Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητικές εκλογές 18 Μάη

Φοιτητικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 18 Μάη. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΣΕΚ στις Σχολές, συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των ΕΑΑΚ και καλούν σε στήριξη των σχημάτων της επαναστατικής αριστεράς: «Στηρίζουμε και ψηφίζουμε τα σχήματα των ΕΑΑΚ που βρέθηκαν εκεί σε όλους τους αγώνες, πρωτοστάτησαν στις φοιτητικές κινητοποιήσεις και έδωσαν το παρών σε όλα τα μεγάλα εργατικά συλλαλητήρια» σημειώνει το ΣΕΚ στις Σχολές σε προκήρυξή του και συνεχίζει: «Δυναμώνουμε τη φωνή που παλεύει για συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις, ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης, στις συγχωνεύσεις και τη διάλυση των σχολών μας, ενάντια στη σεξιστική βία, ενάντια στους ρατσιστικούς αποκλεισμούς. Δυναμώνουμε τη φωνή που ενώνει τις μάχες μέσα στις σχολές με αυτές που δίνει η εργατική τάξη για τις ζωές της, για μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις. Στηρίζουμε και ψηφίζουμε ΕΑΑΚ για να εκφραστεί, μετά από δύο χρόνια κλειστών σχολών, η νέα ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας. Για να μπορούμε την επομένη των εκλογών να παλέψουμε με πιο δυνατή φωνή, με πιο ζωντανούς και μαχητικούς φοιτητικούς συλλόγους. Για να ανοίξουμε το δρόμο για μια άλλη κοινωνία απαλλαγμένη από τον πόλεμο, την εκμετάλλευση, τον σεξισμό, τον ρατσισμό».

Την Πέμπτη 5/5 πραγματοποιήθηκε κινητοποιήση έξω από την σύνοδο πρυτάνεων στα Γιάννενα. Στη σύνοδο είχε έρθει να μιλήσει και η Κεραμέως για να παρουσιάσει το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία. 

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο σύλλογος της Καλών Τέχνων, ο σύλλογος των διοικητικών του Πανεπιστημίου, τα ΕΑΑΚ και αναρχικοί. Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν ενάντια στην διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, έναντια «στην Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς» και την πανεπιστημιακή αστυνομία. 

Την Παρασκευή κάναμε εκδήλωση των σχημάτων ΕΑΑΚ στο Πανεπιστήμιο. Από τους ομιλήτες άνοιξε η συζήτηση σχετικά με τον πόλεμο, την κρίση και τις επιθέσεις στην εργατική τάξη και τη νεολαία, αλλά και το ποια είναι η απάντηση του φοιτητικού κινήματος. Όσον αφορά στον πόλεμο μπήκε η ξεκάθαρη θέση «ούτε με το ΝΑΤΟ - ούτε με τον Πούτιν» κι άνοιξε η συζήτηση για τον ρόλο της Ελλάδας και τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης σε όλη την περιοχή και την εμπλοκή της με τις βάσεις. 

Στη συνέχεια, αναφερθήκαμε στην κρίση του συστήματος, την ακρίβεια και τη νέα επίθεση που ετοιμάζεται ενάντια στα πανεπιστήμια με κλεισίματα και συγχωνεύσεις σχολών. Θυμίσαμε ότι ακόμη και με κλειστά πανεπιστήμια τα προηγούμενα χρόνια, το φοιτητικό κίνημα έδωσε μάχες απέναντι στους νόμους της Κεραμέως με μεγάλες διαδηλώσεις. Στα Γιάννενα ήταν οι μεγαλύτερες φοιτητικές διαδηλώσεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, το φοιτητικό κίνημα έδωσε μάχες απέναντι στον σεξισμό, το ρατσισμό και τους φασίστες με αποφάσεις συμμετοχής συλλόγων σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις και με τις καταγγελίες για καθηγητές που βγήκαν το προηγούμενο διάστημα. Τονίστηκε η ανάγκη για σύνδεση με την εργατική τάξη και να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη για πέσει η κυβέρνηση. Τέλος, καλέσαμε τους φοιτητές να στηρίξουν και να ψηφίσουν τα σχήματα ΕΑΑΚ και να παλέψουμε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, ρατσισμό, φασισμό, σεξισμό και ομοφοβία.

Αρετή Κανέλλου, φοιτήτρια Χημικό Ιωαννίνων, Καταλύτης ΕΑΑΚ

Πηγαίνουμε προς τις φοιτητικές εκλογές σε μια περίοδο πολέμων, οικονομικής κρίσης και πανδημίας. Σε αυτές τις συνθήκες τα ΕΑΑΚ έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στα πανεπιστήμια. 

Τη βδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησαν εξορμήσεις και συζητήσεις με φοιτητές στη Θεολογική της Αθήνας. Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν θετικές. Τα τελευταία χρόνια στο τμήμα επικρατεί η ΔΑΠ και είναι είναι αναγκαίο να τη μαυρίσουμε. Συζητήσαμε για τον πόλεμο, την Υγεία, την Παιδεία και πως η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε μέσο να στερήσει από τα παιδιά της εργατικής τάξης, την πρόσβαση στα πανεπιστήμια. 

Η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, το κόψιμο εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια και η πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελούν στόχους της κυβέρνησης και άρα της κυβερνητικής νεολαίας ΔΑΠ. Για αυτό χρειάζεται να πολεμήσουμε όλοι μαζί φοιτητές/ριες και σύντροφοι/σες ενάντια στις επιθέσεις που θέλουν να νομιμοποιήσουν.

Ιάσων Παπαδάτος, φοιτητής Θεολογική Αθήνας

Φέτος μετά από τρία χρόνια γίνονται στις 18 Μάη φοιτητικές εκλογές μέσα σε μια περιοδο όπου ο καπιταλισμός είναι στην μεγαλύτερη κρίση του. 

Επικρατούν συνθήκες πολέμου οι οποίες χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης. Βρισκόμαστε απέναντι σε μια κυβέρνηση βάρβαρη που μας έχει δείξει ξεκάθαρα μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια πως οι ανάγκες μας για αυτήν δεν μετράνε σε κανένα επίπεδο και ειδικά στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. 

Ταυτόχρονα ενισχύει τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους. Και εδώ ερχόμαστε στον σημείο που ανοίγουμε την πολιτική συζήτηση με τους συμφοιτητές/ριες μας μέσα στις σχολές. Πολλοί/ες θα συμμετέχουν για πρώτη φορά στη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών μετά από τόσο καιρό με κλειστές σχολές. Πρόκειται όμως για κόσμο που βρισκόταν στους δρόμους σε όλους τους αγώνες που δόθηκαν κατά την διάρκεια του λοκντάουν κι έχει γνωρίσει τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε και παίζει η επαναστατική αριστερά, σε όλες τις μάχες και τις απαντήσεις που έχει δώσει μέχρι τώρα.

Έχουμε χτίσει από την πρώτη μέρα την αντίσταση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Κεραμέως που προσπαθούν να στερήσουν τα δικαιώματά μας και να διαλύσουν την δημόσια και δωρεάν παιδεία με συγχωνεύσεις, καταργήσεις, με την αποτυχημένη προσπάθειά τους να καταργήσουν το άσυλο και να κάνουν τις σχολές προσβάσιμες μόνο σε όσους έχουν την οικονομική άνεση να σπουδάσουν πετώντας χιλιάδες κόσμο εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια μαζί με τα σχήματα των ΕΑΑΚ να δυναμώσουμε τους φοιτητικούς συλλόγους για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά και ενωτικά την μάχη ενάντια σε όσους μας στερούν τα απολύτως αυτονόητα.

Ρεμπέκα Ρούσου, φοιτήτρια ΠΑΔΑ, ΚΡΑΧ ΕΑΑΚ

Συμπληρώνουμε τρία χρόνια διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και είναι οι πρώτες φοιτητικές εκλογές που γίνονται σε αυτά τα τρία χρόνια. Όλη αυτή την περίοδο δώσαμε μεγάλη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση και τις επιθέσεις της με την επαναστατική αριστερά στην πρώτη γραμμή. 

Έτσι θα συνεχίσουμε και θέλουμε αυτό να φανεί και στα αποτελέσματα των εκλογών για τους φοιτητικούς συλλόγους. Οι επιθέσεις δεν σταματάνε. Το τμήμα μου για παράδειγμα είναι από τα πρώτα που προορίζονται για συγχώνευση και χρειάζεται να την μπλοκάρουμε όπως έχουμε μπλοκάρει μέχρι τώρα την άλλη μεγάλη επίθεση, την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. 

Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε περίοδο πολέμου και χρειάζεται να κάνουμε τη σύνδεση των αντιεκπαιδευτικών επιθέσεων με τις πολεμοκάπηλες επιλογές της κυβέρνησης. Είμαι στο τμήμα Σλαβικών Σπουδών και αντικείμενό μας είναι η μελέτη αυτών των πολιτισμών ως κομμάτι ενός συνόλου που για δεκαετίες ζούσε ειρηνικά. Οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών όμως αυτή την περίοδο σκορπούν το θάνατο και η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να συμμετέχει και να στηρίζει αυτή τη διαδικασία. Την ίδια στιγμή οι σχολές μας έχουν πληγεί από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Οι περισσότεροι καθηγητές μας για παράδειγμα εργάζονται με ετήσιες συμβάσεις. Δίνουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε αυτές τις επιλογές και να κάνουμε πράξη το σύνθημα «Σχολές – Όχι βόμβες». Οι φοιτητικές εκλογές στις 18 Μάη είναι σταθμός σε αυτή τη μάχη και το δυνάμωμα της επαναστατικής αριστεράς και των ΕΑΑΚ θα παίξει ρόλο για να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά την επόμενη μέρα.

Φίλιππος Κοντοδήμας, φοιτητής Σλαβικών Σπουδών ΕΚΠΑ, ΚΑΡΦΙ ΕΑΑΚ   

Μετά από 3 χρόνια σκληρών και αλλεπάλληλων αγώνων του φοιτητικού κινήματος στους δρόμους ενάντια στην κυβέρνηση και τις καταστροφικές πολιτικές της, ήρθε η ώρα, στις φοιτητικές εκλογές στις 18 Μαϊου, να δώσουμε αυτήν την μάχη και μέσα στις σχολές μας, ενάντια στη νεολαία της κυβέρνησης, την ΔΑΠ. 

Η ΔΑΠ, σε όσες λιγοστές σχολές έχει παραμείνει ως "δραστήρια πολιτική δύναμη", επιλέγει συνειδητά να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική σε όλα τα ζητήματα καταψηφίζοντας αντιρατσιστικά, αντιφασιστικά, αντιομοφοβικά ψηφίσματα. 

Η πολιτική συνείδηση και αντίληψη των συμφοιτητών και των συμφοιτητριών μας, όμως, δεν συμπίπτει ούτε στο ελάχιστο με τις κυβερνητικές πολιτικές. Και αυτό φαίνεται κάθε μέρα τόσο από τις μαζικότατες κινητοποιήσεις που ξεσπούν, κάθε φορά που η κυβέρνηση καταπατά τα δικαιώματά μας, όσο και μέσα από τις καθημερινές μας συζητήσεις μαζί τους στις παρεμβάσεις που κάνουμε ως ΣΕΚ στις Σχολές. 

Φέτος είναι η χρονιά που η Δεξιά θα υποστεί διπλό πλήγμα, τόσο στις εκλογές των σωματείων στους εργατικούς χώρους, όσο και μέσα στις σχολές. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τους αγώνες μας, συσπειρώνοντας όλον αυτόν τον κόσμο που θέλει και παλεύει ενάντια στην κυβέρνηση, χτίζουμε σχήματα ΕΑΑΚ σε σχολές που θεωρούνται κάστρα της ΔΑΠ. Ενισχύουμε και στηρίζουμε τα ΕΑΑΚ στις εκλογές, για να μην δει η ΔΑΠ ούτε τις δικές της ψήφους στα ψηφοδέλτια. Για να ρίξουμε την κυβέρνηση του ρατσισμού και της καταπίεσης.

Λείρυα Μπέκα, φοιτήτρια Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, ΚΑΡΦΙ ΕΑΑΚ

Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι του ΣΕΚ στο Βόλο δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις την μάχη των εκλογών και ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να στήσουμε νέα σχήματα ΕΑΑΚ σε μια σειρά σχολές. Την Πέμπτη δημιουργήσαμε στην Αρχιτεκτονική νέο σχήμα με το όνομα Αιχμή ΕΑΑΚ. Βάλαμε πλάνο τις αφίσες, τη διαδικτυακή προπαγάνδιση, και το επόμενο σχήμα. Και συνεχίζουμε αυτήν την προσπάθεια στην Χωροταξία την Τετάρτη, και στην Ιχθυολογία και το ΙΑΚΑ την Πέμπτη. Θέλουμε να συγκεντρώσουμε όλο τον κόσμο που βρίσκαμε με την παρέμβαση μας μέσα στη χρονιά για να δώσουμε τη μάχη των εκλογών, διώξουμε τους Δαπίτες από τα διοικητικά συμβούλια και να βγούμε εμείς. Αλλά πολύ περισσότερο για να συγκροτήσουμε ομάδες στις σχολές που θα συγκρούονται με το πανεπιστήμιο επιχείρηση της ΝΔ και συνολικά με τις θανατερές επιλογές της.

Eύη Τσιούνη, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής Βόλου, Αιχμή ΕΑΑΚ


Στηρίξτε τα σχήματα ΕΑΑΚ

Αθήνα
Φιλοσοφική: ΚΑΡΦΙ
Ρωσικών Σπουδών: ΚΑΡΦΙ
ΣΓΤΚΣ: Γραφίδα
ΣΔΟΚΕ: ΚΡΑΧ
ΣΕΤ: ΑΝΑΣΤΤΡΟΦΟΙ
ΣΜΗΧ: ΑΡ/ΠΑ
ΑΣΚΤ: ΑρΚΑς
Πάντειο: ΑΝΑΣΑ
Οικονομικό Νομικής: Συσπείρωση
ΕΜΜΕ: Smass Media
Τουρκικών Σπουδών: ΑΤΑΚ
Παιδαγωγικό: Εκτός Ύλης
 
Θεσσαλονίκη
Μουσικών Σπουδών: Παραφωνία
 
Βόλος
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών: ΡΕΥΜΑ
Αρχιτεκτονική: ΑΙΧΜΗ
 
Γιάννενα
Χημικό: ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ
 
Ηράκλειο
Επιστημών Υγείας: ΑΝΑΡΠΑΣΤΗ

Εξορμήσεις

Αθήνα
Φιλοσοφική αίθριο Καθημερινά 10πμ - 2μμ 
ΠΑΔΑ Καθημερινά, 10πμ - 2μμ 
Νομική Καθημερινά, 11πμ - 2μμ  
ΑΣΚΤ Καθημερινά, 11πμ - 2μμ 
Πάντειο Πέμπτη 11/5, 12πμ - 2μμ, Παρασκευή 12/5, 12πμ - 2μμ
Θεολογική Τετάρτη 11/5, 10πμ - 1μμ, Πέμπτη 12/5, 10πμ - 2μμ
 
Ηράκλειο Κρήτης
ΤΕΙ Παρασκευή 12/5, 9πμ -11πμ, Δευτέρα 15/5, 9πμ -11πμ 
 
Βόλος 
Ιχθυολογία Τετάρτη 11/5, 11πμ, Πέμπτη 11/5, 11πμ 
Αρχιτεκτονική Τετάρτη 11/5, 1μμ - 3μμ, Πέμπτη 12/5, 3μμ 
Θόλος Τετάρτη 11/5, 5μμ , Πέμπτη 12/5, 2μμ
ΙΑΚΑ Τετάρτη 12/5, 6μμ 
Λέσχη Παρασκευή 13/5, 1μμ