Ουγγαρία: Η χρεοκοπία της “λαϊκής” Δεξιάς

Πολλοί έσπευσαν τότε, ακόμα και από την αριστερά, να επικροτήσουν τη στάση του Ορμπαν σαν “πατριωτική” και δεν έλειψαν οι σχετικές συγκρίσεις για το Σαμαρά που τότε μπορούσε ακόμη να επικαλείται το “όχι” στο Μνημόνιο. Οι πιέσεις που ακολούθησαν εκ μέρους του ΔΝΤ και της ΕΕ και οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στην Ουγγαρία δείχνουν ότι δεν μπορούμε να έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη στους Σαμαράδες, τα κόμματα και τις “πατριωτικές” λύσεις της “λαϊκής δεξιάς”.

Ο Ορμπάν και η κυβέρνησή του έκαναν τη μεγάλη κολοτούμπα ενόψει συναντήσεων με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ που ξεκινάνε αυτή τη βδομάδα προκειμένου η Ουγγαρία να πάρει νέο δάνειο. "Είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις χωρίς προϋποθέσεις, όλα τα θέματα μπορούν να τεθούν στο τραπέζι” δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης της Ουγγαρίας, Φελέγκι. Αντίστοιχα ο Γ. Πλέσιντζερ, μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης είπε ότι “η Ουγγαρία στοχεύει να επιτύχει συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο” και ότι “αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε μία συμφωνία, αυτό θα ήταν ένα άσχημο μήνυμα προς τις αγορές”.

“Πατριωτική” λιτότητα

Ολο αυτό το διάστημα, βέβαια, η κυβέρνηση Ορμπάν δεν πήρε πίσω ούτε ένα από τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα (αντίστοιχα με αυτά του Μνημονίου) που είχαν παρθεί από την προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή που θέσπιζε το φιορίνι για εθνικό νόμισμα συνέχισε να διαβεβαιώνει τις διεθνείς αγορές ότι οι “διαρθρωτικές αλλαγές” θα συνεχιστούν προχωρώντας σε μια σειρά νέα χτυπήματα – ανάμεσά τους η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης, η επέκταση ελαστικών σχέσεων, η περαιτέρω μείωση επιδόματος εργασίας. Και τώρα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει αυτήν της την πολιτική στη διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τις “αγορές”.

Και αυτή είναι μόνο η μια πλευρά του νομίσματος. Την περασμένη Δευτέρα δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους της Βουδαπέστης όχι μόνο ενάντια στη συνέχιση της λιτότητας, αλλά και ενάντια στο νέο Σύνταγμα που ψήφισε η πλειοψηφία δεξιών και φασιστών και είναι γεμάτο από ρατσιστικά, εθνικιστικά και σεξιστικά άρθρα ενάντια σε τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους, ΑΜΕΑ, γυναίκες. Ενα Σύνταγμα που νομιμοποιεί την απαγόρευση των εκτρώσεων, ποινικοποιεί την έλλειψη στέγης, προβλέπει ρητές διακρίσεις κατά “μη αναγνωρισμένων θρησκειών” όπως ο ισλαμισμός, ο ινδουισμός, ο βουδισμός.

Στο νέο Σύνταγμα το όνομα της χώρας παύει να είναι “Δημοκρατία της Ουγγαρίας” και γίνεται “Ουγγαρία”. Η πρώτη φράση του νέου Συντάγματος είναι “ο θεός σώζοι τους Ούγγρους”. Με μια σειρά άρθρων περιορίζονται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, οι δικαιοδοσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, η ελευθερία του Τύπου. Από όλα αυτά, ελάχιστα άγγιξαν τους διπλωμάτες της ΕΕ, οι οποίοι στις διαπραγματεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει, επικεντρώνονται “στο θέμα των περιορισμών της ανεξαρτησίας της Ουγγρικής Κεντρικής Τράπεζας, που προβλέπονται στο νέο Σύνταγμα, γεγονός το οποίο ανώτατος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες κατήγγειλε ως υπέρβαση της «κόκκινης γραμμής» από πλευράς του Ούγγρου πρωθυπουργού”!

Οι εξελίξεις στην Ουγγαρία δείχνουν ξεκάθαρα γιατί το εργατικό κίνημα και η Αριστερά πρέπει να φράξουμε δραστικά το δρόμο στους κάθε λογής Σαμαράδες, Καμένους και Καρατζαφέρηδες.