Εργατικό κίνημα
Aπεργίες ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ

Αθήνα, Τρίτη 10 Μάη. Φωτό: Λένα Βερδέ

Μια πρώτη πανυγειονομική απάντηση πήρε την Τρίτη 10 Μάη το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι Ομοσπονδίες στα δημόσια νοσοκομεία, ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, κήρυξαν 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου την ίδια μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής και προχώρησαν σε κοινές απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Στην απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα, που ξεκίνησε στο Υπουργείο Υγείας, συμμετείχαν τα Σωματεία Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, το ΓΝΑ Γεννηματάς, το Δρομοκαϊτειο, το Αττικό, το Θριάσιο, τον Ευαγγελισμό, τον ΕΟΠΥΥ, την 1η και 2η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στην πορεία που ακολούθησε στη Βουλή βάδισαν και εργαζόμενοι/ες σε αναστολή που συνεχίζουν να βρίσκονται καθημερινά έξω από το Υπουργείο Υγείας απαιτώντας την επιστροφή τους στη δουλειά. «Λεφτά για πρόνοια-υγεία, Όχι για Ραφάλ και την αστυνομία» ήταν το κεντρικό σύνθημα του Συντονιστικού Νοσοκομείων που βρέθηκε στην κινητοποίηση με το πανό του.

«Το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη απόφαση για ιδιωτικοποίηση των δευτερογενών διακομιδών του ΕΚΑΒ, της μεταφοράς δηλαδή των χρονίων πασχόντων ασθενών με ιδιωτικά ασθενοφόρα που θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Και να κλιμακώσει όλες τις επιθέσεις που δέχεται το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή του», μας εξήγησε ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς και υπεύθυνος του Συντονιστικού Νοσοκομείων.

«Το νομοσχέδιο προσπαθεί, μέσω του θεσμού του λεγόμενου “προσωπικού” ή “οικογενειακού“ γιατρού, να μειώσει δραστικά τόσο τον αριθμό των ασθενών που φτάνουν στα νοσοκομεία όσο και τις εξετάσεις ανά ασφαλισμένο. Ο προσωπικός γιατρός της ΝΔ δεν θα είναι τίποτα άλλο από ένας κόφτης, ένα ανάχωμα στην πρόσβαση των πολιτών στην δημόσια υγεία. Επιπλέον καθιερώνει τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, τάχα μου για να πέσουν οι λίστες αναμονής και τάχα μου για να ενισχύθούν οι χειρουργοί που είναι κακοπληρωμένοι.

Χωρίς ντροπή

Λες και οι λίστες αναμονής δεν είναι αποτέλεσμα των μηδενικών προσλήψεων σε σχέση με τις ανάγκες, λες και οι χαμηλοί μισθοί των γιατρών δεν είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών περικοπών και των μηδενικών αυξήσεων τα τελευταία χρόνια. Και είναι εξοργιστικό γιατί η απαίτηση να πληρώνει ο ασθενής το 30% του χειρουργείου, σημαίνει πέταγμα των φτωχών έξω από τα νοσοκομεία. Χωρίς ντροπή μάλιστα η αναπληρώτρια υπ. Υγείας Μ. Γκάγκα σε δήλωση της είπε αφού έτσι κι αλλιώς τα δίνουν στα φακελάκια, ας νομιμοποιήσουμε τα φακελάκια.

Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης μετά την πανδημία, η διάλυση του ΕΣΥ που στήριξε όσο μπόρεσε την κοινωνία, πραγματικά ηρωικά. Γι’ αυτό για μας μια 4ωρη στάση εργασίας δεν φτάνει. Είναι ένα βήμα που όμως χρειάζεται κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες απεργίες για να μην ψηφιστεί και να μην εφαρμοστεί αυτό το νομοχέδιο».

«Σήμερα είναι μια πρώτη απάντηση στο νομοσχέδιο έκτρωμα του Υπουργείου Υγείας που ιδιωτικοποιεί την ΠΦΥ και τα νοσοκομεία. Ο αγώνας μας θα έχει συνέχεια. Η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ δεν θα περάσει», μας είπε η Μαρία Χαρχαρίδου, νοσηλεύτρια, μέλος μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς.

Έξω από τη Βουλή η διαδήλωση των υγειονομικών ενώθηκε με αυτή των συμβασιούχων κόβιντ των δήμων που βρίσκονταν ήδη εκεί παλεύοντας ενάντια στις απολύσεις τους. Οι εργαζόμενοι/ες αντάλλαξαν χειροκροτήματα και φώναξαν κοινά συνθήματα, ενώ έγιναν χαιρετισμοί και από τις δυο πλευρές. «Εκφράζουμε την αλληλλεγύη και τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στους δήμους, παλεύουμε μαζί για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος ούτε στα νοσοκομεία ούτε πουθενά, οι αγώνες μας είναι κοινοί και μπορούμε να νικήσουμε όταν παλεύουμε ενωμένοι», είπε στον χαιρετισμό της η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ. 

«Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ κατεβάζει επειγόντως το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί την Υγεία και πρακτικά στερεί την πρόσβαση του κόσμου στα νοσοκομεία. Δεν φτάνει που έδωσαν δισεκατομμύρια μέσα στην πανδημία στους κλινικάρχες, θέλουν αυτό να το συνεχίσουν. Εμείς που δουλεύουμε στα νοσοκομεία ξέρουμε ότι ο κόσμος έχει πληρώσει με την υγεία και τη ζωή του τις περικοπές στο ΕΣΥ. Έχουμε συναδέλφους που είναι σε αναστολή εκτός εργασίας και τους θέλουμε πίσω. Σήμερα είναι μια πρώτη απάντηση, διεκδικούμε από την ΠΟΕΔΗΝ και την ΟΕΝΓΕ άμεση απεργιακή συνέχεια, αύριο, μεθαύριο και όσο χρειαστεί, ώστε αυτό το νομοσχέδιο ούτε να ψηφιστεί ούτε να εφαρμοστεί».

Δήμοι, Νοσοκομεία, κοινός αγώνας. Φωτό: Λένα Βερδέ