Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Προκλητικό συνέδριο “Ασφάλειας Συνόρων”

Το φάσμα των ομιλητών του συνεδρίου μιλάει από μόνο του. Νιγηριανοί στρατιωτικοί, Ευρωπαίοι μπάτσοι, Μπαγκλαντεσιανοί λιμενικοί, Βραζιλιάνοι ομοσπονδιακοί πράκτορες, βορειοευρωπαίοι ειδικοί στις τεχνολογίες παρακολούθησης, και Έλληνες ειδικοί στην “κτιριακή χωρητικότητα” και αρχαιολόγοι(!) θα μιλήσουν ...για τη μετανάστευση. 

Πενήντα περίπου εκλεκτοί, του ακροδεξιού Μπολσονάρου, του δικτάτορα Μπουχάρι, του Τραμπ και του Μητσοτάκη θα μιλάνε επί τρεις μέρες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, έχοντας για προπέτασμα δυο-τρεις τεχνοκράτες των αντίστοιχων υπουργείων Μετανάστευσης. Στο πρόγραμμα των συζητήσεων μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μεταξύ άλλων τις εξής διαλέξεις: “Τελευταίες απειλές και προκλήσεις στα σύνορα”, “Σχεδιασμός κτηριακής χωρητικότητας”, “Βιομετρία σε κίνηση” και “Πρότζεκτ Hotspot”. 

Οι λέξεις 'ανθρωπισμός' και 'πρόσφυγας' δεν εμφανίζονται ούτε μια φορά στο πρόγραμμα, ενώ οι πολεμοκάπηλοι ξεθάβουν και πάλι τις θεωρίες περί “κινδύνου όπλων μαζικής καταστροφής” που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στο μενού οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες για δακτυλικά αποτυπώματα, γεωμετρία του χεριού, σάρωση της ίριδας και η αναγνώριση προσώπου μερικές από τις οποίες ήδη δοκιμάζονται στα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Μηταράκη. 

Είναι ντροπή να φιλοξενείται στην Αθήνα ένα συνέδριο που αντιμετωπίζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σαν εχθρό και που σχεδιάζει συστήματα ελέγχου και δολοφονικής καταστολής που θα δοκιμαστούν στα σύνορα πάνω στα σώματα τους. Το μέλλον του απλού κόσμου στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες είναι δεμένο με αυτό των προσφύγων και των μεταναστών. Όχι μόνο γιατί τις μεθόδους και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν σήμερα πάνω τους δεν θα διστάσουν να τις φέρουν και στις πόλεις μας για να καταστείλουν τους εργατικούς αγώνες και τις αντιστάσεις. Αλλά και γιατί μαζί είμαστε πιο δυνατοί να παλέψουμε ενάντια στις κυβερνήσεις και τα αφεντικά τους που δίνουν δισεκατομμύρια για φρεγάτες και φυλακές, ενώ αφήνουν τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες να ρημάζουν. 


Ψέματα και υποκρισίες

Στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Συνεδρίου το οποίο έσπευσε να φιλοξενήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το οποίο θα ανοίξουν με ομιλία τους ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και οι αρχηγοί της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού, μπορεί κανείς να διαβάσει τα εξής: 

“Καθώς βλέπουμε τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης, με μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής, καθώς και την παράνομη οικονομική μετανάστευση από την Αφρική και αλλού, η διεθνής τρομοκρατία δείχνει σημάδια ανάπτυξης, θέτοντας πραγματικές απειλές στην ελεύθερη κίνηση των ανθρώπων”. 

Πόσα ψέματα και πόση υποκρισία μπορεί να χωρέσει ο κύριος υπουργός σε μία πρόταση;

Καταρχάς η μετανάστευση αποτελεί συνεχές και διαρκές φαινόμενο της ανθρώπινης ιστορίας και όχι “κρίση”. Η αύξηση των προσφυγικών ροών -που το υπουργείο δεν τις ονομάζει ως τέτοιες αλλά ως “μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων”, απεμπολώντας από το λεξιλόγιό του τη λέξη πρόσφυγας -οφείλεται, πράγματι, στους πολέμους στη Μέση Ανατολή. Μόνο που αυτοί οι πόλεμοι με τη σειρά τους έχουν προκληθεί από τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές των ΗΠΑ και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και από τη Συρία ως την Υεμένη οι πόλεμοι έγιναν και γίνονται για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους. Στους περισσότερους από αυτούς η βάση της Σούδας που τόσο απλόχερα πρόσφεραν οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν, αν όχι απαραίτητη, κομβικής σημασίας. Σε αυτήν η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκοπεύει να προσθέσει και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τη “Σούδα του Βορρά” όπως είχε πει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στον Αμερικανό Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ. 

Στη συνέχεια το υπουργείο μιλά για παράνομη οικονομική μετανάστευση από την Αφρική. Είναι πραγματικά παράδοξο ο Μητσοτάκης να φέρνει στη Βουλή για ψήφιση την αγορά των τριών φρεγατών από τη Γαλλία, που έχει ως προϋπόθεση την συμμετοχή της Ελλάδας στις γαλλικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ, αλλά να μην βλέπει πόλεμο και πρόσφυγες στην Αφρική. Ίσως να μην έχει καν αντιληφθεί την παρουσία των γαλλικών στρατευμάτων στο Τζιμπουτί, στη Μπουρκίνα Φάσο, στο Νίγηρα και στην Ακτή του Ελεφαντοστού, ίσως και να μη γνωρίζει πως τουλάχιστον 10 χώρες της Αφρικής βρίσκονται σύμφωνα με τον ΟΗΕ σε εμπόλεμη κατάσταση...

Το κερασάκι στην τούρτα του συνεδρίου του Μηταράκη όμως αποτελεί η ανησυχία του για “την ελεύθερη κίνηση των ανθρώπων”. Ο υπουργός που πριν από δύο εβδομάδες εγκαινίασε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μόνο για πρόσφυγες στη Σάμο και που ετοιμάζεται άμεσα να εγκαινιάσει ένα ακόμα στη μαρτυρική Λέρο, ο υπουργός που έκανε τον φράχτη του Έβρου απόρθητο, που δοκίμασε να βάλει έναν πλωτό φράχτη στο Αιγαίο και που έχει κάνει το όνομα του συνώνυμο με τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων νοιάστηκε ξαφνικά για την ελεύθερη κίνηση. Όπου άνθρωποι ο υπουργός προφανώς εννοεί επενδυτές, πλούσιοι φίλοι και “ψηφιακοί νομάδες”.


Ανεπιθύμητοι

Συγκέντρωση ενάντια στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την “Ασφάλεια των Συνόρων” στην Αθήνα διοργάνωσαν την Τρίτη 5 Οκτώβρη στο Μετρό του Ευαγγελισμού στις 18.00 η Επιτροπή Στήριξης Προσφύγων Λαυρίου, η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, η Ένωση Φιλιππινέζων Εργαζομένων-Kasapi Hellas, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, η ΚΕΕΡΦΑ - Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, το Στέκι Μεταναστών Αθήνας, το Πίσω Θρανία και ο Συντονισμός για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό με τη στήριξη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

«Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα για την αποτροπή της μεταναστευτικής κίνησης, η οποία έχει ως άξονα την εξαθλίωση και τις κλειστές δομές στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, τις βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα και την συγκρότηση μιας αφήγησης ότι η πρόσφυγες αποτελούν ασύμμετρη απειλή” αναφέρει η κοινή ανακοίνωση-κάλεσμα. “Χρησιμοποιώντας ως κορύφωση τη φωτιά στη Μόρια και τον “πόλεμο των συνόρων” στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, νέα τεράστια καμπς υψώνονται σε απομακρυσμένες περιοχές ενώ το κράτος στρατιωτικοποιεί τα σύνορα... 

Η Frontex και το λιμενικό κυριολεκτικά απαγάγουν ανθρώπους από τη στεριά και τους πετάνε μέσα σε πλαστικές λέμβους στη θάλασσα. Η αστυνόμευση και η στρατιωτικοποίηση των συνόρων παρουσιάζεται ως μία μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, η οποία δέχεται τις επευφημίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλώντας την Ελλάδα “ασπίδα της Ευρώπης” και καλώντας την να “εξάγει τεχνογνωσία σε άλλες συνοριακές χώρες... 

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιείται στην Αθήνα το τριήμερο 5-7 Οκτώβρη το Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας των Συνόρων με την συμμετοχή του Μηταράκη, αξιωματούχων, στρατιωτικών και τεχνοκρατών από χώρες της Ε.Ε αλλά και τρίτες χώρες (όπως η Λιβύη, η Νιγηρία, το Μπαγκλαντές κα) με σκοπό τη σχεδίαση νέων πρακτικών αποτροπής και εξωτερικής ανάθεσης σε τρίτες χώρες (εξωτερικοποίηση των συνόρων) και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών συνοριοφύλαξης για την αποτροπή της μεταναστευτικής κίνησης. Με αυτό τον τρόπο, η Ε.Ε επιδιώκει να μισθώσει και να εξοπλίσει τις χώρες προέλευσης των μεταναστών ώστε να καταστείλει τις μετακινήσεις όσο πιο νωρίς γίνεται…», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση και καταλήγει με μία σειρά αιτημάτων:

«Να σταματήσουν τώρα οι παράνομες, βίαιες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και τον Έβρο, τα Λυβικά ύδατα και τα σύνορα των Βαλκανίων.

Να σταματήσουν οι βρώμικες αντι-προσφυγικές συμφωνίες με την Τουρκία και τη Λιβύη και να ακυρωθεί η αναγνώριση της Τουρκίας ως “ασφαλούς” χώρας για τους πρόσφυγες/ισσες.

Να αντισταθούμε στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε φρούριο και την Ελλάδα σε φυλακή: Οχι στα συνοριακά τείχη και τα στρατόπεδα κράτησης προσφύγων.

Να σταματήσει η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης. Να βάλουμε φραγμό στην ακροδεξιά και τον ρατσισμό.

Να μην προχωρήσει η στρατιωτικοποίηση των συνόρων με βιομετρικές τεχνολογίες επιτήρησης και νέες μονάδες καταστολής.

Δικαίωμα στο ταξίδι - Σύνορα ανοιχτά για πρόσφυγες/μετανάστες.

Δικαίωμα στη παραμονή - Αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, ζωής, δουλειάς για όλους/ες.

Η αλληλεγγύη θα νικήσει - Με τους μετανάστες/

στρίες θα ζήσουμε μαζί».