Απαντήσεις στις επιθέσεις των βαρώνων

Την περασμένη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα “Κόσμος του Επενδυτή” και τις άλλες περιοδικές εκδόσεις της εταιρίας BESTEND Α.Ε. (“TiVo”, “Informer”, “Δίφωνο”), αποφάσισαν να διεκδικήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους (είναι απλήρωτοι για δύο μήνες) με δύο 48ωρες απεργίες, στις 4-5 και στις 9-10 Γενάρη. Η αντίδραση του βασικού εργοδότη Κ. Γιαννίκου -που έχει μεγάλη πια εμπειρία από το Alter- στην απεργιακή απόφαση των εργαζόμενων, ήταν η απειλή για κλείσιμο των εκδόσεων. Ο εκβιασμός δεν πέρασε. Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ενώ έκαναν ένα ακόμα βήμα, προχώρησαν στο πρώτο τους απεργιακό φύλλο στο ίντερνετ, στον “Επενδυτή των Εργαζόμενων” (βλέπε στο http://ergazomenoiependyti.wordpress.com).

Ανάμεσα στα άρθρα που έχουν ανεβάσει οι εργαζόμενοι, αυτό για την ιστορία της εφημερίδας που από τα χέρια Ανδρουλιδάκη πέρασε στα χέρια Αλαφούζου και από εκεί στην Best End, ιδιοκτησίας (κατά πλειοψηφία) Κ. Γιαννίκου, είναι καταπέλτης. Αποκαλύπτει βήμα βήμα “το πρόβλημα της πλήρους αδιαφάνειας με την οποία οι ιδιοκτήτες μεταχειρίζονται και τα κέρδη τους, και τις ζημίες τους, και τις ιδιότυπες συναλλαγές ανάμεσα στις δικές τους εταιρείες, ή τις σχέσεις και συναλλαγές τους με τις διαφημιστικές, αλλά και τις τράπεζες”.

Ποιoς ελέγχει;

Και καταλήγει στο ότι “Η εμπειρία του 'Κόσμου του Επενδυτή' και της περιπέτειας που αυτή επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους ενδεχομένως δεν αποτελεί πρωτοτυπία. Αποτελεί ωστόσο μια ακόμη απόδειξη της σημασίας που έχει για τα υποζύγια της κρίσης, τους μισθωτούς, η ουσιαστική διαφάνεια και η δυνατότητα ελέγχου στα λογιστήρια των επιχειρήσεων. Πολύ περισσότερο όταν μιλούμε για επιχειρήσεις που συχνά αποδέχονται και κρατικούς πόρους (όπως η κρατική διαφήμιση) και σε κάθε περίπτωση διαχειρίζονται ένα κοινωνικό αγαθό, όπως η ενημέρωση”. Η κατάληξη του άρθρου δείχνει ότι η συζήτηση που ξεκίνησε στο Alter και την Ελευθεροτυπία για το ποιος ελέγχει τα ΜΜΕ -από τα λογιστήρια και τα τυπογραφεία μέχρι συνολικά την ενημέρωση- απλώνεται.

Την ίδια στιγμή, στη δημόσια τηλεόραση, η ΠΟΣΠΕΡΤ ξεκίνησε απεργία διαρκείας με 24ωρες επαναλαμβανόμενες από το Σάββατο 7 Γενάρη. Την απόφαση κλιμάκωσης πήρε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Την Τετάρτη 11/1 στις 12μ γενική συνέλευση για κινητοποιήσεις έχουν και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ενώ την ίδια ώρα συνεδριάζει το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.

Στο ΔΟΛ, όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει αγώνα ενάντια στην παράνομη απόφαση της εργοδοσίας να κόψει το 20% των αποδοχών τους παρακρατώντας το με το έτσι θέλω στην εκκαθάριση του μηνός Δεκεμβρίου 2011.

Οι εργαζόμενοι στην “Εξέδρα των Σπορ” είχαν μια νίκη. Στην απειλή του εργοδότη τους Μ. Ανδρουλιδάκη για αναστολή της έκδοσης, οι εργαζόμενοι έκαναν συνέλευση, εξέλεξαν εργασιακή επιτροπή και ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις. “Μεταξύ άλλων πολλοί είναι εκείνοι που ανασύρουν στην επιφάνεια τα όσα έγιναν στις αρχές Ιούνη, όταν το αφεντικό του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης, παραχώρησε τον τίτλο και την έκδοση του φύλλου στον Ανδρουλιδάκη με αδιαφανείς διαδικασίες”, διαβάζουμε στο μπλογκ των Financial Crimes.

Τελικά ο εκδότης -ο οποίος από τις 6 Ιουνίου οπότε και ανέλαβε την εφημερίδα, δεν είχε υπογράψει καμία σύμβαση εργασίας, ενώ παραμονές Πρωτοχρονιάς προχώρησε σε “ψαλίδι” μισθών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, “κουρεύοντας” το δώρο των Χριστουγέννων- όχι μόνο ανακάλεσε τρεις απολύσεις αλλά και διαβεβαίωσε πως άμεσα θα υπάρξει καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, ενώ δεσμεύτηκε και για την υπογραφή συμβάσεων ως το τέλος του μήνα.

Σε όλη τη χώρα, η απάντηση των εργαζόμενων στα ΜΜΕ είναι απεργιακή. Την Πέμπτη 5 Γενάρη, στη Μυτιλήνη, ΕΣΗΕΠΗΝ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου -Νήσων) και ΣΕΜΜΕΛ (Σωματείο Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου) κάλεσαν 24ωρη απεργία στην ημερήσια εφημερίδα “Εμπρός” ενάντια στην άδικη, παράνομη και καταχρηστική απόλυση δημοσιογράφου “με το απαράδεκτο πρόσχημα ότι οι αποδοχές και η ασφάλισή της 'είναι πλέον ακριβές και επισύρουν μεγάλο κόστος για την επιχείρηση'”. Την ίδια μέρα, οι εργαζόμενοι σε όλα τα Μέσα της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας συμπαράστασης. Τις απεργιακές κινητοποιήσεις κάλυψε και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Διαβάστε επίσης

Μαζί με Ελευθεροτυπία, ALTER: Απεργία σε όλα τα ΜΜΕ