Πλούσια σε συμμετοχή και συζήτηση ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε το ΣΕΚ στις Σχολές την Τρίτη 10/5 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα “Πώς παλεύουμε τον σεξισμό” και ομιλήτριες την Αρετή Μαυρομμάτη-Λαγάνη, υποψήφια διδακτόρισσα στο Πάντειο και την Τιάνα Ανδρέου από την Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη.
Η Αρετή μας παρουσίασε μια πρόσφατη έρευνα που είχε διεξάγει μαζί με άλλες συναδέλφους της για την σεξουαλική κακοποίηση στο χώρο εργασίας. Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση που αναδείκνυε τη σύνδεση των σεξιστικών συμπεριφορών με τις θέσεις εξουσίας των κακοποιητών. Σοκαριστικές μαρτυρίες γυναικών τόσο για λεκτικές όσο και για σωματικές επιθέσεις, με αριθμητικά στοιχεία που έκαναν άμεσα κατανοητό το τι σημαίνει καθημερινός σεξισμός. Η Αρετή θύμισε πόσο σημαντικός είναι στη μάχη ενάντια σε αυτές ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα σωματεία όταν βγαίνουν μπροστά και τον πρωτοπόρο ρόλο που παίζουν σε αυτά οι γυναίκες.
Στο ρόλο της εργατικής τάξης και των σωματείων εστίασε και η Τιάνα θυμίζοντας πως “τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις των γυναικών είναι και πρέπει να είναι υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης γιατί και έχει τη δύναμη αλλά έχει και το συμφέρον” να παλεύει για αυτά. Mίλησε για την επίθεση που βλέπουμε σήμερα στις ΗΠΑ ενάντια στο δικαίωμα στην έκτρωση, επίθεση που όπως είπε χαρακτηριστικά “ζηλεύουν ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του” που την περσινή χρονιά προσπάθησαν να επαναφέρουν στα σχολεία και με συνέδρια τις θεωρίες του “αγέννητου παιδιού”. Μας υπενθύμισε όμως πως δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεράστια σημασία του κινήματος #metoo που έγινε παγκόσμιο και έδωσε φωνή σε εκατομμύρια γυναίκες, ενώ στάθηκε ξεχωριστά στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην Ελλάδα η επιλογή να γίνει η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, μια απεργιακή ημέρα που πλέον έχει καθιερωθεί.
Φοιτήτριες που μίλησαν στη συνέχεια θύμισαν πως όλα τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχουν κατακτηθεί με αγώνες και πως θα χρειαστούν ακόμα πιο δυνατά και μαζικά κινήματα για να αποκρούσουμε τις τωρινές επιθέσεις. “Η απόφαση του δικαστηρίου για τους δολοφόνους του Ζακ μάς θύμισε πως δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τους θεσμούς τους, αλλά χρειάζεται διαρκώς να δίνουμε τη μάχη από τη δική μας πλευρά”, μας είπε χαρακτηριστικά η Άρια.
Προχωράμε προς τις φοιτητικές εκλογές στις 18 Μάη κάνοντας την προσπάθεια να συζητάμε για τα μεγάλα ζητήματα που ενώνουν το φοιτητικό κίνημα με τα κινήματα ενάντια στον σεξισμό, τον ρατσισμό, την καταπίεση και με τους εργατικούς αγώνες.
Μαρία Καστελιώτη, Φοιτήτρια, ΣΕΚ στις Σχολές