Περιβάλλον
Ηράκλειο: Σεισμός στο Αρκαλοχώρι Κρήτης

Τη Δευτέρα 27/09 στις 09:17 π.μ, συνέβη σεισμός μεγέθους 6,0 βαθμών με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι, του δήμου Μίνωα Πεδιάδος στην Κρήτη. Ο σεισμός ήταν  μέρος μιας συνεχής ακολουθίας η οποία είχε αρχίσει στην περιοχή τέσσερις μήνες πριν. Από το σεισμό έχασε τη ζωή του ένας εργάτης ο οποίος πραγματοποιούσε εργασίες σε μια εκκλησία που κατέρρευσε, καταγράφηκαν 20 τραυματίες. 1.784 από τα 2.613 σπίτια που ελέγχθηκαν κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, 106 στους 161 επαγγελματικούς χώρους καταστράφηκαν και 6 σχολεία δεν θα ξαναλειτουργήσουν.

Στον εκθεσιακό χώρο του Αρκαλοχωρίου στήθηκαν 100 σκηνές, στο κλειστό γήπεδο του χωριού δόθηκαν 74 κρεβάτια μόνο για εμβολιασμένους, και στο νησί με τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες, προσφέρθηκαν για τους σεισμόπληκτους μόλις 200 κλίνες. Ο αριθμός των αστέγων δεν κατέστη δυνατόν να καταγραφεί ενώ ο Κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του είχε για άλλη μια φορά το θράσος να ρίξει τις ευθύνες στους ίδιους τους κατοίκους για τις κακές κατασκευές!.   

Πρόκειται για ένα προμελετημένο έγκλημα. Όπως αποδείχθηκε, ολόκληρα χωριά ήταν ευάλωτα στη σεισμική δραστηριότητα. Με την συνεχή σεισμική διέγερση που καταγράφονταν τους προηγούμενους μήνες, θα μπορούσαν τα κτίρια να είχαν ελεγχθεί όπως συνιστούσαν οι αρμόδιοι φορείς. Για άλλη μια φορά η Κρήτη αποδείχθηκε ανοχύρωτη απέναντι στα φυσικά φαινόμενα καθώς η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που επιλέγει να κλίνει συμφωνίες για αγορά φρεγατών και μαχητικών την ίδια ώρα που οι κάτοικοι μετατρέπονται σε πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα.  

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

Άμεση στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών και την ολοκλήρωση του ελέγχου της στατικής επάρκειας.
Άμεση κάλυψη των στεγαστικών αναγκών όλων των αστέγων είτε είναι ιδιοκτήτες είτε μισθωτές.
Άμεση στέγαση των αστέγων - εμβολιασμένων ή μη- σε στεγανά, σταθερά καταλύματα.
Πλήρης αποκατάσταση των ζημιών και ανέγερση νέων κατοικιών με ευθύνη του κράτους χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζών.
Έλεγχο της στατικής επάρκειας όλων των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, με ευθύνη του κράτους στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου αντισεισμικού σχεδιασμού.

Αντωνία Αντωνίου, 
Ηράκλειο Κρήτης