Εργατικό κίνημα
Γενική Ταχυδρομική: Αντίσταση στις απολύσεις

5/10, Απεργιακή συγκέντρωση σε κατάστημα της Γενικής Ταχυδρομικής. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο κατάστημα της Γενικής Ταχυδρομικής (ΓΤ) πραγματοποίησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων-Ταχυμεταφορών ν. Αττικής (ΣΕΤΤΑ) το πρωί της Τρίτης 5/10. Η εργοδοσία της ΓΤ προχώρησε σε τρεις νέες απολύσεις εργαζομένων. Συνολικά έχουν απολυθεί από τη συγκεκριμένη εταιρία κούριερ συνολικά περίπου 120 εργαζόμενοι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όλοι με τα ίδια χαρακτηριστικά: πολλά χρόνια προϋπηρεσία, ενεργή συνδικαλιστική δράση και αντίσταση στους εργοδοτικούς εκβιασμούς.

«Με αποκορύφωμα την τελευταία περίοδο της πανδημίας, οι συνθήκες εργασίας στις ταχυμεταφορές είναι πολύ σκληρές. Δεκάωρα και δωδεκάωρα δουλειάς, απειλές από την εταιρία, κτλ. Κοντεύω 18 χρόνια συνεχόμενα στη δουλειά και τώρα με απέλυσαν», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Δημήτρης Κομμάκης, ένας εκ των απολυμένων και μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΤΑ. «Η ΓΤ εδώ και καιρό κοιτάει να τσακίσει ό,τι αγωνιστικό υπάρχει. Η απόλυσή μας έγινε με την απορρόφηση του franchise καταστήματος των Γλυκών Νερών από το κεντρικό κατάστημα εδώ στον Σταυρό της Αγ. Παρασκευής. Πήραμε ανακοίνωση ότι το κατάστημα είναι υπερπλήρες από προσωπικό και ότι δεν μας θέλουν. Πριν έναν χρόνο και τρεις μήνες, μας εκβίασαν για να υπογράψουμε πολύ κακές συμβάσεις με μισθό ψίχουλα. Οργανωθήκαμε, η πλειοψηφία δεν τις υπέγραψε και έτσι το σταματήσαμε. Μας το φύλαγαν, γι’ αυτό οι απολύσεις μας είναι συνδικαλιστικές και εκδικητικές».

«Με απέλυσαν, παρά τη δέσμευση ότι ειδικά εμένα θα με κρατήσουν στη δουλειά, γιατί είχα ξυλοκοπηθεί λίγους μήνες πριν από την εργοδοσία του franchise στα Γλυκά Νερά. 21 χρόνια δουλεύω στη ΓΤ», μας είπε ο Γιώργος Παταπάτης. «Δεν είναι ότι δεν χρειάζονται προσωπικό. Ειδικά από την πανδημία και μετά η δουλειά εκτοξεύτηκε. Ούτε είναι ότι δεν έχουν λεφτά. Ολόκληρο νέο κτίριο έφτιαξαν εδώ. Παίρνουν νέο κόσμο με χειρότερες συμβάσεις. Οι περισσότεροι πλέον εδώ είναι το πολύ τρία χρόνια. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με τα σωματεία μας για να μας πάρουν πίσω. Είναι προφανές ότι μας εκδικούνται, γιατί διεκδικούσαμε και προσπαθούσαμε να συντονίσουμε και τους υπόλοιπους».

Παράλληλα οργανώνονται παραστάσεις διαμαρτυρίας στα δικαστήρια Πειραιά στις δίκες παλιότερων απολυμένων για συνδικαλιστικούς λόγους εργαζόμενων ενάντια στην εργοδοσία της ΓΤ στις 7, 14, 19 και 26 Οκτώβρη.