Σε πρόταση για 48ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης με πιο πιθανή ημερομηνία τις 18-19 Γενάρη και γενική συνέλευση του κλάδου τη δεύτερη μέρα, κατέληξε το Διασωματειακό των ΜΜΕ στην συνεδρίασή του με το Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ την Τρίτη 10/1. Το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που τα δύο όργανα προχώρησαν σε κοινή συνεδρίαση και μάλιστα σε εργατικό χώρο, στις εγκαταστάσεις του Alter στο Περιστέρι, δείχνει ότι οι αγώνες διαρκείας που βρίσκονται σε εξέλιξη με κέντρο την Ελευθεροτυπία και το Alter πιέζουν τις ηγεσίες των Ενώσεων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις.
Την τελική απόφαση για την απεργία και τις ημερομηνίες θα την πάρουν τα ΔΣ των Ενώσεων. Η πρόταση των Financial Crimes, την οποία διατύπωσαν στη συνεδρίαση και προβάλουν στο νέο τεύχος τους, αλλά και της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή είναι η 48ωρη να ξεκινήσει στις 17 Γενάρη, την ημέρα της απεργίας των Εργατικών Κέντρων Αττικής και η κλιμάκωσή της με διαρκείας αμέσως μετά. Η πλειοψηφία των τοποθετήσεων στη συνεδρίαση Διασωματειακού-Μικτού συμφωνούσε με αυτή την τοποθέτηση. Βήμα στην κλιμάκωση είναι και η συναυλία συμπαράστασης που οργανώνουν στις 18 Γενάρη οι εργασιακές επιτροπές του ΔΟΛ, του Alter και της Ελευθεροτυπίας στο γήπεδο μπάσκετ του Περιστεριού.
Οι κινητοποιήσεις στο Alter και την Ελευθεροτυπία έχουν γίνει κέντρο για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και όχι μόνο. Μαζί με την Χαλυβουργία είναι οι τρεις χώροι που αποτελούν τον πιο δυνατό φάρο αντίστασης στις επιθέσεις κυβέρνησης και αφεντικών. Το αποδεικνύουν τα δεκάδες ψηφίσματα και μηνύματα αλληλεγγύης, η τεράστια βοήθεια σε χρήματα και τρόφιμα, οι καθημερινές επισκέψεις από συμπαραστάτες από όλη τη χώρα. Το ίδιο οι εκπομπές που έχουν αρχίσει να προβάλλουν οι εργαζόμενοι στο Alter με δηλώσεις δεκάδων αγωνιστών. Το άπλωμα της μάχης με απεργία σε όλα τα Μέσα είναι το επόμενο βήμα για να μην μείνουν οι χώροι αυτοί μόνοι τους, είναι αυτό που θα εξασφαλίσει τη συνέχεια, είναι αυτό που θα προσθέσει νέες δυνάμεις στον αγώνα.
Το πόσο κρίσιμη είναι η κλιμάκωση σε όλο τον κλάδο φαίνεται στην Ελευθεροτυπία. Την ίδια ώρα που το δικαστήριο αποφάσισε να προστατεύσει την Τεγοπούλου στο πλαίσιο της αίτησής της για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και να μην κάνει δεκτή αίτηση των εργαζόμενων που θα τους επέτρεπε να εισπράξουν μισθούς δύο και τριών μηνών, στο χώρο εξελίσσονται προσπάθειες διάσπασης της απεργίας και του κοινού μετώπου τεχνικών, δημοσιογράφων, διοικητικών. Διαβάζουμε στους Financial Crimes: “Πληροφορούμαστε ότι ο γενικός διευθυντής της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ κ. Πολυκανδριώτης είχε χωριστή συνάντηση με το προεδρείο της ΕΤΗΠΤΑ, υποσχόμενος ότι αν πάρουν ξανά τις εμπορικές δουλειές της εταιρίας, σπάσουν δηλαδή την απεργία η οποία δεν αφορά μόνο την έκδοση της εφημερίδας αλλά και δουλειές τρίτων, θα μπορούν να πάρουν το 60% των εσόδων (!), τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 60.000 και 150.000 ευρώ (λεφτά υπάρχουν τελικά).
Η συνάντηση κατέληξε στο να περιμένουν πρώτα την αυριανή απόφαση του δικαστηρίου για το άρθρο 99 και μετά να γίνει χωριστή συνέλευση των εργαζομένων στο πιεστήριο.
Ο Φώτης Παναγόπουλος καi ο Γιάννης Φοβάκης, μέλη του Δ.Σ της ΕΤΗΠΤΑ με κείμενο το οποίο έχει αναρτηθεί στο μπλογκ του εκπροσώπου της Ελευθεροτυπίας κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις αυτές, επισημαίνοντας: 'Ο πρόεδρος της ΕΤΗΠΤΑ ξαφνικά και χωρίς συνεννόηση με την εργασιακή επιτροπή των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας, κάλεσε έκτακτο Δ.Σ. της Ένωσης την Κυριακή 8/1 και αμέσως μετά συνέλευση των μελών της ΕΤΗΠΤΑ που εργάζονται στην Ελευθεροτυπία.
Καμιά διάσπαση
Είναι αυτονόητο ότι είναι δικαίωμα κάθε σωματείου του κλάδου να έχει τις δικές του διαδικασίες. Είναι όμως εξίσου αυτονόητο ότι όταν κάποιο συγκρότημα του τύπου βρίσκεται σε γενική κινητοποίηση, η ενότητα των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων είναι το πολυτιμότερο όπλο που διαθέτουν. Αυτό σημαίνει ότι σε μια κρίσιμη φάση του αγώνα οι αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές και να εκφράζουν δημοκρατικά τη βούληση όλων των εργαζομένων.
Η κίνηση του προέδρου προκαλεί έντονα ερωτηματικά ως προς την σκοπιμότητα της. Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που μπορούν να ληφθούν αποκλειστικά από τους τεχνικούς μέλη της ΕΤΗΠΤΑ και που δεν αφορούν το σύνολο των εργαζομένων και του αγώνα τους; Γιατί δεν έχει ενημερωθεί σχετικά η εργασιακή επιτροπή της Ελευθεροτυπίας; Όταν οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας λαμβάνουν τις αποφάσεις τους μαζικά σε γενικές συνελεύσεις τι στόχο μπορεί να έχουν ξεχωριστές συνεδριάσεις; Όταν η εταιρεία κινείται με ενιαίο τρόπο απέναντι στους εργαζόμενους, αμφισβητώντας τα δικαιώματα που έχουν θεμελιώσει, τότε η απάντηση δεν οφείλει να είναι ενιαία και από τους εργαζόμενους;
Οι διαφορές σε ζητήματα στάσης και τακτικής στην διάρκεια ενός αγώνα είναι θεμιτές. Όμως οφείλουν να τίθενται στην κρίση τους συνόλου των εργαζομένων τους οποίους επηρεάζουν και όχι σε κάποιο τμήμα τους. Καλούμε το Δ.Σ. της ΕΤΗΠΤΑ να μην λάβει καμία απόφαση η οποία να μην έχει την δημοκρατική έγκριση της πλειοψηφίας των αγωνιζόμενων εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας'”.
Νέα γενική συνέλευση όλων των εργαζόμενων στην Ελευθεροτυπία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 11/1, στη 1μμ.