1000 φύλλα ΕΑ - Χίλιες συνειδητές επιλογές για τη νίκη των εργατών και το Σοσιαλισμό

Κάθε δήλωση έδινε την εικόνα από τους σπουδαίους αγώνες που έχει δώσει η εργατική τάξη στην Ελλάδα τα τελευταία 30 περίπου χρόνια. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όλα κερδήθηκαν με συλλογικούς αγώνες ενάντια στους συμβιβασμούς και την ηττοπάθεια που καλλιεργεί η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της με ό, τι μέσο διαθέτουν.

Σε κάθε πρωτοσέλιδο, σε κάθε σελίδα της Εργατικής Αλληλεγγύης δεν έχει καταγραφεί μόνο η αγωνιστικότητα και οι επιθυμίες των αγωνιστών του κινήματος, αλλά και οι διχάλες που εμφανίζονται σε όλες τις μάχες. Σε κάθε φύλλο υπήρχε καθαρή αντιμετώπιση για το ποια έπρεπε να ήταν η σωστή τοποθέτηση από τη σκοπιά της επαναστατικής αριστεράς, ποια τακτική και στρατηγική θα έφερνε νικηφόρα αποτελέσματα. Ένα «ταξίδι» στο αρχείο της Εργατικής Αλληλεγγύης, έστω και με λίγες αναφορές, δίνει ανάγλυφα αυτή την εικόνα.

Τον Δεκέμβρη του 1989(Νο 39), μέρες μετά τον σχηματισμό της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού, η ΕΑ κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο «Οικουμενική των αφεντικών με ουρά αριστερή». Ήταν ένα πρωτοσέλιδο-«φωτιά» αφού όλους τους προηγούμενους μήνες μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας προειδοποιούσαμε ότι δεν χρειάζεται συναίνεση, αλλά απαιτείται σύγκρουση για την ανατροπή και όχι για την ομαλοποίηση του συστήματος.

Τον Σεπτέμβρη του 1991 μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην ΕΣΣΔ το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας (Νο58) γράφει «Ούτε τανκς, ούτε Γκορμπατσώφ-Γιέλτσιν. Σοσιαλισμός από τα κάτω με επανάσταση σε Ανατολή και Δύση». Σε αφιέρωμα 5 σελίδων η ΕΑ εξηγεί γιατί η ΕΣΣΔ ήταν κρατικός καπιταλισμός και προτείνει τη γνήσια επαναστατική προοπτική.

Το 1992 η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ετοιμόρροπη, αλλά παίζει το χαρτί του εθνικισμού. Στις 22 Απρίλη (Νο 73) η Εργατική Αλληλεγγύη βγαίνει με πρωτοσέλιδο τίτλο «Οι εργάτες των Βαλκανίων είναι αδέλφια μας». Τονίζει ότι είμαστε ενάντια στα σχέδια του αποκλεισμού των Σκοπίων, ενώ δίνει το μήνυμα ότι ο δικός μας πόλεμος είναι εδώ αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη απεργία των Δήμων.

Το 1998 η ΕΕ αποφασίζει να προχωρήσει στο κοινό νόμισμα, το Ευρώ. Η κυβέρνηση Σημίτη τα δίνει όλα για να κλιμακώσει τη λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Το πρωτοσέλιδο της ΕΑ (6 Μάη, Νο 327) έρχεται από το μέλλον «Καμιά θυσία για το ευρώ».

Το 2001 είναι η χρονιά της μαζικής εμφάνισης του αντικαπιταλιστικού κινήματος. Το 54% στην Ελλάδα δήλωνε ότι συμφωνεί με τη διαδήλωση στη Γένοβα. Το πρωτοσέλιδο της ΕΑ στις 18 του Ιούλη (Νο 485), τόσο στα ελληνικά όσο και στα ιταλικά γράφει «Έξω οι 8 «πλανητάρχες» του καπιταλισμού. Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη. Μία μόνο λύση, Επανάσταση».

Δίδυμοι Πύργοι

Λίγα φύλλα μετά, στις 11/9 η Εργατική Αλληλεγγύη αναγκάζεται να αλλάξει πρωτοσέλιδο λίγη ώρα πριν φύγει από το τυπογραφείο αφού συμβαίνει το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους. Την επόμενη μέρα(12 Σεπτέμβρη, Νο 491) τα συνεργεία της ΕΑ βγαίνουν σε γειτονιές και εργατικούς χώρους με το σύνθημα που προσανατόλισε όλο το αντιπολεμικό κίνημα: «Ένοχος ο ίδιος ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός».

Το 2003, στις 15 του Φλεβάρη, τριάντα εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ. Η Εργατική Αλληλεγγύη παλεψε για να εξασφαλίσει την επιτυχία του συλλαλητηρίου στην Αθήνα. Το πρωτοσέλιδο στις 4 Φλεβάρη καλούσε «15 Φλεβάρη, ενάντια στη συμμορία του πολέμου, όλοι στο Σύνταγμα».

Το 2004 τα «βαμπίρ» της Νέας Δημοκρατίας έχουν κερδίσει πρόσφατα τις εκλογές και ετοιμάζονται για την φιέστα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Εργατική Αλληλεγγύη «δανείζεται» το σύνθημα των συμβασιούχων που από την πρώτη μέρα συγκρούστηκαν με την κυβέρνηση Καραμανλή και κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο (21 Ιούλη, Νο 629) «Αυτοί Ολυμπιάδα, οι εργάτες στον Καιάδα. Αντίσταση».

Οι επόμενες χρονιές είναι γεμάτες από τους αγώνες με την κυβέρνηση της ΝΔ. Το 2006-07 το φοιτητικό κίνημα συγκρούεται με τη «ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων» του Καραμανλή, την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Στις 17 Γενάρη του 2007, την στιγμή που ξεκινάει ο δεύτερος γύρος των καταλήψεων, η ΕΑ βγαίνει με πρωτοσέλιδο(Νο 751): «Το κίνημα του άρθρου 16 ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ».

«Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων» είναι ο τίτλος της έκτακτης έκδοσης της Κυριακής 7 Δεκέμβρη του 2008 μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τον θανάσιμο τραυματισμό του Πακιστανού μετανάστη Μαζίρ Γκουλ στο Αλλοδαπών.

Το εργατικό κίνημα που σήμερα δίνει τη μάχη της ανατροπής της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι αυτό που γκρέμισε τον Παπανδρέου στα δύο χρόνια διακυβέρνησης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στις 4 Φλεβάρη του 2009 η ΕΑ προβάλλει με πανοραμική φωτογραφία το πρώτο βήμα για την συγκρότησή της, την τεράστια συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ πέντε μέρες πριν. Το πρωτοσέλιδο τα λέει όλα: «Πάμε μπροστά με την αντικαπιταλιστική αριστερά».

Η κυβέρνηση του Παπανδρέου προσπάθησε να παίξει το χαρτί του ρατσισμού με κάθε τρόπο. Η ΕΑ σε όλο αυτό το διάστημα αφιέρωσε πολλές σελίδες για να δώσει τη μάχη με τις ρατσιστικές ιδέες και να κάνει τις απαραίτητες συνδέσεις. Στις 23 Σεπτέμβρη του 2009 το πρωτοσέλιδο (Νο 885) γράφει χαρακτηριστικά: «Ανοίξτε τα κλειστά εργοστάσια, όχι στρατόπεδα για μετανάστες».

Οι μεγάλες Πανεργατικές, οι καταλήψεις των πλατειών, των Υπουργείων, των ΜΜΕ και των εργοστάσιων προβλήθηκαν από τις σελίδες της ΕΑ στη μάχη ενάντια στο Μνημόνιο και την Τρόικα. Πάντα μαζί με το κάλεσμα για την αντικαπιταλιστική κατεύθυνση του εργατικού κινήματος με τις αιχμές της διαγραφής του χρέους, των απεργιών διαρκείας, της επαναστατικής προοπτικής.

Ήδη από το Μάρτη του 2010 η Εργατική Αλληλεγγύη στέλνει το μήνυμα «Παγώστε τις πληρωμές για τους τόκους και πληρώστε μισθούς, συντάξεις, δώρα, χωρίς περικοπές» (Νο909-910), ενώ στις 18 του Οκτώβρη του 2011, στο Νο 990, το πρωτοσέλιδο της καλεί «Σε Πανεργατικό απεργιακό κίνημα Διαρκείας για Διαγραφή του χρέους και εργατικό έλεγχο».

Αυτή είναι και η μάχη που είναι σε εξέλιξη από τη Χαλυβουργία μέχρι το Alter και την Ελευθεροτυπία. Από τη δική μας μεριά υποσχόμαστε να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να κάνουμε πράξη όλες τις ευχές που μας ήρθαν!

Διαβάστε επίσης

1000 φύλλα Εργατική Αλληλεγγύη: Ελάτε να το γιορτάσουμε

Χαιρετίζουν τα 1000 φύλλα της ΕΑ