Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Ξεκίνησαν οι μέρες δράσης

5/10, Διαδήλωση υγειονομικών προς τη 2η ΥΠΕ. Φωτό: ΣΕΚ Νίκαιας-Κορυδαλλού

Με στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις στις πύλες και άλλες δράσεις ξεκίνησε την Τρίτη 5 Οκτώβρη το αγωνιστικό πρόγραμμα της ΠΟΕΔΗΝ, που θα κορυφωθεί με την πανυγειονομική απεργία στις 21/10 μαζί με την ΟΕΝΓΕ. Το κεντρικό αίτημα των κινητοποιήσεων ήταν η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της ΠΟΕΔΗΝ περιλαμβάνει ακόμα: Παναττική στάση εργασίας 8πμ-11πμ την Παρασκευή 8 Οκτώβρη και συγκέντρωση στο ΣτΕ, όπου εκδικάζεται η προσφυγή της Ομοσπονδίας κατά των αναστολών εργασίας και της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Και νέα μέρα δράσης την Τετάρτη 13 Οκτώβρη με συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις στα νοσοκομεία ενάντια στα κλεισίματα, τις συγχωνεύσεις, συνολικά τη συρρίκνωση του ΕΣΥ.

Επιτυχημένη ήταν η κινητοποίηση στο ΓΝΑ Γεννηματάς. Το Σωματείο Εργαζόμενων είχε κηρύξει στάση εργασίας 8πμ-10πμ με συγκέντρωση στο κτίριο της Διοίκησης. «Δεκάδες εργαζόμενοι/ες διαμαρτυρηθήκαμε για το καθεστώς ομηρίας των συμβασιούχων συναδέλφων, οι οποίοι καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των νοσοκομείων», μας είπε η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων. «Ο υπουργός Υγείας Πλεύρης δεν τήρησε καν τη δημόσια δέσμευσή του προς την ΠΟΕΔΗΝ για έξι μήνες παράταση στους επικουρικούς, ψηφίζοντας τελικά μια πεντάμηνη κουτσουρεμένη παραμονή τους στη δουλειά. Παράλληλα αναμένουμε αν θα τηρηθεί η δέσμευση για ένα χρόνο παράταση στους συμβασιούχους ΟΑΕΔ, ενώ στον αέρα είναι κυριολεκτικά οι συμβασιούχοι με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) που λήγουν στις 31/10 και τις 31/12, για τους οποίους αρνείται να πει το οτιδήποτε.

Δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί η κυβερνητική πολιτική για διάλυση του ΕΣΥ και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, με αναστολές, ΣΔΙΤ, εργολάβους και κλεισίματα-συγχωνεύσεις, στο περιβόητο νέο ΕΣΥ που μαγειρεύεται. Ας το καταλάβουν όλοι στην κυβέρνηση ότι το υγειονομικό κίνημα είναι ισχυρό και επίμονο, έχει μαζί του όλη την κοινωνία και θα νικήσει! Σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων αξιοποιούμε την κάθε μέρα για να οργανώσουμε κάθε επόμενο σταθμό του αγώνα με μεγάλο ραντεβού την πανυγειονομική απεργία στις 21 Οκτώβρη. Και θα συνεχίσουμε μέχρι να έχουμε ένα ΕΣΥ δωρεάν και δημόσιο για όλους όσους το έχουν ανάγκη».

Οργή

Στάση εργασίας 11πμ-2μμ και συγκέντρωση στο προαύλιο έγινε και στον Άγιο Σάββα με απόφαση του Συλλόγου Εργαζόμενων. Την κινητοποίηση χαρακτήρισε η οργή και για το περιστατικό με εργαζόμενο στη φύλαξη του νοσοκομείου που είχε δεχτεί το προηγούμενο βράδυ πρώτα σωματική επίθεση και μετά μήνυση από συνοδό ασθενούς. Το αποτέλεσμα ήταν να περάσει το βράδυ κρατούμενος στο Τμήμα Αμπελοκήπων και την ώρα της κινητοποίησης να οδηγείται στον Εισαγγελέα. «Η συγκεκριμένη συνοδός είχε χτυπήσει άσχημα δυο μέρες πριν και νοσηλεύτρια του νοσοκομείου, με τη συναδέλφισσα να είναι τώρα με αναρρωτική, αλλά η Διοίκηση αδιαφόρησε», μας είπε η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζόμενων. «Αδιαφόρησε και για τη νέα επίθεση και για το γεγονός ότι ο συνάδελφος πέρασε ένα βράδυ κρατούμενος, επειδή το μόνο που προσπάθησε να κάνει ήταν να εφαρμόσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα της διοίκησης και της κυβέρνησης. Και είναι και συμβασιούχος, σε δυο μήνες απολύεται από την ίδια κυβέρνηση».

Μαζική συγκέντρωση έγινε την ίδια μέρα και στο Θεαγένειο στην Θεσσαλονίκη, ενώ στάση εργασίας 11πμ-3μμ και κοινή πορεία στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ πραγματοποίησαν τα Σωματεία Εργαζόμενων στα νοσοκομεία Κρατικό Νίκαιας, Μεταξά, Τζάνειο, Θριάσιο, Δρομοκαΐτειο, Αττικό, Δαφνί. Εργαζόμενοι/οι και από τα επτά νοσοκομεία του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση Θηβών και Μπελογιάννη, πίσω από το Κρατικό Νίκαιας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία κλείνοντας τη Θηβών και φωνάζοντας συνθήματα. 

Όταν η πορεία έφτασε έξω από τα γραφεία της 2ης ΥΠΕ, εκεί τους περίμεναν οι εργαζόμενοι της 2ης ΥΠΕ όπου συμμετείχαν και αυτοί στην στάση εργασίας. Μαζί με τα σωματεία συμμετείχε με πανό και η δημοτική κίνηση Νίκαιας-Ρέντη, Ανταρσία στην Κοκκινιά, καθώς και το Συντονιστικό Νοσοκομείων που ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τις επόμενες μάχες, το μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο του Σαββάτου 9 Οκτώβρη και την μεγάλη πανυγειονομική απεργία στις 21/10.