Εργατικό κίνημα
Εκλογές στα σωματεία - Δυναμώνουμε τον συνδικαλισμό στα Νοσοκομεία

Συνεχίζονται οι εκλογικές μάχες σε μια σειρά Σωματεία της Υγείας για την ανάδειξη νέων ΔΣ και αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ που θα πραγματοποιηθεί 24 με 27 Μάη στην Αθήνα. Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του Συντονιστικού Νοσοκομείων δίνουν το παρών για να ενισχύσουν το ρεύμα της απεργιακής κλιμάκωσης ενάντια στην δολοφονική κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Στις 10-11-12 Μάη γίνονται οι εκλογές του Σωματείου Εργαζόμενων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο) για την ανάδειξη νέου ΔΣ, καθώς και αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. «Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της δολοφονικής διαχείρισης της πανδημίας, των ιδιωτικοποιήσεων, της φτώχειας, της πολεμοκαπηλείας, του ρατσισμού και του σεξισμού» καλεί η Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή – Νυστέρι που συμμετέχει στις εκλογές.

«Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ συν το μεγάλο θέμα με τις αναστολές εργασίας που έχουν οδηγήσει πολλούς συναδέλφους/ισσες εκτός και το έχουν αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο», μας είπε ο Μιχάλης Ψάρρης, νοσηλευτής και υποψήφιος του σχήματος. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αντί για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, οδηγούμαστε σε απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Οι παρατάξεις που πέντε χρόνια τώρα είχαν την ηγεσία του σωματείου δεν έδειξαν την παραμικρή πρόθεση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Και, όπως φαίνεται από το ψηφοδέλτιο που συγκροτεί τώρα η δεξιά, θέλουν ένα σωματείο που να ελέγχεται από προϊστάμενους, τομεάρχες και τα τσιράκια του Μητσοτάκη. Οι πιέσεις που ασκούνται στους εργαζόμενους για να αποδεχτούν τις επιθέσεις και να μην αντιδρούν είναι τεράστιες. 

Δίνουμε μια δύσκολη εκλογική μάχη με το βλέμμα στους αγώνες που έχουν δοθεί και θα δοθούν το επόμενο διάστημα. Ήμασταν το κομμάτι που επέμενε στον απεργιακό δρόμο, ήμασταν σε όλες τις απεργίες και τις συγκεντρώσεις κι έτσι θα συνεχίσουμε».

Στο ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή – Νυστέρι συμμετέχουν οι Αγγελική Κάβουρα, νοσηλεύτρια, Δημήτρης Μπελιάς, τραυματιοφορέας, Μιχάλης Ψάρρης, νοσηλευτής.

ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στις 18 Μάη γίνονται οι εκλογές του Σωματείου Εργαζόμενων στο Έλενα Βενιζέλου για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. Η Ενωτική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή συμμετέχει για πρώτη φορά.

«Εμπιστεύομαι ανθρώπους, όπως ο Κώστας Καταραχιάς, που έχουν δείξει τον αγώνα τους σε άλλα νοσοκομεία», μας είπε η Έρη Κουτσουνάκη, παιδίατρος νεογνολόγος στη ΜΕΝΝ και υποψήφια του σχήματος. «Έχουμε ανάγκη καλλιέργειας του συλλογικού πνεύματος στο νοσοκομείο μας, να ακούγονται τα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε όλες τις βαθμίδες. Η έλλειψη προσωπικού, οι χαμηλές αμοιβές, οι εκπρόθεσμες καταβολές των υπερωριών, η διατήρηση και διαιώνιση του καθεστώτος των επικουρικών αντί για τη μονιμοποίησή τους, είναι κάποια από τα βασικά.

Για να λυθούν όλα αυτά συμμετέχουμε στις εκλογές. Για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αποφυγή περαιτέρω burn out. Για την διεκδίκηση αποζημίωσης όσων έχουμε εργαστεί με υπερβάλλοντα ζήλο, ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια της πανδημίας. Για την ανακούφισή μας, και οικονομική και από άποψη χρόνου και αδειών. Το Σωματείο πρέπει να κατέβει στη Διοίκηση και να διεκδικήσει ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους και όλες. Με αγωνιστική κατεύθυνση».

«Από το Σεπτέμβρη του 2021 φτιάξαμε στο Νοσοκομείο μας επιτροπή αγώνα εργαζομένων για να οργανώσουμε τη μεγάλη απεργιακή μάχη ενάντια στις αναστολές και να συγκροτηθεί ο κόσμος του αγώνα μέσα στο Έλενα ενωτικά», αναφέρει η προεκλογική ανακοίνωση του σχήματος. «Κατεβήκαμε για πρώτη φορά με κόσμο σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις ζωντανεύοντας τη συλλογικότητα των εργαζομένων. Ενώσαμε εργαζόμενους σε αναστολή με συμβασιούχους και μόνιμους.

Ταράξαμε τα νερά στο νοσοκομείο με μεγάλες συγκεντρώσεις που οργανώναμε για πρώτη φορά έξω από τη διοίκηση για να σταματήσουμε τις μετακινήσεις (Ακτινολογικό, Αναισθησιολογικό), τις απολύσεις των συμβασιούχων ΕΟΔΥ, ΣΟΧ και για να ανατρέψουμε το απαράδεκτο καθεστώς της απληρωσιάς εφημεριών και ωρών του προσωπικού που έχει παγιωθεί στο νοσοκομείο μας όλα τα προηγούμενα χρόνια (πληρωθήκαμε έτσι για πρώτη φορά τα δεδουλευμένα μας πριν από τα Χριστούγεννα).

Υπερασπιστήκαμε το μεγάλο κοινωνικό ρόλο του νοσοκομείου μας και την προσφορά του στις γυναίκες της εργατικής τάξης, τις φτωχές γυναίκες τις προσφύγισσες που δεν έχουν που αλλού να πάνε. Αναδείξαμε τις προθέσεις του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης για υποβάθμιση συνολικά του δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου και ιδιωτικοποίηση του καθώς αποτελεί μεγάλο φιλέτο κερδοφορίας, με τα μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια να το επιβουλεύονται».

Οι υποψήφιοι/ες της Ενωτικής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή: Καταραχιάς Κωνσταντίνος, Επιμελητής Β’ Ακτινολογικό, Κατσίκη Βασιλική, Διευθύντρια Παθολογοανατομικό, Κουτσουνάκη Ειρήνη (Έρη), Επιμελήτρια Α’ Παιδίατρος, Μονάδα Νεογνών, Μακρής Σπυρίδων (Σπύρος), Διοικητικός Υπάλληλος, Σωτηρίου Ειρήνη, ΔΕ Βοηθός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων.

ΣΩΤΗΡΙΑ

«Στις 17-18 Μάη γίνονται οι εκλογές του Σωματείου Εργαζόμενων στο Σωτηρία για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ», μας είπε ο Βαγγέλης Καραθάνος, γιατρός και υποψήφιος με την Ενωτική Κίνηση για την Ανατροπή. «Όπως σε όλα τα νοσοκομεία στο Σωτηρία κυριαρχούν οι ελλείψεις προσωπικού, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η υποχρηματοδότηση. Οι συμβασιούχοι, κύρια σε επισιτισμό και καθαριότητα, βρίσκονται σε μόνιμο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας. Ενώ δεν λείπουν οι προσπάθειες για συρρίκνωση των υπηρεσιών.

Για παράδειγμα, υπάρχει μείωση των πνευμονολογικών κλινικών, μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει πριν ακόμα την πανδημία. Χαρακτηριστικά σε μάζεμα γιατρών προ κορονοϊού, η νυν αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Γκάγκα, πρόεδρος τότε ιατρικής υπηρεσίας και διευθύντρια του τμήματός της, είχε εισηγηθεί, αντί να ζητήσουν προσωπικό για να μειωθεί ο τεράστιος φόρτος εργασίας που ήταν το ζητούμενο των εργαζόμενων, να μειωθούν οι κλινικές.

Οι κυβερνητικές διακηρύξεις για νοσοκομείο “πρότυπο” και “ναυαρχίδα” ενάντια στον κορονοϊό απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Και οι κατά καιρούς φιέστες του Μητσοτάκη και των υπουργών του ήταν για τα κανάλια και μόνο. Απέναντι σε αυτά, η ηγεσία του Σωματείου επέλεγε το αλισβερίσι με τη Διοίκηση κι όχι τους αγώνες.

Μάχητικό σωματείο

Από την πλευρά μας, συμμετέχουμε στις εκλογές διεκδικώντας ένα μαχητικό σωματείο που να καλεί συνελεύσεις και να οργανώνει τις μάχες. Δεν μπορεί σε ένα νοσοκομείο με δυο χιλιάδες εργαζόμενους να γίνεται συνέλευση με δέκα άτομα, όπως στην τελευταία εκλογοαπολογιστική. Για αυτή την εικόνα την ευθύνη έχει η συνδικαλιστική ηγεσία που καλλιεργεί την απογοήτευση και τη διάλυση».

«Οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου χρησιμοποιηθήκαμε για να καλύψουμε διπλάσιες ανάγκες του νοσοκομείου με κίνδυνο της ζωής μας και αντίτιμο ένα μισθό 530 ευρώ», μας είπε η Κατερίνα Μιχελάκη, εργάτρια στην αποθήκη τροφίμων και επίσης υποψήφια του σχήματος. «Εδώ και ένα χρόνο μάς εμπαίζουν ανανεώνοντας τις συμβάσεις μας για 3 μήνες. Αυτό και το χειροκρότημα στα μπαλκόνια ήταν το "ευχαριστώ" για "την πλάτη" που μας ζητήθηκε να βάλουμε! Το πρώτο χρονικό διάστημα δεν μας δόθηκαν υλικά ατομικής προστασίας (τα αγοράζαμε μόνοι μας), γιατί δεν υπήρχαν, και οι τραπεζοκόμες των τμημάτων αγόραζαν με δικά τους έξοδα μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης για τους ασθενείς με covid.

Τότε, πέρασε από τα τμήματα ο διευθυντής Λοιμοξιολογίας του νοσοκομείου να μας διαβεβαιώσει ότι ο ιός δεν κολλάει έτσι απλά και να μην ανησυχούμε που δεν έχουμε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά! Στην πορεία, η θεωρία αυτή άλλαζε κατά τα συμφέροντα της Διοίκησης. Σε αυτή τη φάση κλήθηκε το Σωματείο Εργαζομένων του Σωτηρία να πάρει θέση και να μας απαντήσει για την επερχόμενη λήξη των συμβάσεων. Ο πρόεδρός του φρόντισε να δοθεί τότε μια "παράσταση" στα γραφεία της Διοίκησης προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα... Όσοι βρεθήκαμε εκεί, καταλάβαμε ότι ήταν μια στημένη συνάντηση, όπου οι εργαζόμενοι φώναζαν, κι ο πρόεδρος τους σταματούσε για να "διαπραγματευτεί" με τον Διοικητή... προσυμφωνημένες για το εργασιακό μας μέλλον καταστάσεις.

Ο ίδιος και άλλα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων προσυπέγραψαν την εισβολή των εργολάβων σε σίτιση και καθαριότητα. Αυτό έγινε και με τη “σιωπηρή ανοχή” εκπροσώπων του ΠΑΜΕ στο σωματείο. Οι εταιρείες Αριάδνη και ΓΕΝ-ΚΑ έχουν ήδη κάνει μια πρώτη εισβολή με μικρό αριθμό εργαζομένων, προς αντικατάσταση των ανεμβολίαστων συναδέλφων μας. Ο σκοπός είναι να τους εκπαιδεύσουμε και να μας διώξουν χωρίς φυσικά να μείνει το νοσοκομείο χωρίς εργατικό δυναμικό. Αυτό δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και την τσέπη όλων των πολιτών γιατί το κόστος των συνεργείων είναι μεγαλύτερο και είναι λογικό αφού αποτελούν μεσάζοντες. Και φυσικά η επιλογή τους δεν είναι ποτέ τυχαία».

Οι υποψήφιοι/ες της Ενωτικής Κίνησης για την Ανατροπή

Για ΔΣ και ΠΟΕΔΗΝ: Αντωνίου Αθανάσιος, Ειδικευόμενος Ιατρός Ψυχιατρικής, Καραθάνος Ευάγγελος, Επιμελητής Πυρηνικός Ιατρός, Τμήμα Πυρ. Ιατρικής, Κουκίδου Σοφία-Ξανθίππη, Επικουρικός Ιατρός, 5η Πνευμονολογική, Κουτσοθανάσης Γεώργιος, Νοσηλευτής, Τμήμα Πυρ. Ιατρικής, Μανταίου Μερόπη, Διευθύντρια Ιατρός Πνευμονολόγος, 10η Πνευμονολογική, Μιχελάκη Αικατερίνη, Σ.Ο.Χ., Αποθήκη τροφίμων, Σαβιόλη Διγενή Άννα, Σ.Ο.Χ., Αποθήκη τροφίμων.

Για Εξελεγκτική Επιτροπή: Νικολόπουλος Δήμος, Επιμελητής Ιατρός Πνευμονολόγος, 10η Πνευμονολογική

ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Στις 19-20 Μάη γίνονται οι εκλογές του Σωματείου Εργαζόμενων στο Αγλαϊα Κυριακού για νέο ΔΣ, με την Αγωνιστική Ενωτική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (ΑΕΠΑ) να διεκδικεί την ενίσχυσή της.

«Κατεβαίνουμε με την ΑΕΠΑ διεκδικώντας την ένταξή μας στα ΒΑΕ και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επικουρικών, ΟΑΕΔ, κλπ. Καλύπτουμε πάγιες διαρκείς ανάγκες, πόσω μάλλον τώρα με τον κόβιντ», μας είπε η Αλεξία Βράκα, τεχνολόγος-ακτινολόγος, υποψήφια του σχήματος. «Ειδικά για το πρόγραμμα των 4000 του ΟΑΕΔ, στο οποίο ανήκω, μας έχουν στην αναμονή κάθε χρόνο μέχρι τελευταία στιγμή αν θα ανανεωθούμε ή όχι, ενώ κλείσαμε πενταετία. Συνέχεια μας υπόσχονται ότι θα δώσουν λύση στο πρόβλημα, αλλά κάθε χρόνο το ίδιο και τώρα λένε ότι δεν πάρουμε άλλη παράταση. 

Το άλλο θέμα, που αφορά και όλα τα νοσοκομεία, είναι να γυρίσουν στη δουλειά οι εργαζόμενοι σε αναστολή. Δεν μπορεί να είναι τόσοι άνθρωποι εκτός, όταν έχουμε τόσο φοβερές ελλείψεις προσωπικού. Ενώ και όσοι ήρθαν με συμβάσεις για να καλύψουν τα κενά των αναστολών, στη συνέχεια εκδιώχτηκαν. Επίσης είμαστε ενάντια στο νέο νομοσχέδιο που θέλουν να προωθήσουν ώστε να λειτουργούν τα νοσοκομεία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Εμείς παλεύουμε τα νοσοκομεία να έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Και για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενες στην καθαριότητα και τη σίτιση, που είναι σε εργολάβους και μας λένε ότι αργούν να πληρωθούν, θέλουμε να ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου μας.

Μόνο κατεβαίνοντας στο δρόμο, με απεργίες και πορείες, μπορούν αυτά να διεκδικηθούν. Με αγωνιστικά σωματεία παντού που οργανώνουν τις μάχες, μιλάνε και συντονίζονται μεταξύ τους, που στηρίζουν όλους τους εργαζόμενους/ες και τώρα όσους είναι σε αναστολή. Όλοι και όλες μαζί. Αυτές τις διεκδικήσεις και αυτό τον αγωνιστικό τρόπο για να τις κερδίσουμε ευελπιστούμε να εκφράσουμε στις εκλογές. Αντίθετα με την νυν ηγεσία του Σωματείου που δεν έκανε τίποτα, η δική μας παρουσία στο ΔΣ είχε προτάσεις, δράσεις και μάχες».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Τον αποκλεισμό των ειδικευόμενων και επικουρικών γιατρών από τις εκλογές του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων που θα γίνουν στις 17 Μάη, επιχειρούν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Με κατάθεση ψηφοδελτίου που τους περιλαμβάνει όλους και ασφαλιστικά μέτρα κατά αυτής της απόπειρας, απαντά το Αριστερό Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή.

«Σε εκατοντάδες συλλόγους εργαζομένων νοσοκομείων πανελλαδικά οι ιατροί (μόνιμοι, ειδικευόμενοι, επικουρικοί) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος όντες εκλεγμένοι στα ΔΣ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ειδικευόμενοι και επικουρικοί είναι στη θέση του προέδρου», αναφέρει η παράταξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στη σχετική καταγγελία. «Στο ΠΓΝΙ οι ειδικευόμενοι και επικουρικοί ιατροί -περίπου 200 εργαζόμενοι- παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη λειτουργία του νοσοκομείου και είναι αναπόσπαστο κομμάτι των αγώνων που δίνουμε για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας, ενάντια στο νέο ΕΣΥ που σχεδιάζει η δολοφονική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Αυτή τη δυναμική των αγώνων φοβάται η ΔΑΚΕ, που τόσα χρόνια στην ηγεσία του σωματείου υποστηρίζει κάθε αντιδραστική μεταρρύθμιση για την υγεία που τσακίζει το ΕΣΥ και φέρνει κέρδη στους ιδιώτες-εργολάβους, ενώ μέσα στην πανδημία λειτουργούσε ως το κυβερνητικό φερέφωνο μαζί με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Η απόφαση που πήραν ΔΑΚΕ- ΠΑΣΚΕ οι μη μόνιμοι ιατροί να μην είναι μέλη του συλλόγου είναι πραξικοπηματική, καθώς δεν υπάρχει κανένα βάσιμο επιχείρημα για αυτήν... Με αυτή την κίνηση φέρνουν τη διάσπαση μεταξύ των εργαζόμενων, μεταξύ μόνιμων και ορισμένου χρόνου, μεταξύ ιατρικού και μη ιατρικού προσωπικού, για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Η διάσπαση δεν θα περάσει».

Καταγγελία για τον αποκλεισμό και στήριξη των γιατρών που θα καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα, αποφάσισε η ΕΙΝΗ.