παλέψει για αυτό- να ενταχθούν τα παιδιά αυτά στην πρωινή ζώνη των σχολείων”. “Η Κεραμέως θέλει τον σκοταδισμό και τον εθνικισμό στα σχολεία. Αυτός είναι ο πιο σύντομος δρόμος για τον ρατσισμό και τον φασισμό”, είπε μεταξύ άλλων. 

Η Μαρία Καστελιώτη με τη σειρά της αφού συνέδεσε των αγώνα των φοιτητών ενάντια στις κλειστές σχολές και των μαθητών ενάντια στους αποκλεισμούς της Κεραμέως με τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό, είπε πως “το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 9/10 είναι συνέχεια του αντιφασιστικού αγώνα όλων των προηγούμενων χρόνων και έρχεται στην καλύτερη περίοδο. Με τον κόσμο να είναι οργισμένος, να βρίσκεται στα κάγκελα και την κυβέρνηση να είναι κολλημένη στον τοίχο. Είναι μια ευκαιρία να πάμε σε όλους τους εργατικούς χώρους να κερδίσουμε τα συνδικάτα, όπως κάναμε για το Εφετείο, να κερδίσουμε την εργατική τάξη στη μάχη για τα ανοιχτά σύνορα. Το φοβούνται αυτό, εμείς το οργανώνουμε”.

Την ίδια μέρα, στην εκδήλωση των τοπικών ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων-Θησείου-Καλλιθέας-Νέου Κόσμου στην πλατεία Μερκούρη μίλησαν η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς, η Φατιμά Ουζούρι, μετανάστρια από το Μαρόκο, η Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, δημοσιογράφος και ο Θανάσης Καμπαγιάννης, από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ. Η Φατιμά εμφανώς συγκινημένη μίλησε για τη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες για να μιλήσουν. “Με τη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα έχουν γίνει πολύ χειρότερα. Οι πρόσφυγες μένουν στους δρόμους και φοβόμαστε να μιλήσουμε. Λένε ότι παίρνουμε χρήματα για τα σπίτια που μένουμε. Είναι ψέματα. Με τα δικά μας λεφτά και τη δική μας δουλειά ζούμε”.

“Πρέπει να θυμηθούμε ότι χωρίς τη διαρκή παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος και την έκρηξη μετά τη δολοφονία Φύσσα καμία κυβέρνηση και κανένας κρατικός μηχανισμός δεν θα είχε κινηθεί ενάντια στη ΧΑ και η ιστορία θα ήταν διαφορετική”, είπε ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο Θανάσης Καμπαγιάννης. “Η καταδίκη της ΧΑ δεν γεννήθηκε σε κάποιο δικαστικό σωλήνα, αλλά επειδή το δικαστήριο γνώριζε ότι στις 7/10 δεν θα μπορούσε η απόφαση να ήταν διαφορετική...”. 

Δεν εφησυχάζουμε

Την Παρασκευή 1/10 σειρά είχαν οι εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Ελληνικό. Στην συζήτηση των τοπικών ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων Προαστίων στο Ελληνικό η Άννα Στάμου, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, τόνισε πως “έξω από το Εφετείο καταλάβαμε όταν ξεκίνησαν οι αύρες και τα δακρυγόνα αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση πως μπορεί να ήταν μια νίκη, αλλά και πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, πως δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε ούτε μια στιγμή. Όμως πέρυσι δεν φοβηθήκαμε. Και η διαδήλωση πάνω από 4.000 αντιφασιστών στη Σταυρούπολη άμεσα και αυθόρμητα δείχνει ότι ο φόβος έχει σπάσει και πως έχουμε μάθει να παλεύουμε ενωμένοι”.

Το πάνελ των ομιλητών συμπλήρωσαν ο Δημήτρης Δασκαλάκης, δημοσιογράφος και ο Φεραϊντούν, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν που διηγήθηκε την περιπέτεια του αλλά και τη στήριξη που είχε την τύχη να βρει, “σε αντίθεση” όπως είπε “με δεκάδες χιλιάδες άλλους, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τη απάνθρωπη συμπεριφορά της αστυνομίας αλλά και τη γραφειοκρατία της διαδικασίας του ασύλου”.

Τον κύκλο των εκδηλώσεων έκλεισαν την Κυριακή 3/10 οι τοπικές ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά-Νίκαιας στον πολυχώρο Μάνος Λοΐζος και οι ΚΕΕΡΦΑ Ιωνίας, Ηρακλείου, Μαρουσιού, και Βριλησσίων-Χαλανδρίου-Αγ.Παρασκευής. 

Στο πάνελ της Νίκαιας βρέθηκαν οι Κώστας Παπαδάκης, από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Τζαβέντ Ασλάμ, Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “Η ΕΝΟΤΗΤΑ”, Γιώργος Γαλάνης, μέλος ΔΣ Συλλόγου Π.Ε. Πειραιά “Η ΠΡΟΟΔΟΣ”, Θανάσης Διαβολάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, Κατερίνα Θωίδου, Δημοτική Σύμβουλος Νίκαιας -Ρέντη και Βαγγέλης Παππάς, Νοσηλευτής στο Κρατικό Νίκαιας. 

Ο Κώστας Παπαδάκης, αφού χαιρέτισε την παρουσία του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ, θύμα της δολοφονικής επίθεσης της ΧΑ, μίλησε εκτενώς για τον αντιφασιστικό αγώνα μέσα και έξω από τα δικαστήρια που οδήγησε στην καταδίκη της ΧΑ κάνοντας μια αποτίμηση και της δικαστικής απόφασης. “Αυτό που οπλίζει και πάλι σήμερα τους τραμπούκους”, είπε στη συνέχεια “είναι πρώτα απ' όλα η συστηματική και συνεχής αντιπροσφυγική υστερία: φράχτες, εγκαίνια στρατοπέδων συγκέντρωσης, επαναπροωθήσεις, εξώσεις, ρατσισμός στα ΜΜΕ... απαγόρευση των απεργιών με τον νόμο Χατζηδάκη, διάλυση της δημόσιας Υγείας κ.α... Δεν πρέπει να υπάρξει άλλος Φύσσας, άλλος Αμπουζίντ Εμπάρακ. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι στους δρόμους, με πολιτικούς και μαζικούς όρους, όχι με στρατιωτικούς, για να μπορέσουμε να νικήσουμε και αυτή τη φορά το τέρας”. 

Ο Γιώργος Γαλάνης με τη σειρά του θύμισε τους αγώνες που έδωσαν οι εκπαιδευτικοί του Πειραιά τόσο για τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης όσο και για το δικαίωμα των προσφυγόπουλων να ενταχθούν στην πρωινή ζώνη των σχολείων κόντρα στις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και τόνισε πως αυτή η μάχη συνεχίζεται. Στη συνέχεια ο Βαγγέλης Παππάς συνέδεσε τους αγώνες των εργατών της Υγείας ενάντια στην προσπάθεια διάλυσής της από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον ακροδεξιό Πλεύρη με πρόσχημα τους εμβολιασμούς με αυτήν για το δικαίωμα στην πρόσβαση στην Υγεία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. 

Δεκάδες ήταν οι τοποθετήσεις από τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες που συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις με ερωτήματα, προτάσεις, αλλά και συγκεκριμένα προγράμματα δράσης εξορμήσεων, παρεμβάσεων και αφισοκολλήσεων για να οργανωθεί σε όλες τις γειτονιές το αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη.

“Θέλουν να βγουν με τον αέρα πως ένα χρόνο μετά και παρά την καταδίκη της ηγεσίας τους συνεχίζουν να υπάρχουν. Έχουμε τεράστια εμπειρία και δύναμη. Αν ενώσουμε όλα τα ρυάκια που υπάρχουν, από τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, ενάντια στον ρατσισμό τότε έχουμε τη δύναμη να τους διαλύσουμε”, είπε χαρακτηριστικά η Εύα Ντόκου, φοιτήτρια ΠΑΔΑ.

 

Περιστέρι, 29/9

 

Πετράλωνα, 29/9

 

Ελληνικό, 1/10